Han vill skjuta Orsa IK uppåt i seriesystemet

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter, Sport

För några år sedan sköt Markus Tomt bokstavligen talat Älvdalens HC upp till division 2.

Nu vill den 28-årige poängmaskinen göra samma resa med Orsa IK.

– Gör jag många poäng är förstås chansen större, men huvudsaken vi vinner matcherna.

Det är verkligen en poänggörare av rang som Orsa IK värvat från Älvdalen.

Förra säsongen noterade Tomt 59 poäng, via 17 mål och 42 assist. Det snittet hade varit riktigt bra i SHL med sina 52 omgångar, men Markus gjorde sina närmare 60 poäng på blott 16 seriematcher.

Det är närmare fyra poäng per match. Vilken coach skulle inte vilja ha en sådan spelare i sitt lag.

– Ja, det är väl ett rätt bra snitt, konstaterar han lite ödmjukt.

Trots de många poängen från Tomts klubba lyckades inte Älvdalen ta steget upp till tvåan. När moderklubben spelat klart, så anslöt Markus i slutet av säsongen till Orsa för att hjälpa till i kvalet.

Facit blev 14 (4+10) poäng på sex matcher från Markus, men tyvärr blev det stopp i division 2-kvalet mot Smedjebacken för OIK.

Även säsongen innan, 2016/17, kom Markus Tomt sent in på säsongen i Orsa IK.

– Jag var skadad fram till jul den säsongen, förklarar han.

Det blev tio matcher totalt den säsongen, varav fem i kvalet.

Den här säsongen är Markus Tomt med från början. Han är med sina 28 år äldst i det unga laget och var en självklar lagkapten.

Fast lika självklart val var det inte att det blev Orsa. Hjärtat klappade för att försöka hjälpa moderklubben upp, men efter lite vånda beslöt han sig för att spela i OIK-tröjan.

– Jag velade hit och dit, men jag jobbar tillsammans med några i laget, det vägde in. Sedan bor jag i Mora och det är närmare till Orsa, konstaterar han.

Sedan var det ytterligare en viktig faktor som spelade in. Den satsning som Orsa IK gör, med det uttalade målet att gå upp i tvåan.

– Orsa vill satsa och självklart vill man spela så högt som möjligt när man håller på.

Och Markus har spelat betydligt högre än division 3. Han bara inte bor i Mora, han har ett antal allsvenska matcher med MIK på sin meritlista.

– Ja, men det var några år sedan, konstaterar han med ett skratt.

Säsongen 2008/09 står han noterad för sex allsvenska matcher med Mora IK. Även om det inte blev så mycket spel, fick han i alla fall känna på den näst högsta ligan.

– Första matchen var faktiskt ett derby mot Leksand. Det hade varit häftigt att få spela där, men det blev inget byte. I de övriga matcherna fick jag hoppa in några byten, säger Markus om den allsvenska karriären.

Orsa IK har värvat in en riktig poängmaskin i Markus Tomt, som även är lagkapten. Foto: JÖRGEN WÅGER

Han gjorde två säsonger i division 1 med IFK Ore. Sedan lockade spel i Norge, men det blev inget av.

Markus skaffade familj och då fanns det inte tid för någon större satsning och 2012 tog Tomt två steg ner i divisionerna och återvände till Älvdalen, där han hjälpte moderklubben upp i division 2.

Nu är det Orsa IK:s tur att dra nytta av poängmaskinen.

– Om alla är hela och friska har vi en bred och bra trupp. Visst är det alltid kul att göra poäng och jag ska försöka bidra och hjälpa till så att klubben går upp. Gör jag många poäng, så har vi ju större chans att vinna matcherna, men huvudsaken vi vinner dem, är Markus noga med att poängtera.

Orsa IK har fått fina nyförvärv i nämnde Tomt, men också i Timmy Hammargård och hemvändande Erik Köpman.

Men det kan komma fler spännande namn.

– Vi har ett par riktigt bra spelare som kan tillkomma, men det är inget som är klart så jag vill inte nämna vilka vi eventuellt kan få med, säger hemlighetsfulle OIK-coachen Lars-Göran Lindkvist.

Dela sidan:
Annonser:
LG Köpman vent
Orsa pingis 2
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360