Hundratals åkte skridskor på Rädsjön

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Grönklitt är inte bara längdåkning och alpint utan även ett paradis för skridskoåkare.

Trots att det var allt annat än optimalt väder lockade Sylvesterskrinnet i Rädsjön enormt många skridskoentusiaster.

– Jag tror det var uppemot 400 som var med, det är helt otroligt, säger en nöjd Affe Björkman.

Sylvesterskrinnet, som tidigare gick under namnet Sylvesterloppet, hade sin premiär i början av 2000-talet och initiativtagare var Affe Björkman, i dag 77-årig ideell ledare i Orsa-Mora Skating.

– Jag är från Enköping och flyttade upp till Mora 1997. Jag var van vid att åka skridskor på Mälaren och när jag flyttade hit, såg jag möjligheten att kunna åka skridskor på isarna även här. Sedan tror det var någon gång 2002 eller 2003, som planerna kom på dra igång ett skridskoevenemang på nyårsafton, berättar Affe.

Men gensvaret i föreningen var inte så entusiastisk till en början.

– Det var ingen som trodde på idén att ha ett arrangemang på självaste nyårsafton. Men jag och min kompis skojade lite och sa att vi drar igång det ändå, vi fixar det själva, men då hängde de övriga på.

De senaste åren har Orsa-Mora Skating arrangerat Sylvesterskrinnet på Rädsjön, i Grönklitt, vilket har blivit ett lyft.

– Vi får jättebra stöttning från Orsa Grönklitt som insett att skridskoåkningen är ett bra komplement till längd- och utförsåkningen här.

–  Men vi har även väldigt bra stöttning från kommunerna i både Orsa och Mora, som hjälper oss bland annat med maskiner, poängterar Affe.

När det gäller Rädsjön, är den också säkrare att anlägga en skridskobana på, menar rutinerade Björkman.

– När det kommer mycket snö, så är det svårare att få till hållbar is. Snön gör att det tar längre tid att få till säker is. Vi har än så länge ingen bana på Saxviken eller Orsasjön, men Rädsjön är ganska säker.

Att säkerheten är av största vikt, fick Björkman erfara den hårda vägen 2004, då han en kväll var ute och plogade banan på Orsasjön. När han var mellan Vattnäs och Våmhus, blev det helt plötsligt ”öppet vatten” och traktorn som Affe körde sjönk till botten.

Det var ytterst nära att han följde med själv.

– Ja, den gången var det riktigt nära, minns han med fasa.

Affe Björkman, en 77-årig eldsjäl som var nära att få sätta livet till när han för 15 år sedan skulle ploga skridskobanan på Orsasasjön. Foto: PRIVAT

– På grund av väderomslag, hade det bildats ett stråk som hade öppnat sig 1-2 centimeter och när jag kom med skopan efter isen så tryckte schacktbladet bort isen och gjorde ett stort hål.

Händelseförloppet gick snabbt. Traktorn sjönk till botten, men Björkman hann i sista stund kasta sig ur det sjunkande fordonet.

– Visst har man dragit lärdom av det här och jag är glad att jag fått många år extra, säger han tacksamt om den traumatiska händelsen som hade kunnat kosta honom livet.

– Vi var noga då med och vi provborrade mellan var 50-100 meter, men det var väderomslaget som gjorde att stråket bildades och jag skulle inte ha plogat när det var mörkt.

Om vi återgår till nyårsafton i nutid, så var väderleken inte det bästa för Sylvesterskrinnet 2018.

– När jag såg att det snöade, så tänkte man: ”Det kommer nog inte många i dag…” Men det är helt otroligt vad folk det kom. Jag har varit ledare sedan jag var 13 år och bodde i Enköping, jag är i dag 77 år, men överraskningarnas tid är inte förbi, konstaterar Affe glatt.

Många barnfamiljer hade sökt sig till Rädsjön och där fanns skridskoentusiaster från såväl Norge, Danmark som Holland.

– Holland har ungefär en miljon skridskoåkare, men knappt några isar. De gillar verkligen att vara här.

På Rädsjön finns en plogad bana på två kilometer och hela evenemanget höll på under tre timmar, mellan klockan 11-14.

– För varje varv som man klarade fick man en lott och varje timme hade vi dragning med fina priser. Barnen hade en något kortare sträcka att åka och förutom lottdragning, så fick alla barn under 15 år Sylvesterskrinnetmedalj.

Det här är ett riktigt familjeevenemang och man behöver inte ens egna skridskor för att kunna delta.

– Vi har 80 par skridskor och pjäxor att hyra ut och folk som aldrig tidigare provat fick göra det nu.

– Det var så kul att se barnen, som sken i kapp med solen, fastän vi inte hade någon sol. Allt ska vara så uppstyrt nuförtiden, men här kan alla vara med och det är en sån härlig familjestämning, precis som förr i tiden.

– Det blev succé, än en gång, och vi är stolta över att vi kan erbjuda så fina evenemang och på Rädsjön finns möjlighet att åka skridskor 24 timmar om dygnet, poängterar Affe Björkman.

Orsa-Mora Skatings program kan man läsa på deras Facebooksida, bland annat arrangeras Siljanskrinnet i Orsa den 16 februari.

Fotograf. Bilden längst upp och alla övriga bilder, förutom den på Affe Björkman, är plåtade av Jandieke Noback.

Dela sidan:
Annonser:
Orsasjön 250 x 149
Plåt-Sven
Brottsofferjouren

Läs även:

Annonser:
Färgad egen annons 250 x 360
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin