Förundersökning om misstänkt mordbrand

Jörgen Wåger Nyheter

Branden på Storgärdet rubriceras misstänkt mordbrand.

Polisen ska göra en noggrannare teknisk undersökning i veckan.

Det har även inträffat en skogsbrand under söndagen.

Strax efter klockan 12.00 söndag kom det ett larm om en skogsbrand i Maggås. Ett område om cirka 400-500 kvadratmeter har brunnit, men den branden var under kontroll efter någon timme.

– Även här ses det som misstänkt mordbrand till en början, det då det är så mycket värde i skog, förklarade polisens presstalesperson Mats Öhman söndag eftermiddag.

– Sedan kanske det inte alls klassas som mordbrand i slutändan, men det får en polisutredning visa.

Detsamma gäller branden på Storgärdet

– Det fanns spridningsrisk till flerfamiljshus och det var fara för människor, därför rubricerar man det som misstänkt mordbrand till en början. Måndag eller tisdag kommer det specialutbildade tekniker som ska undersöka det hela.

– En förundersökning är inledd gällande mordbrand, sedan återstår det att se om det går att få fram tekniska bevis som kan styrka det.

Så här såg det ut dagen efter branden på Storgärdet, bara en stor kolhög av det som var förråd och tvättstuga. Foto. TONY WÅGER

Finns inga tekniska bevis avskrivs teorin om mordbrand, men det är viktigt att påpeka att det inte behöver vara för gott.

– Teorin om mordbrand kan vara vilande, den läggs inte ner helt. Kommer det fram bevis senare som talar för mordbrand kan man öppna utredningen igen, förklarade Öhman rutinen kring till exempel bränder.

Det var efter klockan 22.00 lördag kväll som det kom larm om att en byggnad brann på Storgärdet.

– En fullt utvecklad brand, berättade Johan Szymanski, insatsledare för Brandkåren Norra Dalarna, för Orsasajten efter midnatt mot söndag.

En förrådsbyggnad med tvättstuga totalförstördes i branden. Byggnaden som bara ligger ett par hundra meter från brandstationen, ligger också väldigt nära flerfamiljshus.

Som tur var lyckades räddningsmanskapet förhindra spridning till flerfamiljshusen och inga personer kom till skada varken i branden på Storgärdet eller skogsbranden i Maggås.

– Brottsrubriceringen misstänkt mordbrand gäller för båda bränderna tills teknikerna säger något annat, poängterade polisens presstalesperson Mats Öhman.

Den brandhärjade platsen på Storgärdet är avspärrat och tekniker kommer inom kort som sagt undersöka vad brandorsaken kan vara.

– De ska dit i början av veckan, måndag eller tisdag, och det är specialutbildat folk som håller på med det där, poängterade presstalespersonen.

Bilden längst upp. Så här såg det ut dagen efter branden på Storgärdet, bara en stor kolhög av det som var förråd och tvättstuga. Foto. TONY WÅGER

Läs även:

Dela sidan:
Annonser:
Brottsofferjouren
Plåt-Sven
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand

Läs även:

Annonser:
Färgad egen annons 250 x 360
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin