”Jag har gjort det värsta tänkbara”

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

”Jag har gjort det värsta tänkbara, jag har kört på ett barn”.

Det ska den 50-årige Orsabon som körde på 14-åriga Elsa ha berättat för en bekant.

Det skriver Dalarnas Tidningar som tagit del av förundersökningen.

Den 23 november skulle Elsa från Malungsfors hälsa på vänner i Orsa. Hon steg av bussen efter E45 vid avfarten mot Skeer. Då kom Orsabon från Morahållet och i hög fart körde han på den 14-åriga flickan.

Efter olyckan sökte mannen upp bekanta och berättade det hemska han varit med om. Han ska då också ha nämnt att han höll en hastighet på 120 kilometer i timmen, skriver Dalarnas Tidningar.

Det är i så fall dubbla hastigheten jämfört med den lagliga.

I förhör har mannen sagt att han höll en betydligt lägre hastighet än det han sagt till bekanta.

Han är misstänkt bland annat för grovt vållande till annans död, något han förnekar till och hävdar att det var en olyckshändelse.

50-åringen menar att flickan bara ”hoppat fram” och att ingen hade kunnat göra något annorlunda.

Enligt förundersökningen är det flera personer som Orsabon anförtrott sig åt och de har i samtal med polisen berättat vad 50-åringen sagt, enligt Dalarnas Tidningar.

Olyckan hände vid 21-tiden fredagen den 23 november. 50-åringen stannade inte efter att ha kört på 14-åringen utan körde vidare, han smet från olycksplatsen.

Orsaken till att han inte stannade vid olycksplatsen ska ha berott på att han var omskakad av händelsen. 50-åringen ska i förhör också sagt att han vid olyckstillfället körde i 70-80 kilometer i timmen.

Tidigare under olycksdagen har han uppgett att han drack han tre starköl, följt av mat och ”stora mängder vatten”, skriver Dalarnas Tidningar, som tagit del av förundersökningen.

Dagen efter olyckan pratade en polis med mannen, som då sagt att han skulle överlämna sig själv till polisen. Men det gjorde han inte. Polisen satte in stora resurser på att hitta mannen och kontrollerade under helgen 17 olika adresser i Mora och Orsa.

Nästan exakt två dygn efter olyckan, som tog en ung flickas liv, greps mannen på en krog i Falun. Det efter att en kroggäst ringt polisen. Denne hade hört att mannen berättat att han kört ihjäl en människa. Poliserna som grep mannen på den aktuella krogen har uppgett i sin rapport att 50-åringen inte verkade förvånad när de kom. Orsabon ska ha sagt att han var på väg till polisstationen, men att han först ville äta och röka, skriver Dalarnas Tidningar.

Vidare ska mannen också ha sagt till poliserna att han först tänkte hoppa i älven, men att det kändes bättre att ta sitt straff.

Han tycker att det som hänt är fruktansvärt, att det var en olycka och att han tagit mycket illa vid sig av det inträffade, ska 50-åringen sagt i polisförhör.

Förutom att Orsabon är misstänkt för grovt vållande till annans död, är han även misstänkt för grov vårdslöshet i trafik, smitning från trafikolycksplats samt olovlig körning.

Den 17 januari hålls rättegången i Mora tingsrätt.

Bilden. Många ljus tändes efter olyckan där 14-åriga Elsa så tragiskt omkom den 23 november. Arkivfoto: ELAINE LUNDGREN

Dela sidan:
Annonser:
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Brottsofferjouren
LG Köpman vent

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin