Friskolans elever vann resa till Furuvik

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Tänk dig som elev få höra att sommarlovet innehåller en extra skoldag.

Ni kan tänka er reaktionen på barnen.

Men när förklaringen sedan kom blev det stort jubel.

Det här inträffade när Skattunge friskola hade examen i fredags. Rektorn Kristina West höll ett tal inför sommarlovet och avslutade då med att säga att det skulle tas en ledig dag från det nio veckor långa lovet och lägga in en extra skoldag.

– Eleverna såg lite purkna ut först, men sedan blev alla glada när jag förklarade anledningen, berättar Kristina.

Det blir som alla förstår ingen vanlig skoldag. Under den extra skoldagen så kommer undervisningen att bedrivas på Furuviksparken.

Det på grund av att Skattunge friskola framröstats som bästa förslag bland över 200 bidrag när det gäller att motivera hur man ska minska skräpet i vår natur. Det i en tävling anordnat av organisationen ”Håll Sverige rent”.

– I mitten av maj hade vi en ”klimatvecka” här på skolan. Där anordnade vi bland annat en skräpplockardag och vi hade även en workshop, där hela skolan var med, från årskurs 1-6, och där vi diskuterade och tog fram förslag hur man på bästa sätt skulle kunna minska på skräpet.

Efter en omröstning kom det som visade sig bli det vinnande förslaget i denna rikstäckande miljötävling fram.

– Det fanns flera bra förslag. Det som blev vårt tävlingsbidrag gällde hur man skulle kunna göra för att minska antalet platspåsar i naturen, berättar Kristina och fortsätter:

– Då var idén att livsmedelsaffärerna på sina medlemskort skulle ge mer poäng till de kunder som använde sig av egna kassar så skulle det motivera kunderna att inte köpa nya varje gång de handlar.

Förra måndagen fick så Kristina veta att Skattunge friskolas förslag tilldelas ett fint pris.

– Under hela veckan har jag försökt hålla tyst för att sedan berätta det under examensdagen. Först blev de som sagt purkna när jag berättade om en extra skoldag, men desto gladare blev eleverna när jag förklarade varför.

– Någon gång i augusti åker hela skolan på 25 elever till Furuvik och där alla får gratis inträde och ett åkband. Riktigt kul att vår skolas förslag kunde vinna, konstaterar rektor Kristina West glatt.

Bilderna är från Skattunge friskolas skräpplockardag. Foto. SKATTUNGE FRISKOLA

Här ser vi elever från Skattunge friskola under skräpplockardagen i maj. Foto. SKATTUNGE FRISKOLA

Foto. SKATTUNGE FRISKOLA

Dela sidan:
Annonser:
Orsasjön 250 x 149
Orsa pingis 2
Brottsofferjouren

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin