Körde på älg i Orsa – fortsatte till Malung

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Om man krockar med en älg, så stannar man och anmäler det.

Det borde vara det mest självklara. Dock inte för en man i 90-årsåldern.

Denne krockade med en älg i Orsa och körde vidare närmare tio mil med krossad vindruta.

Den här något märkliga historien utspelade sig under tidig fredag morgon. En äldre förare, som är hemmahörande i Göteborgstrakten och som bara har några år tills han fyller 90, startade sin färd i Sveg rejält tidigt fredag morgon.

Bara ett par kilometer norr om Orsa ska en älg ha sprungit ut framför mannens bil och denne hann aldrig stanna.

Det blev en så pass kraftig smäll att hela vindrutan trycktes in. Men mannen stannade inte, som lagen säger att man måste göra, då man kör på till exempel älg eller rådjur.

– Olycksplatsen var mellan jordägargaraget och järnvägsövergången utanför Orsa och jag konstaterade att det varit en ordentlig smäll. Jag hittade en kviga död i sädesåkern inte långt från platsen, berättade en eftersöksjägare som Orsasajten haft kontakt med.

Strax före klockan 05.00 kom ett samtal från Mora som berättade att de sett en

Men det är först när mannen kommer till Malung, efter att han kört med en krossad vindruta närmare tio mil, som han ringer själv och berättar om olyckan.

– Klockan 6.07 ringer den här äldre herren och anmäler att han varit med om en älgolycka. Mannen klagade över smärta i nacken. I bilen fanns älghår och älgspillning och mannens hund. Mannen medföljde ambulans till sjukhus för kontroll av eventuella skador, informerade polisens presstalesperson Stefan Dangardt.

Varför den här mannen fortsatt sin färd, trots den vådliga älgkrocken där vindrutan förstördes helt, hade presstalespersonen inte något svar på.

– Förmodligen är det frågan om någon slags förvirring.

Den här snart 90-årige mannen har nu gjort sin sista färd med bilen. Åtminstone omhändertog polispatrullen i Malung hans körkort.

Dessutom är han misstänkt för två olika brott.

– Dels vårdslöshet i trafik när han kör med en bil där vindrutan är helt trasig samt brott mot jaktförordningen, då man alltid direkt ska anmäla om man kört på en älg, poängterade Dangardt.

Vårdslösheten består i att ha framfört en i princip obrukbar bil cirka tio mil. Bland annat låg bilens vindruta över ratten vilket gjorde bilen svårmanövrerad, skriver polisen på sin hemsida.

Förutom den här älghistorien, kan vi berätta om en fräck stöld som inträffade på Coop torsdag eftermiddag.

– Vi fick ett samtal klockan 14.56 om att mörkgrön skåpbil (minivan) stått utanför kajen på Coop och därifrån lastat in varor. En anställd såg två män, en äldre på runt 40 år och en yngre, cirka 17 år, lasta in gurkor och bananer i skåpbilen.

– Men det här ledde aldrig till någon utryckning, berättade polisens presstalesperson.

Bilden. En man som närmar sig 90 år körde under tidig fredagsmorgon på en älgkviga utanför Orsa. Vindrutan krossades, men mannen fortsatte ända till Malung innan han anmälde viltolyckan. Älgen på bilden har inget med händelsen att göra. Arkivfoto. MELINA WÅGER.

Dela sidan:
Annonser:
Orsa pingis 2
LG Köpman vent
Brottsofferjouren

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360