I år hjälper Orsas hjältar Cancerfonden

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Tidigare har vi sett dem dra in miljoner till välgörande ändamål genom Musikhjälpen.

Men i år är det Cancerfonden i samarbete med TCS Lidingöloppet som får draghjälp av Orsas egna hjältar; Björn Daniels och Julius Aspman.

– Det är riktigt jobbiga grejer vi gör, men när vi tänker på att alla pengarna går till cancerforskning, så blir det inte lika jobbigt längre, säger Björn.

Efter sina tre år med allehanda tokiga uppdrag och insamlade miljoner till Musikhjälpen, har Orsaduon i år ett nytt projekt. Tillsammans med filmaren Mikael Andersson heter 2018 års insamlingsprojekt: Julius & Björn vill besegra cancer.

Konceptet är detsamma. Duon gör olika uppdrag och i takt med att följarna skänker mer pengar, ökar svårighetsgraden på uppdragen. I skrivande stund har insamlingen inbringat runt 28 000 kronor och det efter två uppdrag.

– Vårt första delmål var att kom vi upp i 10 000 kronor, så skulle vi springa upp och nedför en 92 centimeter hög trapp. Vi gjorde tillsammans totalt 1 165 vändor och det blev då 1 000 fallhöjdsmeter, berättar Björn.

Nästa uppdrag skulle utföras när den digitala bössan kom upp i 20 000 kronor. Det skedde i början av veckan och det uppdraget utfördes på Orsa Träningscenter under övervakning av OTC:s ägare Torbjörn Persson och ingen mindre än Kalle Moraeus.

– Det gick ut på att Kalle skulle pressa oss under ett strongmen-pass och till sin hjälp hade han Torbjörn. Det var ett cirkelträningsprogram vi skulle utföra.

Här ser vi en skärmdump från livesändningen då Julius och Björn välte runt ett 350 kilo tungt däck 27 gånger. Allt under överseende av Torbjörn Persson och Kalle Moraeus. Foto: PRIVAT

Björn och Julius fick verkligen slita, det fick följarna bevittna under måndagens livesändning från OTC.

– Kalle har ju nyligen varit med i Biggest loser så han vet vad träning är. Det är hård träning och disciplin. Kalle var fruktansvärd och tog ingen som helst hänsyn till vår stigande puls. Vi fick vila i 15 sekunder mellan övningarna, sedan var det bara på det hela igen.

Det var fyra olika stationer och för varje ”tusing” som kom in genomförde Orsaduon ytterligare ett varv. Totalt blev det nio varv och bland annat fick man i livesändningen se hur Julius och Björn slet med ett jättedäck.

– Däcket vägde 350 kilo och vi vände det 27 gånger, berättar Björn och blir andfådd bara han tänker på hur han och kompisen slet.

– Tittarna skänkte som bara den, säger Björn tacksamt samtidigt som han konstaterar att desto mer pengar som kom in, desto tuffare blev det för honom och Julius.

De lyfte också upp en 160 kilo tung Torbjörn Persson. Torbjörn som kvalificerat sig till finalen av ”strongmen” och i oktober ska tävla om att bli Sveriges starkaste man.

– Visst var han tung, men det var ändå värre då vi skulle lyfta en 100-kilossäck upp 1,5 meter. Det var ingen lek att få upp säcken på hyllan, det var faktiskt jäkligt tufft.

– För att inte tala om träningsvärken man fick av det här, den var inte nådig, poängterar Daniels med ett skratt.

Så här bruna och fina blev Julius och Björn efter ett uppdrag i samband med insamlingen till Musikhjälpen i fjol. Foto: PRIVAT

Nästa helg, sista helgen i september, avgörs Lidingöloppet och då går insamlingen bokstavligt talat i mål. Men innan dess ska ett tredje uppdrag utföras. Vad det blir står än så länge skrivet i stjärnorna.

– Det är som tidigare, att våra följare får komma med förslag. Man hade ibland önskat att vi hade en plan, men det har vi inte. Allt sker spontant och vi är vana att jobba på uppstuds, säger Björn.

– Vi tar gärna emot förslag från våra följare, ge oss tips på uppdrag, uppmanar Daniels.

Uppdraget är ännu inte bestämt och inte heller när det ska utföras.

– Det kan bli när som helst och det kan till och med bli så att vi genomför uppdraget dagen innan vi åker till Lidingö, vi får se.

Livesändningen tar inte slut i och med uppdrag nummer tre. Under Lidingöloppshelgen genomförs livesändningar både lördag och söndag.

Björn ska springa båda dagarna, först lördagens tre mil och sedan även söndagens millopp. Och han springer med kamera båda dagarna. Inte nog med att han ska springa fyra mil på ett dygn, han ska intervjua de andra deltagarna under själva tävlingarna.

– Ja, det blir två lopp i år, men det gjorde jag i fjol också. På lördagen går det riktiga Lidingöloppet medan Rosa Bandet-loppet går på söndagen.

Det är väl tillräckligt jobbigt att genomföra 3-milaren, men för Daniels blir det till att ladda om igen för söndagens tio kilometer.

– Det är ganska segt dagen efter man har sprungit tre mil, det är inget jag rekommenderar att göra.

För kompisen Julius Aspman blir det bara ett lopp.

– Han har lite halvdåliga knän, så det får räcka med söndagens tio kilometer för Julius, säger Björn.

Och allt det här genomförs i kampen mot cancer.

– Visst är det jobbigt allt det vi gör, men när man tänker på alla pengar som kommer in till cancerforskningen, så blir det inte lika jobbigt längre.

Och de som bidrar till att cancerforskningen får in en rejält slant är förstås alla de som kikar på de uppdrag som Julius och Björn genomför och som skänker pengar för att trissa upp svårighetsgraden för duon.

– Utan våra följare, så hade det inte blivit nånting, poängterar Björn med stor tacksamhet till alla som skänker en slant till välgörande ändamål, i det här fallet cancerfonden.

Alla känner vi väl någon som drabbats av cancer och bara timmar innan dessa rader skrevs, förlorade en bekant till undertecknad kampen mot cancer, så visst är varenda krona välkommen i kampen att besegra denna hemska sjukdom.

Som bekant har Julius och Björn dragit in miljoner till Musikhjälpen de tre senaste åren, som varje år har olika teman vart de insamlade pengarna ska gå.

Nu satsar Julius Aspman, Björn Daniels och filmaren Mikael Andersson på att besegra cancer. Om det blir uppdrag och en insamling till Musikhjälpen i december är högst osäkert.

– Vi gör det här i år i stället. Men vi har två månader att vila upp oss på, kanske blir det Musikhjälpen i år också, vi får se, avrundar Björn.

Julius och Björn har tidigare tagit draghjälp av Kalle Moraeus. Här har Kalle spelat fiol när duon utfört isdans som ett av uppdragen för Musikhjälpen 2015. Foto: PRIVAT

Dela sidan:
Annonser:
Brottsofferjouren
Orsa pingis 2
Plåt-Sven

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin