Guld och silver till Orsatjejer i UF-SM

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

SM bland UF-företag har avgjorts med flera dalaframgångar.

Tre Orsatjejer knep SM-medaljer.

Louise Kåhlén och Lovis Andersson var med i guldlaget Bright Light UF.

Dessutom så fick Four Elements silver och där ingår Agnes Wicander.

Finalen i SM för Ung Företagsamhet brukar hållas i Stockholm, men på grund av coronapandemin gick inte det i år, men de som tidigare under våren utsågs till Dalarnas bästa UF-företag i de olika kategorierna samlades i Borlänge i tisdags.

De flesta av UF-ungdomarna tar ju studenten om tre veckor, men det gäller inte guldvinnarna i Bright Light UF, där Orsatjejerna Louise Kåhlén och Lovis Andersson ingår tillsammans med Emma Ållas, från Mora, och Emelie Ederborn, från Idre.

– Det här kom som en chock. Vi trodde inte att det skulle gå så här bra, men kul att vi kunde gå hela vägen, säger Louise Kåhlén.

Bright Light UF tog guld i kategorin ”Årets Årsredovisning”, men kvartetten i UF-företaget tog faktiskt studenten redan i fjol.

– Det var i samband med studenten i fjol, som vi blev utsedd till Dalarnas bästa UF-företag i ”Årets Årsredovisning”. Vi hade ju företaget i stort sett ända till studenten, så vi hann aldrig vara med på fjolårets SM, förklarar Louise fördröjningen med ett år.

Här ser vi andraplacerade Four Elements med Orsatjejen Agnes Wicander tvåa från vänster. Övriga i Four Elements är; Amanda Sandström och Wilma Björkman, båda från Mora, samt Maja Stefansson, från Oxberg. Foto. UNG FÖRETAGSAMHET

Bright Lights affärsidé byggde på ljuslyktor.

– Vi sålde ljuslyktor som hade graverat motiv inspirerat av Dalarna. Det var ett fantastiskt roligt UF-år och det gick superbra för oss.

– När vi avvecklade UF-företaget, så hade vi haft en omsättning på 80 000 kronor. Lyktorna var väldigt populära och sålde bra, ändå från Skåne upp till Kiruna, berättar Louise.

Bland över 9 000 UF-företag tog alltså Bright Light SM-guld i kategorin ”Årets Årsredovisning”.

– Vi hade väldigt mycket struktur och koll på allting när vi avvecklade företaget. Sedan inför finalen, så finslipade vi lite till, är Louise Kåhléns förklaring till framgången.

– Men det var ändå en chock när vi fick höra att det var vi som vann, men superkul.

Här ser vi Louise Kåhlén närmast kameran och hennes kompisar i Bright Light. Längst bak den andra Orsatjejen; Lovis Andersson. De två övriga är Emma Ållas, från Mora, och Emelie Ederborn (närmast Lovis), från Idre. Foto. PRIVAT

Förutom två guldtjejer från Orsa, Louise Kåhlén och Lovis Andersson, så finns det en silvertjej också. Agnes Wicander tillsammans med kompisarna i Four Elements kom på andra plats i Sverigefinalen bland UF-företag i kategorin ”Årets Tjänst”.

– Riktigt coolt, säger Agnes om silverplatsen bland landets unga företag.

Orsasajten skrev den 31 mars om Four Elements som då blev bäst i Dalarna och kvalificerade sig till den stora Sverigefinalen. Förutom Orsatjejen Agnes ingår Amanda Sandström och Wilma Björkman, båda från Mora, samt Maja Stefansson, från Oxberg, i Four Elements.

–  Vår affärsidé går ut på att frigöra företagarnas tid när det gäller till exempel mässor och olika event. Vår idé var att representera de företag som inte själva har tid att vara på plats, berättade Agnes för Orsasajten i slutet av mars.

Silverprisade Four Elements med Agnes Wicander längst till vänster. Foto. UNG FÖRETAGSAMHET

I dalafinalen blev det faktiskt två segrar för Four Elements. De fyra tjejerna hade kvalificerat sig för finalen även i kategorin ”Årets Tillväxt”, men det var i ”Årets Tjänst” som de tog SM-silver.

– Vi satsade högt och intervjuerna gick bra. Juryn blev imponerad av oss, men vi visste ju ingenting om våra konkurrenter. Vi gjorde allt vi kunde, säger Agnes.

Och det visade sig räcka ända till en andraplats bland alla dessa UF-företag.

– Ja, det var riktigt coolt. Det här hade man inte kunnat ana, verkligen stort.

Snart tar Agnes och hennes kompisar studenten denna vår som inte är likt någon annan. Deras affärsidé fick sig verkligen en ”känga” då coronapandemin slog till.

– Vi ska ju avveckla vårt UF-företag, så får vi se vad som händer i framtiden. På grund av corona, så arrangeras det inga mässor eller event, men vem vet vad framtiden har att vänta, vi kanske gör en återsamling och fortsätter med vår idé, säger Agnes Wicander.

Ovan nämnda tjejer tillhör som ni förstår Mora Gymnasium. Men det finns fler framgångsrika UF-företag i Dalarna.

Det var inte bara Bright Light från Dalarna som tog guld. Det gjorde även Piparns Grillost UF, från Stiernhööksgymnasiet i Rättvik, som blev ”Årets Hantverkare” och Break The Silence UF, från ABB Gymnasiet i Ludvika, som tilldelades priset som ”Årets Samhällsentreprenör”.

Och förutom Four Elements andraplats blev det ytterligare två silver till Dalarna genom Break The Silence UF, från ABB Gymnasiet i Ludvika, som blev tvåa i kategorin ”Årets Vara” samt Bag Strap UF, från VBU Högbergsskolan i Ludvika, som tog silver i ”Årets Hållbara Företag”.

Således tre guld och lika många silver till Dalarna när den stora finalen i Ung Företagsamhet avgjordes.

Bilden längst upp. Här ser vi guldtjejerna från Mora Gymnasium; Orsatjejerna Lovis Andersson, längst till vänster, samt Louise Kåhlén, två från höger, med kompisarna i Bright Light; Emma Ållas, från Mora, och Emelie Ederborn, från Idre, längst till höger. Foto. UNG FÖRETAGSAMHET

Läs även:

Dela sidan:
Annonser:
Orsasjön 250 x 149
LG Köpman vent
Plåt-Sven

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Färgad egen annons 250 x 360
Karl Hedin