”Inom ett år hoppas vi på att vara fullbemannade”

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Akut brist på tandläkare inom folktandvården kommer det då och då rapporter om.

Det är tufft över hela landet och värst är det på landsbygden.

Folktandvården i Orsa är inget undantag, som nog många märkt av.

– Tandläkarbristen är ett nationellt problem, konstaterar Jonna Frykberg, verksamhetschef i  Orsa.

Som ytterst ansvarig har Jonna haft ett minst sagt hektiskt år för att få verksamheten att gå ihop.

– Situationen på kliniken är sådan att vi haft resursbrist på tandläkare, med kraftigt reducerad bemanning från januari 2018 och under året en kortare period där vi helt saknat tandläkare, berättar Jonna för Orsasajten.

Det är fortfarande tufft, medger Frykberg, men hon har samtidigt hopp om att 2019 ska bli ett bättre år.

– Man hoppas när det gäller folktandvården i Dalarna på att inom ett år vara fullbemannade med tandläkare och rekrytering pågår internationellt.

I somras fick också folktandvården en ny tandläkare i Joana Neves, från Portugal.

– Hon har arbetat hos oss sedan i juli och det känns jättebra att ha fått en ny kollega.

Sedan mitten av oktober finns det två tandläkare att tillgå, men det senaste tillskottet blir bara här en kortare period.

– För tillfället har vi två tandläkare på kliniken fram till mitten av december. Efter årsskiftet kommer vi endast att ha en av tre ordinarie tandläkare i tjänst, men vi försöker rekrytera två till, berättar Jonna om den närmaste framtiden.

För att klara tandvården, har kliniken tvingats prioritera.

– Vi har arbetat utifrån en centralt framtagen prioriteringsordning som innebär att vi har prioriterat barntandvård och akut tandvård och gör så fortfarande. Vuxentandvården har varit och är fortfarande starkt begränsad, berättar verksamhetschefen.

En som blivit drabbad av det här är Marie Lundgren, som de senaste åren varit inbokad hos olika tandläkare i Orsa, Mora, Rättvik och Falun.

– Jag tappade en tand den 23 januari i år i samband med att jag skulle göra ett tandavtryck i Orsa. Sedan gjorde jag sista besöket i Orsa 27 mars. Jag har haft flera tider bokade, men de har hela tiden avbokat dessa. Helt plötsligt ringde de från Mora och sa att den tandläkare jag tidigare hade i Orsa, börjat i Mora och att hon skulle ta med sig en del patienter, berättar Marie.

Men även tiderna i Mora avbokades med kort varsel.

– Jag kom aldrig till Mora, fastän de hade satt upp mig på flera tider. De avbokade alla.

Marie blev fundersam varför hon inte fick någon ny tid för att få tanden som lossnat fixad och var precis på väg att ringa till Orsa för att höra varför det inte hände något. Hon ville inte gå där med ett stort hål efter tanden som sedan en tid var borta, allra helst som gluggen syns när hon pratar.

– Då ringde de helt plötsligt från folktandvården i Rättvik i augusti och sa att jag skulle få en tid i september. Då hade det gått över ett halvår sedan jag tappade tanden. Rent spontant ville jag inte åka till Rättvik. Känns ju som att jag hamnar längre och längre söderut, snart är jag väl i Skåne, tänkte jag, skojar Marie samtidigt som hon skrattar åt ”eländet”.

Hon var skeptisk till att åka till Rättvik, men hon tackade ja och är nöjd med behandlingen där. Till saken hör att Marie har friskvårdsavtal, så alternativet att gå till en privat tandläkare på hemorten eller i Mora, det var uteslutet.

– Friskvårdsavtalet gäller bara hos folktandvården, poängterar hon.

– Det som irriterar mig är att de bara klipper av mig här i Orsa. Varför har ingen från Orsa berättat att de skulle flytta över mig till Mora? Det var heller ingen från Orsa som berättade att jag skulle flyttas över till Rättvik, utan helt plötsligt bara ringer de därifrån och säger att de har en tid till mig.

Maries egen teori är att hon hamnat mellan stolarna.

– De har sagt i Orsa att de ska kalla mig till våren, vi får väl se. Jag tvivlar…

– Jag funderar ändå på om jag ska begära att få vara kvar i Rättvik, säger Marie.

Bristen på tandläkare i Orsa har ställt till det för Marie och hon är inte ensam. Det vittnar inte minst kommentarer på sociala medier om.

Allra helst vill hon kunna gå till folktandvården i Orsa och kanske finns det en ljusning framöver för Marie och alla andra Orsabor som vill nyttja folktandvården på hemorten.

– Tandläkarbristen är ett nationellt problem och man hoppas i Dalarna på att inom ett år vara fullbemannade med tandläkare. Personalen på Folktandvården Orsa gör ett fantastiskt jobb, där tandsköterskor och tandhygienister hjälper patienterna inom ramen för sin kompetens på bästa sätt, poängterar verksamhetschefen Jonna Frykberg.

Bilden. Hela folktandvårdens personal samlad. De sliter för att Orsabornas tänder ska vara i hyfsat skick, men det är brist på tandläkare och vuxentandvården är starkt begränsad. Noterbart att det är bara damer/tjejer som jobbar på kliniken i Orsa. ”Jag kommenterar det inte mer än att vi inte haft manliga sökande på tjänsterna”, skrev verksamhetschefen Jonna Frykberg i ett svar till Orsasajten. Foto: FOLKTANDVÅRDEN ORSA

Dela sidan:
Annonser:
Brottsofferjouren
Orsa pingis 2
Orsasjön 250 x 149

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Färgad egen annons 250 x 360