Förrådsbranden rubriceras mordbrand

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Förrådsbranden på Storgärdet under onsdagen var anlagd.

Det har nu även polisen konstaterat.

– En förundersökningar har inletts, berättar Stefan Dangardt.

Polisens presstalesperson är inne på samma linje som räddningschefen i Orsa, Per-Erik Jonsson, var inne på efter att han och hans mannar onsdag eftermiddag släkte den brand i servicebyggnaden där förrådet ingick.

– Det finns ingen naturlig orsak till den här branden, menade Jonsson och hänvisade sedan till polisens tekniker.

Och de har kommit fram till att branden med största sannolikhet är anlagd.

– Vi misstänker att branden är anlagd. Brottsrubriceringen är mordbrand och vi har inlett en förundersökning, informerade Dangardt Orsasajten vid 16-tiden torsdag.

Det här var tredje gången på kort tid som det brann på Storgärdet. Den 16 april pyrde det från en soppåse som någon ställt ut på balkongen. Det pyrde så mycket att brandkåren fick rycka ut.

Och helgen innan den pyrande soppåsen, fick brandkåren rycka ut och släcka en gräsbrand på Storgärdet.

När det gäller den andra branden under onsdagen, där fyra ungdomar sågs tända eld på en papperskorg efter gångvägen mot Orsaskolan, så uppstod branden genom pyroteknik.

– Det var någon form av pyroteknisk produkt som de hade stoppat ner i en hundlatrin.

Kvartetten sågs därefter springa mot Orsaskolan.

En polispatrull som fanns i närheten pratade med rektor direkt efter händelsen. Men om man fått fram vilka som kan ha stoppat ner en brinnande pyroteknik i hundlatrinen, det kunde presstalespersonen varken bekräfta eller dementera.

När vi ändå är inne på Storgärdet, kan vi berätta om en något udda anmälan som polisen fick in torsdag förmiddag.

– Det kom in en anmälan om en katt, den beskrevs som ganska liten och vit med orangea fläckar. Den ska ha först följt efter folk från förskolan och sedan följt efter den som sedan ringde in. Anmälaren tänkte att katten var vilse och inte hittade hem, berättar Dangardt.

Den här typen av anmälningar är väl inget för polisen utan då kan vi tipsa de som tror att katter far illa, att de i stället tar kontakt med ”Andra chansen Mora Orsa”.

Det är en ideell förening som gör ett beundransvärt jobb, där de främst tar hand om vilsna katter som kanske fötts ute i det fria eller som blivit vildkatt av annan anledning.

Man kan nå ”Andra chansen Mora Orsa” genom deras Facebooksida.

– Ja, när det gäller vilsna katter, är det bättre att folk tar kontakt med dem än med oss, menar också polisens presstalesperson.

Till sist kan vi berätta att det torsdag morgon kom in en anmälan om ett, som den som ringer in anser, trafikhinder. Det är en till synes övergiven bil som står på Flygfältsvägen i Nederberga.

– Där bilen står är den trafikfarlig, tycker anmälaren, men de konstaplar som var på plats säger att bilen står efter en raksträcka och att den därför inte utgör någon fara för trafiken.

Återstår att se när (eller om) bilen fraktas bort, förhoppningsvis inom en snar framtid.

Bilden. Det brann i ett förråd på Storgärdet under onsdag eftermiddag. Räddningstjänsten var snabbt på plats och kunde rädda byggnaden. Brandorsaken rubriceras som mordbrand, då den misstänks vara anlagd. Foto. PIA WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
LG Köpman vent
Orsasjön 250 x 149
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Färgad egen annons 250 x 360