Hotellet har återuppstått

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Under många år var hotellet en skamfläck för Orsa.

Men nu har den fula ankungen blivit en vacker svan.

Orsa Järnvägshotell står där nyrenoverad, vacker och ståtlig.

– I mina ögon är det här Dalarnas finaste hotell, säger Oscar Diös.

Det är en snart 47-årig entreprenör med rötter från Orsatrakten som sett till att hotellet återuppstått från ”de döda”.

Det slitna hotellet har under många år varit ett hett diskussionsämne för Orsaborna. En del har menat att det hade varit lika bra att det skamfilade hotellet jämnats med marken.

Men det tyckte inte Oscar. Han såg någonting i hotellet, något som ingen annan sett, i alla fall inte någon som vågade köpa den gamla byggnaden som stod nybyggd och klar 1893.

I dag, 126 år senare, står samma byggnad helt nyrenoverad, ”från topp till tå”, och har fått nytt liv.

– Visst är det lite småfix kvar, men huvudsaken vi fått godkänt av kommunen och kan sätta igång med verksamheten.

Oscar Diös är ingalunda ny inom hotellbranschen. Han är ägare av City Stay i sin hemstad Uppsala och han äger även spektakulära Jumbo Stay på Arlanda.

Oscar Diös tog själv emot när de första gästerna som fick äta på hotellet anlände. Foto. ANNELI MATTSSON

Namnet Jumbo Stay, kommer sig av att hotellet är ett ”pensionerat” flygplan, en ombyggd 747-200 Jumbo Jet.

Diös är således inte är rädd för att prova nya vägar och när ingen annan vågade satsa på ett över 100 år gammalt och rejält slitet hotell i lilla Orsa, så gjorde Oscar slag i saken och köpte det.

Åtskilliga miljoner senare, hur många vill han inte berätta här, och otroligt mycket arbete, så har han äntligen fått sin dröm och vision uppfylld.

– Jag är väldigt nöjd. Det blev till och med lite bättre än den vision jag hade från början, menar Orsa Järnvägshotells ägare.

– Det är jättefina och smakfullt inredda rum. Det är som när man äter en god middag och så får man en passande dryck till det, det är då man får ihop helheten och det är just det jag tycker att vi fått med hotellet, att vi fått ihop helheten.

– Sedan är förstås smaken som baken, men jag tror att hotellet ska falla gästerna i smaken, säger en förhoppningsfull och glad Oscar.

Orsa Järnvägshotell öppnar nu på måndag (21/10) officiellt, men i lördags var det genrep, kan vi kalla det, då Orsa IK hade sin sponsorträff. Klubbens sponsorer fick en rundvandring i hotellet och gästerna var imponerad av hotellets förvandling.

Hotellchefen och sommelier Maria Franzon-Ronell var guide i hotellet. Tyvärr så visades inte sviten, det var ”förbjudet område”.

– Vi kan inte bränna av allt krut direkt, förklarar Oscar.

Här är ett av de rummen som de intresserade besökarna fick se, men man fick inte se sviten. Foto. JÖRGEN WÅGER

Efter rundvandringen blev Orsa IK:s sponsorer de första matgästerna på hotellet. Det var bara positivt som hördes och även undertecknad instämmer i att maten var mycket god.

– Jag fick också äta. Det var en bra och välkomponerad trerättersmiddag, konstaterar Oscar.

När det gäller den exklusiva sviten, som vi inte fick se, så kostar den 6 995 kronor per natt att hyra.

Vem ska bo där, är det kungen, om han kommer till Orsa?

– Det är egentligen inte så dyrt om man tänker på hur stort utrymme det är, menar hotellägaren.

Sviten består av tre sovrum, två vardagsrum, hall och balkong.

– Sviten är för dem som vill ha mer yta. Man kan jämföra sviten med Limbygården i Grönklittt. Det kan vara två, tre par som vill umgås lite mer avskilt, säger Oscar som exempel på de som kostar på sig sviten.

– Här kan man vara lite mer privat och det är ju inte några astronomiska summor det är frågan om.

– Det kan också vara ett kompissällskap på tio personer som bor här. I stället för att ha flera rum, så kan de hyra sviten och då blir kostnaden knappt 700 kronor per person och natt.

Från början var planen att det nyrenoverade hotellet skulle stå klart i början av sommaren och tanken var att ha en hel invigningsvecka i juni.

Jon Limby och Fredrik Wahlund i trappen som bär mot högre höjder. Påminner det inte lite om filmen Titanic? Foto. JÖRGEN WÅGER

Men när det gäller tidsplaner på byggen, så är dessa inte helt lätt att hålla. Fem månader senare än tänkt, står så äntligen hotellet färdigt att ta emot gäster.

– Vi gjorde mer än vi planerade från början och allt vi gjorde tog längre tid än vi trodde det skulle ta, förklarar Oscar.

– När vi insåg att det inte skulle hinna bli klart till sommaren, så sa vi att vi kör till hösten. Och det är inte så att vi tagit det lugnt, vi vill ju börja hyra ut och vi har verkligen behövt den här tiden.

– Därför är det jätteskönt att det nu äntligen är klart. Det är som sagt lite småfix kvar, men det kan vi göra under tiden som hotellet är öppet.

På måndag är det fritt fram att hyra rummen och man börjar även servera frukost till gästerna, samt att det serveras lunch måndag till fredag.

Cissi Difs provar en av sängarna i hotellet. Hon hade inget att klaga på. Foto. JÖRGEN WÅGER

A’ la carte-restaurangen Kompaniet öppnar den 1 november och Fars dag-firande är det den 10 november, för att nämna ett par datum att komma ihåg för de som vill göra ett besök och testa köket i det nyöppnade hotellet, .

Under den här veckan jagar Oscar älg i trakterna av Mora innan det på allvar är dags att slå upp portarna för ett av Dalarnas finaste hotell. Åtminstone tycker hotellägaren själv det.

Renoveringen har följts med stort intresse av inte minst Orsaborna som med stor förväntan längtat efter att få se det färdiga hotellet.

Och de som fått vara med på de olika rundturerna som bjudits, har knappats blivit besviken på resultatet.

– Sälen har fina hotell, men annars tycker jag Orsa Järnvägshotell är finast i finast i Dalarna.

– Det är väl egentligen andra som får bedöma hur fint det är, men för mig är det i alla fall det finaste hotellet i Dalarna, säger den stolte, med all rätt, entreprenören.

I november, efter höstlovet, kommer Orsa Järnvägshotell arrangera några officiella invigningsdagar.

Förutom sviten, finns det 23 rum att hyra på det numera så fräscha järnvägshotellet.

Här ser vi delar av personalen samlad vid incheckningen; Sofia Harlén, Julia Ögren, Maja Frostgard, Maria Franzon-Ronell och Linnea Persson. Foto. JÖRGEN WÅGER

Här kommer det säkert att bli fullt drag under sommarens yror med start 2020. Foto. JÖRGEN WÅGER

Så här fint kan man få det om man vill sitta avskilt. Foto. JÖRGEN WÅGER

Det ska kännas speciellt att bo och duscha på Orsa Järnvägshotell. Foto. JÖRGEN WÅGER

Ett konferensrum. Foto. JÖRGEN WÅGER

Så här ser ett av rummens toaletter ut. Foto. JÖRGEN WÅGER

En snedvriden bild av entrén. Foto. JÖRGEN WÅGER

Så här ser det ut i ett av rummen. Foto. JÖRGEN WÅGER

Hotellets baksida en solig dag i början av september. Foto. JÖRGEN WÅGER

Orsa Järnvägshotell, stor och ståtlig, precis som det var när det byggdes i slutet av 1800-talet. Foto. JÖRGEN WÅGER

Nej, det är inte färgen som tagit slut. Man ville bevara hur gamla fasaden var färgsatt fram till 1940-talet. Ett litet udda och roligt inslag i det nyrenoverade hotellet som har funnits i 126 år. Foto. JÖRGEN WÅGER

Jon Limby spanar in ett av alla rummen som hotellet har att bjuda. Foto. JÖRGEN WÅGER

En trapp som bär uppåt. Eller nedåt, beroende på vilket håll man går… Foto. JÖRGEN WÅGER

Joakim Ribby gör tummen upp för hotellet, han gillade vad han såg och maten var god. Foto. JÖRGEN WÅGER

Här har vi södersidan på hotellet, som har en altan och som säkert kommer att utnyttjas flitigt sommartid. Foto. JÖRGEN WÅGER

Stora delar av Orsa IK:s A-lag ser vi här, som presenterades i samband med sponsorträffen som Orsa IK hade på hotellet. Foto. JÖRGEN WÅGER

Johan Moraeus, längst till vänster, var presentatör på hotellet när Orsa IK hade sponsorträff. Längst till höger ser vi klubbens ordförande Dennis Färnström och till vänster om honom A-lagstränaren Linkan Lindkvist och bredvid Lindkvist, hans assisterande Hampus Tomth. Moraeus intervjuar här Bengt Strömlid, OIK:s 72-årige materialare. Den ljusa killen i blå kavaj är Inge Olsson, tidigare A-lagstränare, men som den här säsongen ansvarar för Orsa IK:s nya J23-lag. Foto. JÖRGEN WÅGER

Musikern och hockeyentusiasten Johan Moraeus intervjuar J23-tränaren Inge Olsson. Foto. JÖRGEN WÅGER

Så här ser det ut i restaurangen. Orsa IK:s sponsorer var de första matgästerna och de var nöjda. Foto. JÖRGEN WÅGER

Här ser vi delar av Orsa IK:s A-lag och det är Jonas Westerling, till vänster om OIK-dressade Johan Moraeus, som intervjuas. Foto. JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Orsasjön 250 x 149
Brottsofferjouren
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Färgad egen annons 250 x 360
Karl Hedin