ICA och Coop packar kundens varor

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Coop har haft tjänsten under ett par veckors tid.

Till veckan kan man även på ICA göra en beställning som personalen plockar ihop.

Allt för att minimera faran för smittspridning bland riskgrupperna.

Det är inte bara äldre som tillhör en så kallad riskgrupp, det kan lika väl vara en yngre person med underliggande sjukdomar.

Det är dem vi måste vara extra rädda om i dessa coronatider och försöka hjälpa dem så att de inte ska behöva vistas där det är mycket folk.

Mataffärer är platser där det kan vara mycket folk i farten, så där är det av förståeliga skäl inte lämpligt att besöka för någon som tillhör riskgruppen.

Därför ger både Coop och ICA Supermarket i Orsa möjligheten för kunder att göra en beställning till aktuell matvaruaffär och så plockar personalen ihop det som beställts. På så vis behöver inte kunden ens gå in i affären.

Så är det i alla fall på ICA.

– Man kan fylla i ett formulär som man skriver ut från vår hemsida och sedan stoppar i en postlåda som vi har utanför butiken. För de som inte har någon dator, så finns det listor utanför entrén som man kan ta och fylla i och sedan lägga i postlådan, berättar butikschefen Mattias Salovaara.

Man kan också ringa in sin beställning till ICA på telefonnumret: 402 25.

– Därefter packar vi varorna. Kunden kan sedan komma till baksidan och hämta varorna. Vi har skaffat en speciell kortterminal, så att den ende som kunden träffar är den som lämnar över varorna och tar betalt.

En skylt utanför ICA berättar när de som är i de så kallade riskgrupperna är välkomna att handla. Men efter påsk behöver kunden inte ens gå in i butiken, personalen kan plocka ihop varorna. Foto. JÖRGEN WÅGER

ICA ser helst att man betalar med kort, men det går även med kontanter.

– I nödfall tar vi kontanter. Är det bara det som är alternativet, så löser vi det. I såna här situationer gäller det att vara flexibel, så vi ordnar det, lovar Mattias.

ICA tar 30 kronor i avgift för tjänsten att plocka ihop kundens varor.

Att plocka ihop varor är något nytt när det gäller ICA och det startar nu till veckan, efter påsk.

Däremot har man den senaste tiden haft speciella öppettider för riskgrupperna. Tisdag, onsdag och torsdag öppnar butiken klockan 07.20 mot normalt klockan 08.00.

– Vi gör vad vi kan för att hjälpa till i det här läget som är. De i riskgruppen får handla 40 minuter före ordinarie öppettid. Det här tror jag är uppskattat och att respektera dessa tider för just riskgruppen efterlevs ganska bra, menar Mattias.

Coop har inga särskilda tider när de i riskgrupperna kan handla, men däremot har man under ett par veckors tid använt sig av servicen att kunder endera kan ringa in eller beställa sina varor via e-post.

– Det blir bara mer och mer beställningar ju fler som får upp ögonen för det här, berättar Daniel Zackrisson, säljledare på Coop i Orsa.

På Coop har man under ett par veckors tid redan kunna beställa sina varor som personalen plockar ihop. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Vill man beställa sin kasse/kassor med varor på Coop, ringer man endera 010 – 741 18 54 eller också beställer man via e-post; orsa.bc@coopmitt.se.

– Det är vardagar som man kan beställa och gör man sin beställning mellan klockan 08.00 och 12.00, kan man hämta sina varor efter klockan 15.00 samma dag.

– Vi ser helst att kunderna mailar, men det går bra att ringa också. Sedan kostar det inget att göra en beställning hos oss, poängterar Daniel.

Kunderna kan få varorna utburen till parkeringen.

– Vi tar swish eller kontanter när vi kommer ut med varorna, men vill man betala med kort, då måste man gå in i butiken.

När det gäller Willys Hemma, har man där varken anpassade tider att handla när det gäller riskgrupper, det går heller inte att beställa varor som personalen plockar ihop, som på ICA och Coop.

– Vi är centralt styrd och vi har inte fått några direktiv att kunderna ska kunna beställa varor eller att vi ska ha speciella öppettider för riskgrupper. Inte just nu alla fall, informerar Fredrik Johansson, arbetsledare på Willys i Orsa.

Det alla Orsas tre matbutiker har gemensamt är att man satt upp plexiglas som skydd mellan kunden och den personal som sitter i kassan.

Dessutom finns markeringar vid kassan så att kunderna inte kommer för nära varandra i dessa coronatider.

– Här finns massor av markeringar och sedan har vi handsprit för kunderna, berättar Willys Fredrik Johansson.

Till alla som inte vill gå in i vare sig på ICA eller Coop för att handla, kan man alltså beställa i förväg och få varorna packade av personalen.

Men sedan kanske det finns de som inte vågar lämna sitt hus eller lägenhet och även skulle behöva hjälp att få varorna hemkörda.

– Det har vi ingen möjlighet till, svarar både ICA och Coop när en eventuell hemkörning kommer på tal.

Margareta Stjernqvist, kontaktperson i Orsa Församling och Orsa besöksgrupp som hjälper de i riskgrupperna med hemkörning av mat. Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

Men de som inte kan hämta sina varor själv, de kan få hjälp av Orsa Besöksgrupp, som vi tidigare skrivit om.

Orsa Besöksgrupp, som gärna tar emot fler volontärer, åker och handlar åt de som behöver hjälp med det och den ideella föreningen kan även köra hem varor som kunden själv beställt på ICA eller Coop.

– Om det blir väldigt många som behöver hjälp av oss, så skulle vi behöva ta ut en ersättning. Just nu lägger föreningen själva ut pengar och det har vi egentligen inte ekonomi till, säger Margareta Stjernqvist, kontaktperson i Orsa Besöksgrupp.

Orsa Besöksgrupp får ett föreningsbidrag, men det räcker inte till uppgiften att handla åt dem som inte får eller bör handla själva.

– Den här kostnaden är utöver föreningsbidraget och vi hoppas att kommunen kommer att hjälpa oss med någon form av ersättning.

– Vi vet inte hur det blir med det, men på något sätt kommer det att lösa sig. Det brukar oftast göra det, men det kan vara olika svårt, säger den alltid lika optimistiska Margareta.

Så då vet de som absolut inte ska vistas i en affär att det finns lite olika lösningar att få hem sina varor från en matbutik.

– Vi gör vad vi kan och alla får vi hjälpas åt i dessa tider, sammanfattar ICA Supermarkets butikschef Mattias Salovaara.

Den som vill komma i kontakt med Orsa Besöksgrupp, kan ringa Margareta Stjernqvist på telefon; 070 – 601 11 55.

Bilden längst upp. ICA Supermarket börjar nästa vecka med den utökade tjänsten att kunden i förväg kan beställa varor för att sedan få dessa packade och därefter hämta matvarorna på baksidan. Foto. MATTIAS SALOVAARA

Läs även:

Dela sidan:
Annonser:
Orsa pingis 2
Plåt-Sven
LG Köpman vent

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Färgad egen annons 250 x 360
Karl Hedin