Inga yror den här sommaren

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Så kom då det dystra, men väntade beskedet.

Samtliga fem yror ställs in sommaren 2020.

– Det fanns inget annat att göra, konstaterar Orsayrans ordförande Jan Segerstedt.

Måndag kväll hade Orsayrans styrelse ett möte angående 2020 års vara eller icke vara när det gäller de fem planerade yrorna under juli.

Men då i stort sett allt annat ställs in, fanns det egentligen bara ett alternativ för styrelsen och det var att rätta in sig i ledet och ställa in sommarens yror.

– Det var ett enhälligt beslut. Gör man någon typ av riskbedömning, så fanns det inget annat val än att ställa in.

Inte minst med tanke på att många av besökarna tillhör den så kallade riskgruppen.

– Det är många som är 70 plus som är ute och lyssnar på musiken.

– Sedan har vi räknat med att vi har cirka 35 000 besökare på de fem yrorna totalt varav en stor del av dem kommer utifrån.

Enligt Orsayrans beräkningar kan så mycket som upp till 80 procent vara besökare från andra orter.

– Ja, det är en stor del som kommer utifrån, 70-80 procent. Då är risken stor att det finns de som blir smittade här som tar med smittan hem där de bor, eller tvärtom att folk som är smittade tar med den hit.

– Vi har ju varit förskonade här från coronan, men nu har den kommit till ett boende i Mora, funderar ordförande Segerstedt kring smittorisken kring Mora/Orsa-trakten.

Orsayran har bara fått positiva reaktioner för beslutet att ställa in sommarens stora evenemang, Sveriges äldsta gatumusikantfestival.

– Det här var ju inte på något vis oväntat och alla säger att det här är ett klok beslut.

Dadson var värd för den andra Orsayran 2019 och far och son, Togga och Jonathan, återkommer som värdpar 2021. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

– Samtidigt så berövar vi Orsaborna något som gör en glad. Det är nödvändigt, men visst är det också sorgligt att behöva ställa in, speciellt som vi är i behov av positiva saker i dessa tider, konstaterar Jan Segerstedt.

Varje sommar utses speciella Yranvärdar som under en onsdag får ta med sig kompisar och spela på Orsas gator och torg. Men de som i år blir av med sin Yrankväll, har fått en förfrågan om att flytta sin värdkväll till 2021.

– Jag har fått positivt svar från fyra av de fem, berättade Lasse Lindström, tidigare Yranordförande som numera håller i värdarna för yrorna, tisdag eftermiddag för Orsasajten.

Den ende som inte hade svarat Lindström var Orsas egen dragspelsvirtuos, Anders Strandberg.

Anders som sedan några år bor i Transtrand, men som i fjol köpte ett fritidsboende i Orsa. Just med tanke på bland annat yrorna, där han är en trogen gäst, även fast han inte är värd varje onsdag.

Men han har varit Yranvärd vid ett flertal tillfällen och var det så sent som i fjol.

En alltid lika glad Anders Strandberg med sitt kära dragspel, från 2019. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Även han tackar ja till att bli värd 2021.

– Det var tråkigt, men förväntat, kommenterar han sommarens inställda evenemang.

Men Anders, som är ambulanssjuksköterska till vardags, lovar att komma tillbaka med sina musikkompisar.

– Jag har varit i kontakt med musikerna som jag hade bokat och de anade detsamma (att det skulle bli inställt), men det ser ut som att de ställer upp 2021. Då kommer jag att ställa upp som värd nästa sommar, hälsar Anders från Transtrand innan det var dags att fortsätta med pysslandet på gården.

Vi kan tillägga att de övriga Yranvärdarna som flyttar fram sitt värdskap ett år är Livet Nord, fiolspelare från Siljansnäs, Dadson, far och son Liljedal (Togga och Jonathan), som var värdpar även 2019, Svegsfödde basisten Anders Olsson, som sedan många år bor i Orsa, samt Carina Nygaard, sångerska från Mora.

Normalt hålls Yranvärdarna hemliga, men nu har vi redan drygt ett år i förväg avslöjat vilka som blir värdar 2021.

Men 2020 är som bekant inget normalt år med en coronapandemi som sätter stopp för så otroligt mycket.

– Yrorna blir inställda, men vem vet, det kanske dyker upp folk och spelar på gatorna ändå, funderar Jan Segerstedt.

– Det här gör i alla fall att vi har lång tid på oss att planera för 2021. Nästa sommar kommer vi tillbaka, vi kommer att dra nytta av det här och kommer att vara väl förberedda, lovar Orsayrans ordförande.

Bilden längst upp. Här ser vi Orsayrans ordförande i vit tröja med hatt (till vänster) dragandes en vagn. Till höger om Segerstedt ser vi två andra stora Yranprofiler med vita tröjor; Bengt Ericson (med gitarr) och Janne Bäckman. De två sistnämnda kan båda titulera sig Mr Yran. Bilden är från 2018 års sista Orsayra. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Orsa pingis 2
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Orsasjön 250 x 149

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Färgad egen annons 250 x 360