Har någon blivit utsatt för bedrägeri?

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Har några personer försökt lura pengar av äldre?

Ett sådant samtal kom i alla fall in till larmcentralen i fredags.

– Men det har inte kommit in någon anmälan om brott, poängterar Mikael Hellberg.

Hellberg är gruppchef på polisen i Mora och han bekräftar att det i fredags kom in ett samtal gällande försök till bedrägeri.

– Det är eventuellt fråga om ett åldringsbrott. Det är tre personer som ska uppehållit sig på en parkering i Trunna och försökt lura äldre att tala om sitt personnummer. Trion har utgett sig komma från någon organisation, berättade polisens presstalesperson Stefan Wickberg för Orsasajten under tisdagen.

Wickberg visste inte så mycket mer och hänvisade till polisens utredningsavdelning i Mora.

Gruppchef Hellberg bekräftar som sagt att det finns en händelserapport gällande det här från i fredags eftermiddag.

– Jag ser händelserapporten och det är enligt den en äldre person och två yngre som försökt få äldre att lämna ut personuppgifter.

– Men det finns ingen anmälan upprättad. Inte än då i alla fall, berättade Hellberg för Orsasajten onsdag eftermiddag.

Att det inte kommit in någon anmälan behöver ju inte betyda att någon inte blivit lurad.

– Nej, så kan det ju vara. Det är inte jätteofta, men visst förekommer såna här bedrägerier. Det skadar inte om folk får upp ögonen att sånt här faktiskt kan hända och vem vet, det kanske finns folk som blivit lurade, men de vet inte om det.

– Om du skriver om det här, så kanske det kommer in anmälningar. Men just nu vet vi bara att det kommit in ett enda samtal om det här och att det inte finns någon anmälan om att det skett ett brott, påpekar Hellberg.

Känner någon igen ovanstående får denne gärna höra av sig till Orsasajten och berätta om denne vet något mer.

Förhoppningsvis var de som blev tillfrågade att uppge sina personuppgifter så vaksamma att de inte gjorde det och att eventuella bluffmakare inte lyckades med sitt uppsåt.

– Det skadar som sagt inte att folk får upp ögonen på att såna här bedrägerier förekommer, säger gruppchef Hellberg.

I övrigt hade inte polisen så mycket att berätta gällande Orsa de senaste dagarna. Det inträffade dock en älgolycka lördag natt i trakterna av Torsmo. Larmet att en älg blivit påkörd kom in klockan 03.05 mot söndag.

– Bilen klippte bakbenen på älgen, men den levde och jägare ringdes in för att göra slut på lidandet. Det måste ha varit en rejäl smäll, då bilen, det var en stor bil, blev så pass skadad att den inte gick att köra, berättade presstalespersonen Stefan Wickberg.

Till sist kan vi nämna att i söndags vid lunchtid inkom ett samtal om en fårskock som blockerade vägen efter länsväg 296, på gränsen mot Rättvik.

– Men vi fick bara in ett samtal om de här fåren, så då lär de ha kommit till rätta, trodde Wickberg.

FOTNOT. Det där med ”parkering i Trunna” är mer exakt på parkeringen vid ICA, enligt den person som på sin Facebooksida går ut och varnar för försök till bedrägeri mot äldre personer: ”Tre stycken gärningsmän med utländsk bakgrund, som försöker lura av sig personnummer och namn å även telefonnummer av äldre personer! Saken är polisanmäld och signalementen är lämnade. Dom bär på en skrivplatta och när personerna trodde att dom blivit filmad av mig så stack dom som rädda höns”, skriver anmälaren på Facebook.

Dela sidan:
Annonser:
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Brottsofferjouren
Plåt-Sven

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin