Hittade rökhandgranat bland ägorna

Jörgen Wåger Nyheter

Den här veckan inträdde amnesti när det gäller att lämna in sprängmedel till polisen.

Under de första dagarna har det kommit in drygt 40 anmälningar inom Bergslagens region.

Dalfolket är flitiga att lämna in sprängmedel och under tisdagen kom det in en anmälan att det fanns en rökhandgranat att hämta i Orsa.

– Det var en person som hittat rökhandgranaten i sin fars hus och det är ett typexempel hur det brukar gå till, berättade polisens presstalesperson Stefan Dangardt vid 14-tiden torsdag.

Om man skulle råka hitta någon form av sprängmedel, ska man kontakta polisen på 114 14.

– Man ska absolut inte åka in till polisstationen och lämna det, som nån gjorde för en tid sedan och vi tvingades utrymma polishuset här i Falun.

Normalt åker den lokala polisen ut och fotar och eventuellt filmar den explosiva varan. Sedan skickas det till expertis i Stockholm och anses det farligt, skickas det ut en särskild bombgrupp att ta hand om sprängmedlet.

– Man kan även fota själv, om man vill och skicka det till oss. Bedöms det som ofarligt, tar den lokala polisen hand om det, annars blir det ett ärende för det Nationella bombskyddet. Men viktigast är att låta det vara kvar där det hittades.

Dangardt berättar att skulle man i sin ägo ha sprängmedel, fanns  det, innan rådande amnesti, risk att åka på böter.

– Ja, om man haft det liggandes i flera år och vetat om att man haft det, då kan det faktiskt bli böter och till och med fängelse, för då anses det att man varit oaktsam.

Men från och med den här veckan fram till den 11 januari 2019 är det fritt fram att anmäla, utan att råka ut för böter, att man har illegala explosiva varor liggandes i till exempel ett uthus.

Insamlingen av sprängmedel och andra explosiva varor går bra i region Bergslagen och allra flitigast att lämna in är man i Dalarna.

– Så här långt har vi fått in 43 anmälningar. Sju från Värmland, nio från Örebro, men klart flest här i Dalarna med 27 anmälningar, berättade Stefan Dangardt för Orsasajten vid 14-tiden torsdag.

I övrigt när det gäller blåljus kan vi rapportera om en rådjursolycka som inträffade på E45 vid 17-tiden onsdag, inte långt från informationsskylten, nära AB Kandre, vid den norra infarten till Orsa. Rådjuret sprang iväg, men det stod inget i polisrapporten om eftersöksjägare skickades ut. Inga personskador.

Sedan kan vi berätta om en solskenshistoria som hade kunnat sluta olyckligt. Det var en person som gått vilse i Orsaskogarna. Denne ringer polisen och berättar att han/hon inte hittar till sin bil.

– Men då personen pratar med polisen, hör han/hon sin vän ropa, så allt slutade frid och fröjd.

Vi kan också nämna att det under onsdagen, efter 18.30, kom in larm om brand på Kyrkogatan.

– Räddningstjänsten åkte ut, men sedan hörde vi inte något mer därifrån, så då var det väl inget allvarligt, sa polisens presstalesperson Stefan Dangardt.

Dela sidan:
Annonser:
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Orsagrisen
Brottsofferjouren

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin