Gick in i huset och stal bilnycklar

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Det börjar komma in fler och fler rapporter att ungdomar placerade på ett behandlingshem i Orsa avviker om nätterna, stjäl bilar och förstör.

Nu har de även börjat gå in i hus.

– Det här ska ni inte acceptera, utan ni bybor måste kontakta socialtjänsten, så här kan ni inte ha det, menar polisens presstalesman Stefan Dangardt.

Natten till lördag, efter klockan 03.30, har två ungdomar från behandlingshemmet gått in i ett hus och stulit bilnycklar. När de satte sig i bilen för att stjäla den, gick det inte riktigt som ungdomarna tänkt sig. En son i huset väckte sina föräldrar, då sonen sett att det började lysa ute på gården.

– Vi hade dörren olåst då vi väntade hem en annan son, så de hade helt enkelt bara öppnat dörren, berättar mamman.

Mamman konstaterar att det tog nästan en hel timme att komma fram på 114 14 för att göra en anmälan.

– I 56 minuter fick jag vänta innan jag fick prata med någon, berättar hon.

– Det är så man skäms när jag får höra hur lång väntetiden var, kommenterar Dangardt.

Sedan tillägger polisens presstalesperson:

– Men det står här i polisrapporten att pappan fick tag i en av de två ynglingarna och höll honom kvar medan den andre sprang iväg. Man har rätt att gripa den som gör något brott, men då ska man skyndsamt ringa polisen och då är det 112 som gäller, poängterar han.

– Men maken släppte honom. Vi ringde aldrig polisen på natten, de hade ändå bara skjutsat honom till behandlingshemmet, förklarar mamman som ringde vid lunchtid lördag för att anmäla brottet.

Den andra ynglingen fick polisen senare tag i och Dangardt konstaterar att: ”Det finns två misstänkta”. Båda bor på behandlingshemmet. Den ena killen är född 2003 och den andra så ung som 13 år, född 2005.

Brottsrubriceringen för de här två ynglingarna som gick in i huset lyder: Grovt egenmäktigt förfarande, vilket är väldigt allvarligt i sig, sedan tillkommer tillgrepp av fortskaffningsmedel.

– Men nu klarade de, som tur var, inte att få igång bilen, konstaterar mamman.

Det här skedde som sagt natten till lördagen. Men det var inget som polistalesmanen berättade om när undertecknad ringde lördag eftermiddag.

– Det beror på att det här skrevs in först kl 19.20 lördag kväll, förklarar Dangardt som själv varit ledig i helgen.

När Orsasajten sedan ringde på söndagen för att höra hur det senaste dygnet varit från polishåll, då måste talespersonen missat att nämna de två ungdomarna som gått in i ett hus i Orsa och stulit bilnycklar. Hon kanske missade det på grund av att förseelsen inträffade fredag natt.

Om det är samma ynglingar som stal bilar söndag natt och som Orsasajten skrev om under måndagen, som stal bilnycklar inne i ett hus, gick inte att få reda på. Men enligt uppgift var det två grabbar på 14 och 15 år som röjde natten mot måndag och de som stal bilnycklarna i huset fredag natt, de ska ha varit 13 och 15 år.

När det gäller det som hände natten mot måndag har det tillkommit minst en grej till det som Orsasajten skrev om under måndagen. Vi nämnde att det stals en bil på Taltrastvägen, men att den bara kom några meter innan ungdomarna körde in i en stenmur. Det har kommit in ytterligare en anmälan från Taltrastvägen, där det ska ha skett inbrott i en Ford Mondeo.

– Det är flera bilar som drabbats av inbrott. Han med Mondeon beskriver att de ”vänt upp och ner på hela bilen”, att det förstörts massor och stulits grejer, oklart för hur mycket, och att det försvunnit växelmynt, informerar Dangardt.

Undertecknad hittade under måndagen två cyklar som verkar ha stulits och som låg slängd på en gård efter Tallåsvägen. De verkar ha hittat ”hem”, åtminstone herrcykeln har kommit till rätta, men båda cyklarna var borta måndag kväll. Natten mot måndag stals det en cykel på Trossgatan. Det kan inte ha varit någon av de ovan nämnda cyklar av äldre modeller, då cykeln som stals på Trossgatan var värd 3 000 kronor.

Till sist kan vi berätta att någon eller några roat sig med att krossa rutor lite här och var i Orsa natten mot i dag, tisdag. Klockan 02.50 måndag natt rapporterades att en ruta till en av stugorna tillhörande Orsa camping har krossats. Fönsterkrossningen har sedan fortsatt till Centralgrillen, Nya Viking Pizzeria samt Willys Hemma, där två olika rutor krossats.

Vi kan också nämna att när det gäller behandlingshemmet och ”cirkusen” där, så finns det även en artikel med kommunalrådet Mikael Thalin som kommenterar det hela.

Vi ska också försöka få tag på någon från individ- och familjeomsorgen, IFO, för en kommentar.

Dela sidan:
Annonser:
Brottsofferjouren
LG Köpman vent
Orsasjön 250 x 149

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin