Häktad för grovt vållande till annans död

Jörgen Wåger Nyheter

Den man i 50-årsålders som är anhållen för grovt vållande till annans död har häktats.

Det beslutade Mora tingsrätt under onsdagen.

Själv hävdar 50-åringen att det var en olycka.

Enligt hans försvarare, advokat Hans Östberg, anser sig 50-åringen att han inte varit oaktsam och att det var en ren olycka. Det ska advokaten, som annars är förtegen, sagt till medier.

Det var vid 21-tiden i fredags som 50-åringen, enligt vittnen, kom i väldigt hög fart efter Moravägen (där det är 60 km/h) och körde på en flicka som precis hade klivit av bussen. Den 14-åriga flickan, som kom från Malungstrakten och var i Orsa för att hälsa på kompisar, ådrog sig så allvarliga skador att hennes liv inte gick att rädda.

Mannen stannade inte för att se hur det hade gått med den skadade flickan, utan 50-åringen smet iväg. Bilen hittades på Högbackavägen cirka en kilometer från olycksplatsen, där han lämnade den skadade bilen. Enligt uppgift ska han, troligen i ett försök att väja, kört in i en busskur och att bilen därefter inte var i brukbart skick.

En polis som kände mannen pratade med 50-åringen lördag förmiddag och denne lovade då att komma in till polisen. Men han höll sig undan och trots intensiv spaning under lördagen, hittades han inte.

Men dagen efter, vid 21-tiden söndag, två dygn efter den tragiska olyckan som tog en ung människas liv, fann polisen 50-åringen i Falun. Han ska enligt uppgift ha erkänt att han kört, men nekar till brott när det gäller grovt vållande till annans död.

Det här är dock inte första gången som 50-åringens bilkörning hamnar i ett polisärende. Han saknar körkort och enligt Aftonbladet ska mannen förekomma under 24 avsnitt i belastningsregistret, i flera fall handlar domarna om olovliga körningar och rattfylleri.

Den senaste domen föll i september. Mannen dömdes till skyddstillsyn för en misshandel. Domstolen beslutade att han skulle genomgå ”den alkoholavvänjande behandling som frivården finner tillämplig”, skriver Dalarnas Tidningar.

Vidare skriver Dalarnas Tidningar: Senaste domen gällande rattfylleri och olovlig körning är från 2016. Då dömdes Orsabon till dagsböter för att ett halvår tidigare ha kört påverkad i centrala Orsa.

En lång historia av drog- och alkoholmissbruk, där bilen ofta använts, och som till slut ledde till att en 14-årig flickas liv släcktes. Djupt tragiskt.

Inte nog med olyckan som krävde ett ungt människoliv, så utreds nu om 50-åringen var inblandad i två smitningsolyckor tidigare samma kväll som den tragiska olyckan vid avfarten upp mot Skeer.

– Det är två smitningsolyckor som skett efter riksväg 70, vid Bonäs och Kråkberg. Det är inte så långt ifrån varandra, varken tidsmässigt eller avståndsmässigt, sa polisens presstalesperson Stefan Dangardt till Orsasajten.

Först sattes de här två smitningsolyckorna inte i samband med varandra och än mindre med olyckan i Orsa några timmar senare utan det var först när en journalist nämnde det här som polisen fick upp ögonen på att alla tre olyckorna eventuellt kan ha ett samband.

– De här två olyckorna innan den som hände i Orsa har anmälts oberoende om varandra. En anmälan hamnade i region Bergslagen och den andra hamnade i Skåne.

Skadorna på bilarna var inte av någon större omfattning och inte på någon av de här händelserna skickades en polispatrull ut.

– På den ena bilen var det en backspegel som gick sönder samt att en dörr inte gick att öppna medan den andra bilen fick skador fram på vänster sida. Det är inget i nuläget som säger att de här smitningsolyckorna hör ihop med den i Orsa. Det var två olika förundersökningsledare som lade ner varsitt ärende, då det inte fanns något att gå på.

Dangardt beklagar det olyckliga i att två olika förundersökningsledare fått en varsin smitningsolycka inom samma ort, som dessutom skett väldigt nära varandra, och därför inte kunnat se sambandet mellan smitningsolyckan nummer ett och två. Och att det sedan händer ytterligare en smitningsolycka i Orsa några timmar senare, gör det hela än mer anmärkningsvärt

– Men nu är vi medvetna om det här och tekniker ska undersöka om det finns något samband mellan alla tre olyckorna, poängterade presstalesperson Dangardt.

Det vi vet med säkerhet är att 50-åringen nu sitter häktad. Senast den 12 december ska åklagaren Ludmilla Pronko ha väckt åtal mot mannen.

Bilden. Så här såg det ut häromdagen vid olycksplatsen som krävde en 14-årig flickas liv. Foto: ELAINE LUNDGREN

Dela sidan:
Annonser:
Orsa pingis 2
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Orsasjön 250 x 149

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Färgad egen annons 250 x 360
Karl Hedin