Hästar på järnvägsspåret skapade dramatik

Jörgen Wåger Nyheter

Stöld av bilbatterier, hästar som springer efter järnvägsspåret, inbrott och skadegörelse.

Där har ni en kort sammanfattning av de senaste dagarnas blåljushändelser.

Om vi börjar med det senaste så fick polisen måndag morgon in en anmälan om stöld av bilbatterier på återvinningsstationen. En bulgariskregistrerad vit skåpbil var inne på området innan det ens var öppet för allmänheten och i samma veva upptäcktes det att cirka 50 bilbatterier hade försvunnit.

Anmälan kom in cirka klockan 8.45. Något senare, klockan 9.07, stoppade en polispatrull en skåpbil efter E45 i Vattnäs. Det hittades en stor mängd bilbatterier i skåpbilen.

– Då det inte kan uteslutas att det finns ett samband mellan de två händelserna greps de två personer som färdades i bilen. Det är en man född 1986 och en kvinna född 1984. De båda misstänks för stöld och har förts till polisstationen i Mora för förhör”, skriver polisen på sin hemsida.

– Det gäller att kunna styrka att de här batterierna kommer från just återvinningsstationen. Det beror ju på hur de förklarar hur de fått tag i dem, säger polisens presstalesperson Stefan Dangardt.

Man kan ju undra varför folk stjäl bilbatterier egentligen.

– De eldar upp batterierna och sedan blir det bara blyet kvar. Det är bra priser på bly, berättar Dangardt.

Under måndagen anmäldes också att det skett ett inbrott i ett källarförråd på kyrkogatan. Stölden ska ha skett någon gång mellan 1-15 april och det som ägaren blivit av med är en dator med tangentbord.

Under söndagsförmiddagen blev det dramatik med hästar inblandade. Klockan 10.30 kom det nämligen in en anmälan om att någon sett två hästar på järnvägsspåret på Born.

– Vår operatör ringde då tågledningen och sa att de fick köra lite lugnare för att inte hästarna skulle komma i vägen för tåget.

Strax före klockan 11.00 hade den första hästen fångats in och cirka 20 minuter senare hade någon fått koll även på häst nummer två.

– Klockan 12.19 står det i rapporten att hästarna var hemma igen.

Skönt att det dramat slutade lyckligt och att inte någon av hästarna hamnade i vägen för ett tåg.

Sedan kan vi berätta att det kommit in en anmälan om en skadegörelse på en fastighet på Barken. Det visade sig att någon kastat sönder en ruta på HVB-hemmet och det ska ha skett vid midnatt mot söndagen.

– Det var en boende där som anmälde skadegörelsen och det har inletts en förundersökning, berättar Dangardt.

Sedan kom det i lördags in en anmälan om gräsbrand på Smedjegatan.

– Det står inget om storleken på branden, men det var inget för polisen i alla fall. Vi fick ingen ytterligare återkoppling om branden.

Det står heller inget om branden på Brandkåren Norra Dalarnas Facebook, så då var det troligen ingen större brand.

Bilden. Det kanske är läge att sätta upp en sån här skylt efter järnvägen med tanke på hästarna som under söndagen tog en promenad på järnvägsspåret vid Born. Arkivfoto: CAMILLA MONLARS

Dela sidan:
Annonser:
Orsa pingis 2
LG Köpman vent
Plåt-Sven

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin