Kom tillbaka efter ett halvår

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Husdjur blir ofta en kär familjemedlem och saknaden är stor när djuret dör eller försvinner spårlöst.

Det är jobbigt för de som blir drabbade, men det finns också solskenshistorier.

Som Tessla. Katten försvann i slutet av maj, men som plötsligt dök upp ett halvår senare.

– Det är ganska fantastiskt att den kom tillbaka, jag trodde den dragit iväg långt bort, säger Håkan Laggar.

Han får förstås medhåll av sambon Lena Lundberg, som hade gett upp hoppet om att få se Tessla igen.

– Ja, det är helt fantastiskt att Tessla är tillbaka, ingen hade ju sett henne på ett halvår. Hon verkar ha klarat sig bra också, lite tovig i pälsen, men annars bra. Hon måste tydligen vara en duktig jägare, konstaterar Lena.

Paret Håkan och Lena ville ha en vuxen katt, efter att deras förra dog i maj, och efter letande på nätet hittade man en 3-årig hona i Västerås. När de hämtade hem katten, var man noga med att inte släppa ut Tessla allt för tidigt.

– Hon var skygg i början och vi hade henne inne. Sedan började jag gå ut med henne i koppel. Därefter provade vi utan koppel och jag var med henne på gården. Sedan ville hon gå ut på kvällen och jag tänkte ”vi provar väl, så får vi se”.

– Men det var då hon försvann och då hade vi kanske haft Tessla i två veckor. Sedan dess såg vi inte till henne något mer.

Till saken hör att Håkan och Lena hade hund när de skaffade Tessla och de båda djuren kom inte riktigt överens.

– Hon kanske tänkte att ”här bor en hund, så här vill jag inte vara”.

Håkan och Lena letade efter Tessla, de satte upp lappar i hopp om att någon skulle höra av sig som sett Tessla, och Lenas dotter Sandra lade ut en efterlysning i Facebookgruppen Saknade/upphittade djur i Orsa/Mora. Men inte ett spår efter katten.

Tills för mindre än två veckor sedan. Cinette Nilsson är med i Andra chansen, den ideella föreningen som i första hand hjälper hemlösa katter, hon spanar ofta efter katter och fick syn på Tessla under en promenad med sina hundar.

– Jag såg katten på en åker och kände igen Tessla, då hon är karakteristiskt tecknad. Jag försökte ta en bild, men det gick inte. Efter två dagar såg jag henne igen. Jag frågade Lena och Håkan om de ville att jag skulle hjälpa dem att fånga Tessla. Jag har ju tillgång till burar.

Självklart tackade de ja. De turades om att kolla buren och de fick napp.

– Men tyvärr var det fel katt som gått in. Den här tyckte väl det var mysigt i buren och god mat. Men den såg välmående ut, så den släppte vi ut igen, berättar Cinette.

Tessla var lite mer svårflörtad. Håkan och Lena bor efter Turistvägen och buren flyttades närmare hemmet jämfört med där den ställdes först.

– Men den gick aldrig in i buren, i stället fångade Cinette Tessla med lite hjälp av korv, berättar Lena.

Det var när Cinette skulle kolla kattfällan, som hon fick syn på Tessla på nytt.

Tessla var borta i ett halvår, men i måndags fångades hon in och ska placeras i ett nytt kärleksfullt hem. Foto: PRIVAT

– Jag stannade bilen och försökte locka henne med korv. Jag försökte närma mig, men då smet hon in i en vägtrumma. Men jag fortsatte kasta korv och då kom hon fram. Sedan märkte Tessla var korven kom ifrån och då gick hon närmare mig.

Helt plötsligt var Tessla så nära att Cinette kunde lyfta upp katten.

– Hon fräste till lite, men hon verkade inte rädd. Jag stoppade in henne i bilen och där fick hon fortsätta äta korv.

Det här var i måndags och då hade de under en veckas tid försökt fånga katten som varit spårlöst borta i nästan ett halvår.

Men Tessla återvänder inte till sitt gamla hem, hon kommer att få ett nytt.

– Jag har varit och hälsa på Tessla och det känns jätteskönt att hon är tillbaka. Vi trodde hon var borta för gott och då jag väldigt gärna vill ha katt, så skaffade vi en ny i juli, en katt som går ihop med hundar, det gjorde ju inte Tessla.

Tessla placerades i ett jourhem efter att Cinette hittade henne.

– Den hund vi hade fick vi lov att ta bort, men Håkan planerar att skaffa en ny. Nu har vi katten Missy, som vi tog från ett jourhem, berättar Lena samtidigt som hyllar Andra chansen och inte minst Cinette för  hennes engagemang att få tag i Tessla.

– Det är guld värt att Andra chansen finns, säger hon tacksamt.

Lena berättar att hon haft kontakt med familjen i Västerås, där Tessla hämtades ifrån.

– Jag skrev till dem och berättade att Tessla kommit tillbaka. De blev jätteglada och fick till svar att pojken i familjen sagt: ”Jag visste det, Tessla är en överlevare”.

Cinette fångade inte bara in katten, hon ser till att Tessla får ett nytt kärleksfullt hem.

– Den kommer att bo hos mina föräldrar, det här blir jättebra för alla, konstaterar Cinette.

Så efter ett halvår på vift, kom Tessla tillbaka. Något att tänka på för de familjer vars katter har försvunnit och som är oroliga för sina kära familjemedlemmar.

Ge inte upp hoppet.

Fotnot: Det kommer en uppföljning på den här katthistorien. Endera senare under torsdagskvällen eller också under fredagen.

Dela sidan:
Annonser:
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Plåt-Sven
Orsa pingis 2

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Färgad egen annons 250 x 360
Karl Hedin