Ingen avslutning i kyrkan för niorna

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Förhoppningen var att niorna skulle få ha en traditionsenlig avslutning i kyrkan.

Men nu blir det inte så för eleverna som går ut årskurs 9.

Anledningen är att man i kyrkan skulle ha blivit för många personer.

– Eftersom lokaler utanför skolan inte får ta emot mer än 50 personer, så har vi  valt att inte fira skolavslutningen i kyrkan i år eftersom vi gärna vill att alla nior ska få uppleva avslutningen tillsammans, skriver skolan genom Mattias Scandola, barn- och utbildningschef i Orsa, i en förklaring i sin information till elever och anhöriga.

Årskurs 9 brukar traditionsenligt ha en avslutningsmiddag på hembygdsgården, så icke denna corona-vår.

– Den traditionella middagen på bygdegården kommer av samma skäl inte heller att kunna genomföras.

I grundskolans lokaler är det lagligt att vistas fler än Folkhälsomyndighetens rekommendation om max 50 personer, vilket innebär att avslutningen kommer att hållas i skolans lokaler.

På avslutningsdagen, som är den 12 juni, samlas niorna på skolgården klockan 10.30.

– Efter lite klassvis mingel kommer de att lotsas in till matsalen där vi kommer att genomföra både avslutning och en trevlig avslutningslunch.

Skolan kommer att ta hänsyn till rådande omständigheter, trots att man här samlas över 50 personer i en och samma lokal, understryker man i informationen.

– Vi kommer att duka klassvis så att klasserna har rejält med avstånd till varandra. Vi kommer därmed att uppfylla de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten kom ut med tidigare idag, men vi måste samtidigt vara beredda på att nya rekommendationer kan komma från Skolverket eller Folkhälsomyndigheten, skrev skolan i sin information i onsdags (13/5).

Som det stod att läsa i Orsasajten den 1 maj, så är vårdnadshavare tyvärr inte välkomna att kunna närvara vid avslutningen.

Åk 7 och 8 kommer som tidigare nämnts att ha sina avslutningar i respektive klassrum tidigare under förmiddagen.

I en tidigare information från skolan, stod det också att man undersökte möjligheten att livesända skolavslutningen på något sätt. Nu blir det inte så.

– Nej, när vi inte kan vara i den pampiga kyrkan, så beslöt vi att inte livesända avslutningen, berättade Mattias Scandola för Orsasajten fredag eftermiddag.

Till sist kan vi nämna lite om planerna för sommarfritids och sommarförskola. Normalt brukar fritidshemmen slås ihop på Kyrkbyskolan och förskolorna slås ihop på Brantudden.

– Vi har beslutat att vi kommer att göra så även i sommar under förutsättning att det blir färre än 50 elever. Om det blir fler än 50 elever, så kommer vi att hålla ännu en enhet öppen, skriver de styrande i sin information.

Bilden. Det blir ingen traditionsenlig avslutning i kyrkan för varken årskurs 9 eller övriga klasser. Både avslutning och den traditionsenliga middagen för niorna kommer att genomföras i Orsaskolan. Foto. JÖRGEN WÅGER

Läs även:

Dela sidan:
Annonser:
Orsasjön 250 x 149
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Brottsofferjouren

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Färgad egen annons 250 x 360
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360