Händer det inget i Orsa?

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Händer det inget i Orsa?

Säkert tycker en del att det verkligen är så.

Men den kommande utställningen i kulturhuset ska visa att det verkligen händer saker i kommunen.

En hel del, faktiskt.

I Orsa Kulturhus dyker det med jämna mellanrum upp nya utställningar. På lördag är det dags igen och den utställningen går faktiskt under namnet ”Inget händer i Orsa?”

Men den här utställningen ska motbevisa det.

20 studieförbund och föreningar kommer att synas i kulturhuset och visa upp vad man har att erbjuda.

Förutom själva utställningen, ordnas även workshops och föreläsningar.

Arrangörer är Studiefrämjandet, NBV, ABF, SV och Kulturhuset.

– Vid invigningen av utställningen, nu på lördag (26/10) klockan 12-14, kommer Cilla Rohdin från Dalarnas Bildningsförbund (ABF) och pratar om Folkbildning, skriver kulturhuset i ett pressmeddelande.

Förutom att här nedan nämnda studieförbund och föreningar visar vad som finns att göra i Orsa, finns det självklart mycket mer än så, om man har ögonen öppna, men kanske kan utställarna locka någon att börja med en aktivitet som just de erbjuder.

Orsa Slipstensförening är en av utställarna i kulturhuset. Här ser vi Stina Ahlenius i full färd med att tillverka slispsten. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

I övrigt, när vi ändå är inne på vad som händer i Orsa, så kan vi i sammanhanget nämna följande positiva saker: Orsa Järnvägshotell har precis öppnat, Marab blev utsedd till Årets företag i Dalarna och var nyligen representerad när Årets företag i Sverige skulle utses på en gala i Stockholm, OFC är en pärla för alla fiskeintresserade, Orsa har Dalarnas enda femstjärniga camping, från och med lördag går det att åka längdskidor i Grönklitt och nyligen invigdes multiskidbanan, kommunen går med plus, det ska byggas ett nytt äldreboende, skolan i Orsa blir allt bättre…

Och man får inte glömma Sveriges äldsta gatumusikfestival; 35 år gamla och populära Orsayran.

Det finns mycket mer positivt att nämna, många duktiga företag i Orsa till exempel, men vi kan inte berätta allt här.

När det gäller idrott så har Orsa IK två lag i topp i respektive serie; A-lag och J18, Digers BK:s herrar har inlett med två raka segrar, klubben har flera ungdomslag igång och ett nystartat damlag, CK Uven hade i sommar invigning av sin häftiga cykelpark, Orsa IF FK gjorde comeback i seriesystemet för A-lag, det tack vare unga ”nysvenskar”, unga killar, som älskar att spela fotboll.

Även idrottsligt finns det mer positivt i kommunen än det vi nämnt ovan, ska poängteras.

Självklart är inte allt positivt. Att bassängen ska stängas till våren är allt annat än positivt, inte minst för alla de som behöver lära sig simma och de (pensionärsgympa tex) som på annat sätt utnyttjar den lilla bassängen.

Men nog är det mer övervägande positivt i kommunen, fast det finns säkert de som har annan åsikt om det.

Ni som fortfarande tycker att det finns för lite att göra i kommunen; Gör ett besök i kulturhuset, så kanske ni hittar en ny, rolig hobby eller sysselsättning på fritiden.

– Alla är välkomna, hälsar man från Orsa Kulturhus.

Utställningen pågår från 26 oktober fram till den 9 november.

Bilden längst upp. Korpen Orsa är en av många som på kulturhuset visar upp de aktiviteter som man har att erbjuda motionssugna. Här är det Vilma Olsson (i mitten, med benen högt uppdragna) och hennes grupp som under Korpens öppet hus-dag i sporthallen den 8 september visade en träningsvariant med studsmatta. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Här nedan följer namnen på de som ställer ut i kulturhuset:

ABF
Studiefrämjandet
Studieförbundet Vuxenskolan
NBV
Orsa Slipstensförening
Fotocirkel Matilda Friman
Orsa Budoklubb
Kulturföreningen Lyran
Orsa för Mångfald
SPF Seniorerna
Orsa Konståkningsklubb
Orsa Grafik
Orsa Hembygdsförening
Ungdomens Hus
Sh-Boom Rock´n Roll Club
Korpen Orsa
ECCE
Röda Kvarn
Orsa Operasällskap
Andra chansen

Orsas Konståkningsklubb är en av föreningarna som på kulturhuset berättar om sin verksamhet. Här ser vi från klubbens julshow från i fjol. Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
LG Köpman vent
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Plåt-Sven

Läs även:

Annonser:
Färgad egen annons 250 x 360
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin