Ko med kalv avlivades under måndagen

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

UPPDATERAD CA 19.40 TISDAG MED KOMMENTAR FRÅN CIRCLE K

Två älgar var lite väl närgångna på Berget under måndagen.

Föräldrar var oroliga att deras barn skulle bli attackerade av de stora djuren.

Vid 18-tiden sköts en ko med kalv av jägare.

Stefan Dangardt sitter som polisens presstalesperson och han har sett otaliga rapporter om folk från Orsa som ringer in och berättar om närgångna och aggressiva älgar. Inte minst har det kommit väldigt många samtal från Bergetskolan där det uppges att fem älgar ska ha varit i trakterna under en längre tid.

– Den 7 mars togs beslut att älgar skulle avlivas. Den 15 mars och även i går, den 18 mars, återaktualiserades det beslutet.  Klockan 18.45 fick vi in en rapport  att två älgar har avlivats på västra sidan om järnvägen, berättade Dangardt för Orsasajten tisdag eftermiddag.

Dessa två älgar, en ko med kalv, hade bland annat setts inne på bostadsområdet Dr Ahlbergs under måndagen. Oroliga som bodde där ringde om älgarna, som också setts på Tallåsen, inte långt från Dr Ahlbergs väg. Och det i sin tur är inte långt ifrån Bergetskolan och många barn på skolan bor vid ovan nämnda områden.

Jägare kallades in och vid 18-tiden fälldes de båda älgarna. Om dessa två tidigare varit uppe vid Bergetskolan, är förstås svårt att säga. Men om så är fallet och det nu har tagits bort två, så finns det fortfarande flera älgar som uppehållit sig kring skolan som fortfarande är i livet.

Bland annat fick Orsasajten i fredags ett meddelande där det berättades att det var älgar vid skolan – igen.

Det finns gott om älg i trakterna och när Orsasajten under måndagen besökte en 100-åring för att göra ett reportage om jubilaren, stod dottern och kikade på ett par älgar nedanför Gamla Postvägen.

– De brukar ofta vara här, sa Elsbeth Wikström, dotter till 100-år ”unge” Göthe Ors.

Så en inte allt för vågad gissning är nog att anmälningarna om närgångna älgar knappast kommer att upphöra.

Från älgar till en stöld. Eller var det kanske bara ett misstag?

– På Circle K har någon vid 16.30 under måndagen gått in på macken och hämtat en bensindunk. Sedan har denne tankat upp dunken och då använt sig av betalkort, men personen betalade aldrig själva dunken, som kostade 99 kronor, berättade Dangardt.

– Det här klassas som ringa stöld, men det kan ju också vara ett misstag. Och är det inte med uppsåt personen fått med sig dunken, ja då är det heller inget brottsligt, förklarade polisens presstalesperson.

Vem vet, kanske den som tog dunken möjligen kommer på sitt misstag och åker in till macken och betalar.

Att det var av misstag att dunken inte betalades, det avfärdar chefen för Circle K, Magnus Sandkvist.

– Jag såg när personen gick in och tog dunken och det är för mig en känd person.

Bilden. De här två älgarna spred oro kring Tallåsvägen och Blåsenborg under måndagen. Flera personer ringde om de närgångna älgarna. Jägare skickades ut och vid 18-tiden rapporterades att de båda älgarna hade avlivats. Foto: KARIN SINDERS

Dela sidan:
Annonser:
Orsa pingis 2
LG Köpman vent
Orsasjön 250 x 149

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Färgad egen annons 250 x 360
Karl Hedin