Hon är Orsas okända medaljhopp i EM

Jörgen Wåger Nyheter, Sport

Orsas minst kända medaljhopp i ett Europamästerskap.

Vem är det, tänker ni?

Jo, hon heter Jessica Häggqvist och tävlar i draghundsport.

Om Jessica är okänd hos de flesta Orsabor, är det inte så konstigt. Hon flyttade hit för ungefär en månad sedan.

Chansen till nytt arbete förde henne från Härnösand till Orsa, då hon fått jobb som dietist på Mora vårdcentral.

Och när Jessica flyttade till Orsa, så fick dalaorten helt plötsligt ett medaljhopp i EM i draghund, som under torsdagen drar igång i småländska Nybro.

– Jag vill upp på pallen, såklart, men skulle det inte bli så, då får man acceptera det, säger den 38-åriga dietisten från Härnösand.

I draghunds-EM i Nybro tävlar Jessica i MTB-klassen med den trerasiga hunden Gunder.

– Han är 1,5 år och är en blandning av vorsteh, pointer och greyhound. Man får inte börja tävla innan hunden är 1,5 år, så det är precis på gränsen.

Jessica och Gunder. Ska duon fixa en svensk medalj under EM i draghund?

Gunder passerade 1,5-år för ungefär än en månad sedan, vilket är gränsen för tävlingsdebut. Inte långt efter det så vann ekipaget Häggqvist/Gunder uttagningstävlingarna till EM och helt plötsligt var duon uttagen till den svenska truppen på hemmaplan.

– Jag har ju inte hållit på med det här så länge. Jag började med draghund för tre år sedan då jag var med i SM för första gången, och då var det vintertid. Jag ställde upp i SM med lånad hund, berättar Jessica.

Men då var det på snö, som sagt. I fjol gjorde hon en landslagsdebut under EM i Italien, ett mästerskap som gav mersmak.

– Där lyckades vi placera oss som bästa svenska ekipage i den disciplinen. Det var nära medalj, men två norskor spurtade om mot slutet.

För två helger sedan, under SM i Stockholm, tog Jessica/Gunder guld i samma klass som hon nu tävlar i EM, cykel med hund.

– Jag har ju inte kört så många tävlingar och det är en unghund jag har. Helt klart har det gått över förväntningarna, konstaterar hon glatt.

– Och den här gången är det barmark, med cykel. Under EM som jag var med på i fjol var det skidor som gällde.

Jessica och Gunder dundrar fram genom skogen. De hoppas på samma fart i de småländska skogarna.

I grannkommunen finns det en draghundsklubb som heter Mora BK. Det var just på den klubbens hemmabana, i Hemus, som Jessica vann och säkrade sin plats i EM-laget. Men det är inte Jessicas hemmabana, hon representerar ännu sin gamla klubb; Härnösands DHK.

– Jag har inte bott här så länge än och jag tävlar fortfarande för Härnösand, vi får se hur det blir längre fram om jag eventuellt byter klubb till Mora.

Jessica vill inte se sig själv som ett medaljhopp, men målet är att ta medalj. I det svenska laget finns en riktigt stor favorit, enligt den färska Orsabon.

– Hanna Bergman har både vunnit och kommit tvåa i Cykelvasan. Hon är grym, berömmer Jessica.

Men Jessica och Hanna är inte ensamma svenska ekipage när det gäller medaljförhoppningar.

– Vi har en stor och bra trupp, det är jättekul att vi har ett så starkt svenskt lag, poängterar Jessica.

EM-tävlingarna drar igång under torsdagen. För Jessicas del gäller det att tillsammans med Gunder trampa på så snabbt det bara går runt den 4,8 kilometer långa banan. Sedan fortsätter tävlingen med jaktstart dagen efter och sträckan under fredagen är lika lång.

– Det är en tuff, men rolig bana. Jag hoppas vi gör ett skitbra race första dagen och att vi återhämtar oss bra. Sedan är det bara att ge järnet dag två och hoppas att det räcker till medalj. Det är målet i alla fall, säger Orsas mest okända EM-medaljhopp.

Foto: Härnösands draghundsklubb, Niklas Sjölund, Sandra Åsander.

Dela sidan:
Annonser:
Brottsofferjouren
Orsagrisen
Orsa pingis 2

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin