Kvartett fick ta emot stipendier ur minnesfond

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Hallstenssons minnesfond har delat ut stipendier i snart 20 år.

Mottagarna i år är Emil Ollars, Olov Daniels, Erika Nääs samt Carl Lovar.

Kvartetten får ett stipendium på 10 000 kronor vardera.

– Det här är ett ekonomiskt stöd som ges elever med anknytning till Orsa som studerar musik och sång på gymnasial eller högre nivå, eller naturvetenskapliga studier på universitets- och högskolenivå, så de ska ha kommit en bra bit på vägen, förklarar Jan Segerstedt, ordförande i stiftelsen som har hand om minnesfonden, kriterierna för att bli aktuell för ett stipendium.

Hallstenssons minnesfond är uppkallat efter makarna Sigurd och Majth Hallstensson.

– Jag begravde makarna Hallstensson och fick efter det förtroendet att ta hand om stipendiet, berättar tidigare kyrkoherden Segerstedt.

Han är en av tre i Fondstyrelsen och till sin hjälp har Jan förre studievägledaren Einar Skött samt musikern Leif Göras. För de som reagerar över namnet Skött, så är Einar pappa till kände profilen på Sportradion; Bengt Skött. Göras i sin tur ingår som bekant i Orsa Spelmän.

Det här är en fond som man själv kan söka till och det är en hel del stipendiater som utsetts genom åren.

– Fonden startade 1999 och år 2000 delade vi ut de första stipendierna. Antalet stipendiater kan variera från år år till år, så jag vet inte exakt hur många som fått det, men i pengar så måste vi ha delat ut över en miljon kronor totalt, berättar Segerstedt.

Stipendiets storlek och hur många som får ta emot det varje år beror på avkastningen på aktierna i minnesfonden.

– 2008 var det stormigt på aktiemarknaden och då blev det ingen utdelning, annars har vi haft stipendiater varje år sedan 2000.

I år var det alltså fyra stipendiater som fick ta emot 10 000 kronor vardera. Två fanns på plats när stipendiet skulle delas ut; Carl Lovar och Emil Ollars. Carl var för övrigt den ende i kvartetten som fick stipendiet för sina musikaliska studier. 19-åringen studerar på Musikkonservatoriet i Falun.

– Olov Daniels har bland annat varit i Kina och studerat och Erika Nääs studerar geovetenskap och är i slutfasen där, säger stiftelsens ordförande om de två övriga stipendiaterna.

De två sistnämnda kunde som sagt inte närvara vid den stipendieutdelning som nyligen hölls. Trots att Carl var ensam stipendiat för sina musikaliska färdigheter, präglades stipendieutdelningen av musik.

– Carl hade en kompis med sig som också visade sig vara en duktig musiker. Sedan är Emil och och hans pappa (Putte Ollars) också duktiga, så vi fick en trevlig stund med musik och smörgåstårta, berättar Segerstedt.

Emil Ollars studerar till civilingenjör, men är också en duktig musiker. Foto: JÖRGEN WÅGER

Och när det gäller stipendiet, skulle Emil lika gärna vara aktuell för det gällande sina musikaliska färdigheter, men nu fick han det för sina civilingenjörstudier på Luleå tekniska universitet. Men faktum är att en musikkarriär var ”utstakad” redan som barn då både pappa Putte och mamma Anna, som på senare tid tagit namnet Vildesten, höll på med musik.

Putte Ollars är välkänd musiker i Orsa med omnejd. Dessutom har han uppträtt inför riktigt stor publik, som dansare i Melodifestivalen i ett av ”Mellons” pausnummer för ett antal år sedan. Det är det nog kanske inte många som vet om, trots att han fick en helsida, har han tidigare själv berättat om, i lokaltidningen.

– Självklart har pappa inspirerat mig när det gäller musiken, men det jag började först med, i årskurs 3, det var klarinett. Mamma spelade det, förklarar Emil.

Sedan gick sonen över mer till det pappa utövar, ståbas och elbas. När det var dags för gymnasieval, så hamnade Emil i Örebro.

– Jag gick tre år på musikgymnasiet där, berättar han.

Men sedan kom Emil fram till att han inte ville bli musiker, i alla fall inte på heltid, och sadlade om helt när det gäller utbildning. Han sökte till universitet i Luleå och är nu inne på sitt fjärde av fem år.

– Jag läser teknisk fysik och elektronik. Det är en av de tyngsta ingenjörutbildningarna och det är otroligt mycket matte, berättar han.

Det är för den utbildningen han tilldelas ett stipendium. När det gäller musiken har han inte släppt den helt.

– Jag vill inte att musik ska vara ett måste, så jag vill inte hålla på professionellt med det. Musik ska vara en hobby, något jag gör på fritiden.

– Bland annat har vi kårevenemang på skolan och där jobbar jag ideellt med olika band.

Men i mars får de klara sig utan Emil uppe i Luleå. Då reser han nämligen till Japan för att studera där.

– Den 18 mars lämnar jag Sverige för utbytesstudier. Jag ska studera i Kanagawa, som ligger nära Yokohama, och bland annat lära mig mer japanska. Jag har japanska vänner i Luleå, som jag brukar träffa. De har flyttat till Sverige och vi lär oss av varandra, så jag kan lite japanska.

Så för 23-åringen kom stipendiet verkligen lägligt inför resan om några månader.

– De har lite annat terminsupplägg i Japan och jag ska vara vara där i ett halvår. Sedan fortsätter jag uppe i Luleå och förhoppningsvis tar jag min examen våren 2020. Efter examen vore det kul om man fick jobba några år utomlands, säger Emil om framtiden.

Bilden längst upp. Från vänster, Einar Skött, ledamot i minnesfonden, Emil Ollars, stipendiat, Leif Göras, ledamot, Carl Lovar, stipendiat, samt Jan Segerstedt, ordförande. Foto: LOUISE HOLBACK

Dela sidan:
Annonser:
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Brottsofferjouren
LG Köpman vent

Läs även:

Annonser:
Färgad egen annons 250 x 360
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360