I juni väcks Orsa Järnvägshotell till liv

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

I mitten av juni är planen att det ska stå ett nyrenoverat hotell och glänsa i sommarsolen.

Renoveringen av Orsa Järnvägshotell följs med stort intresse av enormt många.

I tisdags skruvade Oscar Diös upp intresset ytterligare för inte minst det gäng herrar som bjöds på en rundtur.

Det var i samband med Orsa Församlings nystartade så kallade ”Gubbfrukost”, som Margareta Stjernqvist bjudit in Oscar Diös att berätta om sina planer med hotellet och han avslutade det hela med en rundvandring av två grupper med nyfikna ”frukostgubbar”.

Att hotellet om bara några månader ska stå klart, verkar i dagsläget smått osannolikt. I alla fall för de flesta av de som fick vara med på rundturen.

– Det här är en arbetsplats och just nu är det 18 personer som jobbar här. Hittills så har vi mest plockat ner och jag vet inte hur många containrar vi har tömt, men det kommer att hända saker och jag är inte orolig att vi inte ska bli klar i tid, än så länge känns det tryggt, hävdar Oscar.

Enligt planen ska det hållas en hel invigningsvecka i mitten av juni, men redan i maj ska det färdiga hotellet besiktas. Bara att hålla tummarna att allt går enligt plan, men Oscar verkar också som sagt övertygad om att den ska hålla och han om någon borde ha koll.

Efter att ha stått och förfallit under många år och som lett till många diskussioner och där Orsa hotell kallats för skamfläck, blev glädjen bland Orsaborna stor när Uppsalabon Oscar Diös i fjol köpte den anrika fastigheten som är byggd 1893.

Oscar som är en riktig entreprenör och som bland annat äger häftiga Jumbo Star Hotel på Arlanda, där han förvandlat en gammal Boeing 747 till ett hotell.

Nu håller han på att förvandla den fula ankungen Orsa hotell till den fina svanen Orsa Järnvägshotell.

– Ni får ursäkta, det är som sagt en arbetsplats här. Men det är inte lika trångt här som när vi skulle visa runt då vi byggde om planet till hotell. Där var det trångt, konstaterar Oscar med ett skratt.

I ett första skede var det tänkt att tidigare Orsa hotell, skulle erbjuda lägenheter efter renovering, men det ändrades till att bli ett renodlat hotell.

– 23 rum kommer vi att erbjuda, det inkluderar sviten som har tre rum.

Någon frågar vad sviten kommer att kosta per natt.

– 6000 kronor, blir det snabba svaret tillsammans med ett leende.

Oscar Diös står i det som ska vara sviten och berättar om sina planer med hotellet. Foto: JÖRGEN WÅGER

 

Diös berättar bland annat att alla badrum kommer att ha golvvärme.

– Det är komfortabelt och golvvärmen gör även att man tar bort halkrisken.

Sedan ställer Oscar frågan vad sällskapet tror är viktigast i dag i ett hotellrum?

– Wifi, kommer ett snabbt svar.

– Ja, det är viktigt, men det som även måste finnas är en kaffemaskin. För cirka 30 år sedan var tv det viktigaste i ett hotellrum, men det är andra tider nu, konstaterar hotellägaren.

När Diös med sitt följe går runt och berättar om hur hotellet kommer att se ut när det står klart, kommer beundrande kommentarer från sällskapet.

– Det här kunde man aldrig tro bara för nåt år sedan, var en kommentar.

Perra Moraeus, välkänd musiker, håller med.

– Jag trodde hotellet var moget för grävskopan.

– Man känner historiens vingslag när man går runt här, menar Hans Stjernqvist.

Men nu har Oscar Diös gett nytt liv i det många ansåg vara så dött.

Oscar som sedan många år har ett fritidshus i Fryksås och som äger gamla Korsnäsgården. Orsa är absolut ingen ny bekantskap för 46-åringen, vars pappas morfar, Anders Diös, som föddes i Våmhus 1891, var grundare till en av de största största byggfirmor i Sverige på sin tid.

Anders Diös dog 1986, 95 år gammal. I hans anda för barnbarnsbarnet Oscar entreprenörskapet vidare.

Den 15 juni startar invigningsveckan för det från de döda återuppstående hotellet som stod nybyggt 1893.

– Hotellet har funnits i 126 år och det känns kul att kunna fylla det med gäster och bra evenemang, säger Oscar och tackar för visat intresse från sällskapet.

Bilden längst upp. Oscar Diös framför sitt järnvägshotell. Alldeles bakom honom ska det bli en inglasad veranda, där man kan sitta och njuta av kvällssolen en sommarkväll. Foto: JÖRGEN WÅGER

OBS! Är det någon som ser sig själv på en bild, men absolut inte vill vara med, så ta kontakt med redaktören på 070 – 669 82 10 eller e-post: jorgen@orsasajten.se

Oscar Diös vid hotellets entré tillsammans med intresserade åhörare. Foto: JÖRGEN WÅGER

Margareta Stjernqvist, Orsa Församling, arrangerade den så kallade ”Gubbfrukosten” som avslutades med en rundvandring på hotellet. Foto: JÖRGEN WÅGER

Så här ser entrén ut i nuläget, väggen har tydligen tidigare ”tapetserats” med tidningar. Foto: JÖRGEN WÅGER

Här ser vi två glada ”knegare” som ska se till att hotellet blir som nytt när det är klart. Foto: JÖRGEN WÅGER

En bild från toppen av hotellet. Hela taket, som det syns lite av här, har isolerats. Tidigare var taket en riktig energislukare, berättade Oscar Diös. Foto: JÖRGEN WÅGER

Oscar Diös framför hotellet vars fasad blivit rejält uppfräschad och bakom Oscar ska det byggas en inglasad veranda. Foto: JÖRGEN WÅGER

En annan sida av hotellet, som är en enda stor byggarbetsplats just nu, men om några månader ska renoveringen vara klar. Foto: JÖRGEN WÅGER

Här ser vi ett nyisolerat tak, så framöver ska hotellet ”hålla tätt”. Foto: JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Plåt-Sven
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Brottsofferjouren

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Färgad egen annons 250 x 360