Hur många är egentligen smittade?

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Orsa är fortfarande utanför listan med antalet smittade i covid-19.

Enligt Region Dalarna har Orsa under 20 smittade.

Men frågan är hur stort mörkertalet är?

Mora är på delad femte plats i antalet coronasmittade i länet.

I de siffror som Region Dalarna presenterade under torsdagen när det gäller antalet smittade i länet, så är Orsa kommun tillsammans med Älvdalen och Malung-Sälen fortsatt inte med på listan. Det då Region Dalarna bara presenterar de kommuner som har 20 smittade eller fler.

Det är de officiella siffrorna, men hur ser det egentligen ut i verkligheten?

Orsasajten gjorde i början av juli ett reportage om Stina Söder som i en ridolycka den 3 juni fick sin islandshäst över sig med allvarliga skador som följd, bland annat åtta knäckta revben.

Stina har haft en minst sagt otursförföljd vår/sommar då hon i slutet av april blev smittad av coronaviruset. Hon blev sängliggandes i fem dagar med feber och har berättat att hon i stort sett sov hela den tiden.

Hon misstänkte att hon drabbats av covid-19, men ville få klarhet i det hela och tog kontakt med vårdcentralen i Orsa.

– Jag ringde ner till vårdcentralen för att göra ett coronatest, men fick då till svar att det gjordes bara på de som jobbar med äldre.

Den 19 april hade Orsasajten ett reportage om hur Orsa vårdcentral arbetade i dessa coronatider och där poängterades det att det var bara i undantagsfall som man kunde testas i Orsa

– I särskilda fall gör vi coronatester här, men det är alltid infektionsläkare i Falun som måste godkänna provtagning. Normalt är det Mora som tar såna prover, berättade Annika Alfredsson, distriktssköterska, men även den som har smittskyddsansvaret på Orsa vårdcentral.

Men när Stina ville göra ett test så nekades hon bara, utan hänvisning till Mora.

Nu fick hon till slut veta att hon faktiskt hade corona i slutet av april, början av maj. Det då hon testades i samband med att hon var inlagd elva dagar, varav två på IVA, på grund av hästolyckan.

– Jag begärde själv att få göra ett test och då visade det sig att jag hade antikroppar mot covid-19 och att det var corona som jag drabbades av i slutet av april.

En bekant till Stina råkade ut för samma svar när hon ville kolla om denne drabbats av corona.

– XX (namnet) var säker på att denne hade corona och bad om att få testa sig, men på vårdcentralen hade de svarat att bara de som jobbar inom vården fick testa sig.

Nyligen gick Region Dalarna ut med att alla som vill skulle få göra ett coronatest, men det skjuts nu på framtiden.

I nuläget kan Region Dalarna endast erbjuda vård- och omsorgspersonal serologiprov. Nästa grupp som kommer att prioriteras är riskgrupper, det vill säga personer över 70 år eller personer med en eller flera sjukdomar som kan öka risken för allvarligt sjukdomsförlopp. Prioritetsgrupp därefter är personer inom samhällsviktig verksamhet, skriver Region Dalarna på sin hemsida.

– Att många vill provta sig för att se om man haft covid-19 är förståeligt, som det ser ut nu kommer regionen kunna erbjuda serologiprover till allmänheten i höst, säger Anders Lindblom, smittskyddsläkare till regionens hemsida.

Så här ovan har vi två coronafall som inte fick testa sig, förutom då Stina, som testades i efterhand, men då krävdes en allvarlig olycka.

Så man kan ju undra hur stort mörkertal som finns med tanke på Stina och hennes bekant.

De lär knappast var de enda två som haft symptom, som velat testa sig och nekats.

Men vi redovisar de siffror som Region Dalarna presenterar och enligt dessa så är det tre kommuner, bland annat Orsa, som har 20 fall eller färre.

Borlänge var den kommun som länge uppvisade flest antal smittade, men spridningen i Falun har ökat markant den senaste tiden. På bara den senaste veckan (tom V27) har Falun ökat med 71 och står 560 i coronasmittade sedan man började räkna vecka 11, den 11 mars  i år.

Borlänge har enligt Region Dalarna 479 fall.

Ludvika (120) och Gagnef (82) följer därefter och sedan kommer Mora och Avesta med 79 smittade i covid-19. För Mora är det en ökning med fyra smittade sedan veckan innan.

När det gäller antalet döda i covid-19 är Borlänge fortfarande klart värst drabbat med 58 dödsfall. Falun som alltså har flest smittade, uppvisar 29 avlidna i covid-19.

Det finns tre kommuner som inte har drabbats av något dödsfall relaterat till corona och förutom Orsa är det Mora och Älvdalen.

Bilden. Stina Söder ville testa sig och se om hon hade corona, då hon var riktigt dålig och låg fem dagar med feber i månadsskiftet april-maj, men nekades. På grund av en ridolycka, och på hennes egen begäran, gjordes ett test senare och då fick hon bevis för det hon redan visste; Stina hade smittats med covid-19 i slutet av april. Arkivfoto. PRIVAT

Dela sidan:
Annonser:
LG Köpman vent
Brottsofferjouren
Plåt-Sven

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Färgad egen annons 250 x 360
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360