Frelins och Sussies Vägkrog öppnar i veckan

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Macken förvandlas till Sussies Vägkrog och gamla anrika Frelins blir en thairestaurang.

Det blir verklighet redan den här veckan.

– Jag hoppas verkligen att de lyckas, säger Kurt Kåhlén.

Kurt tillsammans med tre andra Orsabor; Palle Hag, Tomas Hanser och Per Sundberg, har köpt fastigheterna Macken och gamla anrika Frelins.

– Vi hyr ut lokalerna. Macken kommer att heta Sussies Vägkrog och det är Sussie från Byrackarn som hyr där. Tidigare har Macken bara varit lunchöppet, men vägkrogen är tänkt att ha öppet kvällstid, berättar Kurt.

Redan på fredag är det planerat att Sussies Vägkrog ska slå upp sina portar.

Än snabbare, redan på Alla Hjärtans Dag, som är på torsdag, är det meningen att Frelins Chiangmai Thairestaurang ska öppna. Där kan man äta allt möjligt på deras thaibuffé, men även sushi finns på menyn.

Renoveringen av Orsa Järnvägshotell följs med stort intresse från alla håll, nyrenoverade Orsa Station har blivit Bed & Breakfast, Frelins som varit mörklagt i flera år (förutom under yrorna) och tidigare Macken, blir framöver kvällsrestaurang.

– Det är kul att det händer lite här i Orsa, konstaterar Kurt.

Det arbetas febrilt för att få i ordning allt, inte minst i den thairestaurang som nu ”pluppar” upp mitt i byn.

– Vi har fullt upp med att få till allt före vi öppnar, så vi har inte tid för möte. Vi kan höras längre fram bara vi startat igång och får lite mer tid, fick Orsasajten till svar via Facebook.

Enligt uppgift är det en kvinna som tillsammans med sin mor startar upp bufférestaurangen.

– De har tidigare haft restaurang i Thailand, informerar Kurt.

Byrackarn har alkoholtillstånd, vilket är personligt, så de som äter på Sussies Vägkrog kan få starkare drycker till maten för de som så önskar.

När det gäller thairestaurangen, så får man till en början nöja sig med 3,5-procentig öl som starkast.

– Vi har inget tillstånd än, men vi hoppas kunna servera alkohol längre fram, svarar de ansvariga via ett meddelande.

Några planer att öppna övervåningen till det som förr gick under namnet Buffalo Bill, finns inte – i alla fall inte i nuläget.

– Men de bör nog försöka öppna upp verandan under sommaren, där kan de göra pengar under yrorna, är Kurts råd till de thailändska kvinnorna som hyr lokalen.

– Sedan bör gästerna kunna beställa öl och vin, annars kommer det aldrig att gå. Men dottern ska också gå en sex veckor lång utbildning när det gäller alkoholtillstånd.

Det som en gång var ett klassiskt gammalt fik, blir nu alltså en thairestaurang. Men namnet Frelins blir kvar tillsammans med Chiangmai Thairestaurang.

– Det hade vi som krav, om inte annat så kommer namnet Frelins att locka till sig folk.

I och med att thairestaurangen öppnar, så blir det ytterligare ett matställe i lilla Orsa.

– Ja, det är väldigt många matställen. Frelins har ju varit mörklagd länge och det är bra att det händer något med en byggnad som står så centralt. Jag tror nog det kan bli bra med thai och sushi. Det är bara att hoppas att det går bra för båda, säger Kurt Kåhlén om sina ”hyresgäster”.

– Det är kul allt som händer i Orsa nu, med hotellet, Orsa Station och så det här.

Sedan måste vi göra en rättelse. Vi skrev felaktigt att Macken har varit stängd en tid, men så är inte fallet. Macken går direkt över och blir Sussies Vägkrog. Orsasajten ber om ursäkt för det felaktiga påståendet.

– Vi har faktiskt inte haft stängt en enda dag sedan nya ägaren Sussie klev in och vi kommer inte ha stängt innan fredag, då vi har premiär för nya öppettiderna 08.00-22.00, informerar Matilda Hinders, en av de anställda.

Hon berättar vidare att några större förändringar av lokalen inte kommer att hända innan öppningsdagen. Men längre fram.

– Det kommer att hända roliga saker framöver, ny pizzameny, Á la cartemeny och uppfräschning av lokal. Vi kommer att hålla alla informerade genom våran Facebooksida, berättar Matilda.

Det som förut hette Macken, blir nu Sussies Vägkrog. Foto: JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
LG Köpman vent
Orsasjön 250 x 149

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Färgad egen annons 250 x 360
Karl Hedin