Fräcka kunder besökte Circle K

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Stöld och smitning.

Det har Circle K drabbats av den senaste veckan.

Två polisanmälningar har ägaren Magnus Sandkvist tvingats göra.

Den ena hade inte ens behövt gå till en polisanmälan.

En tankning betalades aldrig efter påfyllning i en bil den 13 februari. Den som tankade fick till i måndags på sig att göra rätt för sig, men ännu har det inte kommit in några pengar och därför har Sandkvist anmält tilltaget.

– En känd person tankade förra torsdagen för 600 kronor, men hade inte pengar på sitt kort. Jag sa att han fick till i måndags (17/2) på sig att betala, men han har inte gjort det så nu har jag anmält det för smitning, berättar Circle K:s föreståndare Magnus Sandkvist.

Det är inte första gången som den här personen tankar, lovar att betala senare, men gör det inte.

– Nu anmäler jag händelsen, så att han förstår att jag menar allvar.

I måndags var det dessutom en kvinna, också det ”känd person”, som under sitt besök på Circle K stoppade på sig nässpray för cirka 150 kronor och gick ut, det utan att betala varan.

– Jag ropade åt henne, men hon svarade att hon inte hade tagit något. Men händelsen finns på film, så jag har bevis på att hon stoppade på sig nässprayen.

– Sedan pillade hon även på ett par solglasögon, men dessa har jag inga bevis för att hon tog, berättar Sandkvist som tröttnat de här småstölderna och som alltså polisanmält det båda händelserna som beskrivs ovan.

Går det här till åtal och personerna fälls kan förövaren dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.

Bilden. Ägaren av Circle K har tröttnat på ”kunder” som inte vill göra rätt för sig. För en vecka sedan skedde en ”fultankning” och i måndags stoppade en person på sig en vara utan att betala. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Fakta: Ringa stöld och stöld

I brottsbalken, 8 kap 1§, konstateras att ”den som olovligen tager vad annan tillhör med uppsåt att tillägna sig det, dömes, om tillgreppet innebär skada, för stöld”. Påföljden är fängelse i max två år.

Om värdet på det som stulits är ringa, och övriga omständigheter vid brottet också är att anse som ringa, ska han dömas för ringa stöld, till böter eller fängelse i högst sex månader.

När det gäller butiksstölder är det ofta just värdet på det stulna som ligger till grund för om brottet bedöms som ringa eller av normalgraden.

1990 beslutade Högsta domstolen att gränsen mellan ringa stöld och stöld går vid 800 kronor. 2009 höjdes gränsen till 1000 kronor, men innan jul 2019 höjdes beloppet till 1250 kronor som gräns mellan ringa stöld och stöld.

Källa: Brottsbalken, Högsta domstolen.

Dela sidan:
Annonser:
Orsasjön 250 x 149
Plåt-Sven
Brottsofferjouren

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360