Fortsatt noll döda för Orsa, Mora, Älvdalen

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Norra Dalarna står fortfarande på noll döda i covid-19.

Inga dödsfall finns rapporterade i varken Orsa, Mora eller Älvdalens kommuner.

Det visar siffror som Region Dalarna presenterade under tisdagen.

Siffrorna som redovisas på Region Dalarnas hemsida gäller fram till vecka 21, det vill säga till och med i söndags (24/5).

Glädjande för de boende i norra Dalarnas sticker Orsa, Mora och Älvdalen ut som de enda kommunerna i länet som inte har något dödsfall relaterat till corona.

Borlänge är den dalakommun som är fortsatt hårdast drabbat och där är antalet döda uppe i 54 till och med vecka 21.

Falun har näst flest dödsfall med 23, men det är långt under Borlänges dystra siffror som synes.

Ludvika och Leksand har också tvåsiffrigt när det gäller dödsfall med 14 respektive 11 avlidna i covid-19.

Sedan följer åtta dalakommuner där antalet döda i corona är mellan 1-8.

För Malung-Sälen redovisas en död i covid-19. Vansbro och Rättvik har två dödsfall vardera medan Hedemora och Smedjebacken har tre döda per kommun.

Övriga dalakommuner är Säter med fem döda, Avesta sex avlidna och i Gagnef har åtta personer dött till följd av coronaviruset.

När det gäller smittspridningen i länet sedan det första fallet konstaterades den 11 mars (vecka 11) fram till förra veckan (vecka 21), har enligt Region Dalarna 360 fall konstaterades i Borlänge.

För Falun är siffran 319.

Region Dalarna redovisar elva dalakommuner där antalet smittade anges. Den som har lägst på den listan är Vansbro med 22 smittade.

Fyra kommuner står inte med på listan över antal smittade och det är Orsa, Mora, Älvdalen samt Malung-Sälen.

– Region Dalarna publicerar inte siffror över geografisk fördelning av konstaterade fall av covid-19 i länet när enskilda individer riskerar att bli utpekade. Därför presenteras i nuläget inte siffror för övriga fyra kommuner i länet, så länge de inte överstiger 20, står att läsa i informationen på Region Dalarnas hemsida varför ovan nämnda kvartett kommuner inte står med när det gäller antalet smittade.

Så länge till exempel Mora och Orsa inte är med på listan, kan vi alltså inte publicera någon exakt siffra här på antalet smittade. Återstår att se hur länge de här kommunerna kan hålla sig från att redovisas på smittolistan.

När det gäller antalet patienter som nu vårdas på intensivvårdsavdelning i Dalarna fortsätter den siffran att sjunka.

– Det är för tidigt att kunna veta om det här är en ny trend, sa Anders Lindblom, smittskyddsläkare i Region Dalarna, till Dalarnas Tidningar under måndagen.

Enligt Folkhälsomyndigheten är dödssiffran i Sverige som redovisades under tisdagen uppe i 4 125 personer och 34 440 personer har konstaterats smittade av viruset.

Bilden. Norra Dalarna fortsätter att stå på noll i kolumnen när det gäller antalet döda i covid-19. Varken Orsa, Mora eller Älvdalen finns med när Region Dalarna redovisar siffror gällande coronarelaterade dödsfall. Antalet smittade i till exempel Orsa redovisas inte och det innebär att det är under 20 smittade i kommunen. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Orsa pingis 2
LG Köpman vent
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Färgad egen annons 250 x 360