Fräck smitningsolycka efter E45

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

En smitningsolycka där ord står mot ord samt lite ”gott & blandat”.

Så kan man kort sammanfatta helgens blåljushändelser inom Orsa kommun.

I samtliga fall är bilar inblandade och en incident på E45 mot Sveg var nära att sluta riktigt illa.

Vi kan börja med att en bil tappade ett däck efter E45 en liten bit norr om infarten mot Kandre, rapporterade Dalaradion måndag morgon. Det kom aldrig till polisens kännedom, så då lär det hela ha gått relativt bra, även om bilen stod lite illa till, enligt radion.

Något som hade kunnat sluta riktigt illa var den sammanstötning mellan två bilar som skedde lördag förmiddag. Eller rättare sagt, så var det släpet, som en av bilarna hade, som touchade i en mötande bil. Det här ska skett norr om Orsa, ungefär i höjd med Tallhed.

Vid den incidenten har båda har anmält varandra för att inte ha stannat, enligt polisen.

– Den med släpet (hemmahörande i Mora) säger att han mötte flera bilar och att en av de mötande bilarna touchade i hans släp. Det var smalt och han hade inte möjlighet att stanna med sitt släp, har han förklarat. Han säger också att den andra bilen inte stannade, berättar polisens presstalesperson Stefan Dangardt.

Det är inte riktigt samma version som Carl-Eine Ström har, hemmahörande i Sveg. Enligt honom kom den andre förarens släp över på fel sida och orsakade skador på Svegsbilens vänstra sida, bland annat punktering.

– Jag stannade och det gjorde även han med släpet. Jag började gå mot honom. Han måste ha sett mig, men när jag var kanske 150 meter från honom så satte han sig i bilen och åkte iväg.

– Jag trodde han skulle åka iväg och vända, för att komma tillbaka så att vi kunde reda ut det som hände, men han kom aldrig, berättar Carl-Eine.

Förutom Carl-Eine så hade han sambon och två barn med sig. Samtliga blev smått chockade av händelsen som var ytterst nära att leda till en rejäl trafikolycka med personskador som följd. Ström blev, av förståeliga skäl, så upprörd av att den som orsakat skadorna på hans bil bara drog iväg.

Här ser vi en del av de skador som Moraförarens släpvagn orsakade på Svegsfamiljens bil. Foto: PRIVAT

– Han lämnade mig, sambo och våra två barn, berättar Carl-Eine för Orsasajten.

Ström blev så förbannad över att föraren inte stannade för att se hur det gick för personerna i den skadade bilen och hans sambo lade ut en efterlysning på Facebook.

– Tänk vad det kan spridas när man lägger ut något på Facebook, den här efterlysningen delades 1600 gånger.

Och det gav resultat. En bilbärgare från Sveg såg Facebookinlägget och såg till att Ström fick tag på ägaren av den andra bilen.

– Han som körde bilbärgaren kände igen skadorna som vi beskrev på Facebook. Han råkade se den andra bilen när han själv skulle hämta en bil i Emådalen och fick då stopp på den här föraren vars släpvagn träffade min bil. Sedan sa bilbärgaren till honom att han skulle ringa upp mig medan han själv stod kvar, för att förvissa sig att han verkligen gjorde det.

– Det var tack vare att bilbärgaren var så uppmärksam, som gjorde att jag fick kontakt med den andre föraren. Det var vid 17-18-tiden lördag som föraren med släpvagnen ringde upp mig, säger Carl-Eine tacksamt.

Båda har anmält varandra för smitning, enligt två anmälningar rörande samma händelse som kom in ungefär samma tid, vid 10-tiden lördag.

– Tur man har vittnen som kom tre, fyra minuter efter smällen som såg att han inte var på plats.

– Jag stannade och vi fick lov att invänta bärgare. När jag pratade med föraren (sent lördag eftermiddag/kväll), påstår han att han inte sett mig när jag kom gående mot honom, att det var därför han åkte iväg. Han lämnade mig, sambo och två barn utan att kolla hur det gick, så jag har anmält honom, det är inget att hymla om det, säger Carl-Eine Ström.

En annan vinkel när det gäller skadorna på Svegsbilen. Foto: PRIVAT

När det gäller smitning, så finns det en sådan anmälan efter en parkeringsskada. Skadan har skett när någon hälsat på en anhörig på Orsagården. När bilägaren kom ut, var det skador på vänstra sidan. Det här skedde någon gång under helgen.

Under söndagen har en bil, kört på en annan bil efter Rådjursstigen. En hade släp med sig, som han fick lov att lämna en stund för att hämta en annan bil som kunde kroka på släpvagnen. Det blev inga personskador av händelsen och båda förarna gjorde som man ska: De stannade, tog uppgifter och redogjorde vad som hänt. Till skillnad mot vad som hände i fallet vi berättar om här ovan.

Sedan har vi ett par viltolyckor.

Vid 21-tiden söndag inträffade en rådjursolycka. Oklart hur det gick med rådjuret, men det blev inga personskador eller skador på bilen.

Däremot har en person anmält ett dött rådjur vid 09-tiden lördag efter E45 vid Skansen.

– Den som anmälde hade inte kört på rådjuret, så det ser ut som att någon som smitit och då är det brott mot jaktlagstiftningen, sa Stefan Dangardt.

Sedan har det kommit in en anmälan om en stöld av ett släp och på släpet stod en fyrhjuling. Släpet var olåst och stals i Hansjö natten mot måndag. Släpet var ett ljusgrått TIAB med reg-nr: GGW755. Fyrhjulingen är en grön Polaris RNG 450 med reg-nr: WRG640.

Till sist kan vi berätta att en person utan bussbiljett blev hämtad av en polispatrull i Mora, det efter att han klivit på i Orsa. Resenären, en man född 1996, kunde inte legitimera sig. Han fördes därför till polisstationen där saken också blev ett ärende för Gränspolisen, står att läsa på brottsplatskartan.se.

Dela sidan:
Annonser:
Brottsofferjouren
Orsasjön 250 x 149
Plåt-Sven

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Färgad egen annons 250 x 360