Lisa smakade champagne ur Stanley Cup-bucklan

Jörgen Wåger Nyheter, Sport

Alla som vunnit Stanley Cup får ta med sig segerbucklan till sin hemstad och visa upp den.
Förra helgen var det Christian Djoos och Nicklas Bäckströms tur att visa upp den ståtliga pokalen i Gävle och Valbo.
På plats för att vara med om hyllningarna för sitt barnbarn Christian fanns Lisa Wohlmer.
– Det var helt fantastiskt, allt var så bra ordnat under hela dagen, konstaterar mormor Lisa.
Det var den 8 juni som Washington Capitals för första gången  i klubbens 44-åriga NHL-historia lyckades gå hela vägen och vinna Stanley Cup. Och det med svenskarna Christian Djoos, med rötter i Mora och Orsa, skåningen André Burakovsky samt storstjärnan, Valbos stolthet, Nicklas Bäckström.
Efter totalt 4-1 i matcher mot skrällaget och NHL-nykomlingen Vegas Golden Knights fick Washingtonspelarna lyfta den anrika pokalen. Christian, son till förre Mora- och Brynäsbacken Pär Djoos, som också har meriter från NHL, fick dessutom lyfta bucklan redan under sin första säsong i världens bästa liga.
Djoos fick aldrig lyfta jättepokalen under sina tre säsonger i NHL.

Christian Djoos lyfter bucklan inför släkt, vänner och Washingtons Posts utsända. Foto: PRIVAT

– En semifinal blev det som bäst och Pär erkände att han är avundsjuk på sin son, berättar Lisa med ett skratt.
Christian var inte bara med, han har imponerat under sin rookiesäsong.
– Nicklas Bäckström sa i sitt tal från Gavlrerinken att Chrille tagit för sig bra, men han vågade väl inte säga något annat inför allt folk, säger Lisa och skrattar på nytt.
Men mormor Lisa och morfar Sven-Olof Wohlmer har haft fullt koll på barnbarnet under säsongen och vet att Christian gjort bra ifrån sig.
– Jag har läst i pressen från USA och de har imponerats av Chrille. Han är inte den snabbaste på skridskor, men snabb i tanken och skicklig med puck och klubba, säger en stolt mormor.
Och tillägger med ett nytt skratt:
– Jag brukar säga att allt (hockeykunnande) kommer från mormor, men Pär blir inte så glad då.
– Jag brukar också säga åt Chrille att han måste finta med kroppen, haha.
Under debutsäsongen i världens bästa liga noterade Christian tre mål och elva assist på 63 matcher i grundserien samt en assist på 22 matcher i slutspelet.

Stanley Cup-pokalen. Alla som varit med och vunnit får sitt namn inristat och snart står där Christian Djoos också. Foto: PRIVAT

Det blev inte så många fullträffar första året i Washingtontröjan, men mormor och morfar räknar med att det ska komma fler av den varan kommande säsong.
– Jag har skällt på Chrille för att han inte har någon riktig målgest. Han har då frågat om jag har nåt förslag? Då har jag sagt att han kan paddla.
Varför en sådan målgest?
– Jo, för att mormor och morfar har paddlat mycket i sina liv, haha.
Förslaget om målgest har dock inte mottagits med någon större entusiasm av NHL-backen.
– Han bara skrattade när jag nämnde paddlingen.
När finalserien mot Vegas hade kommit ett par matcher in serien, for en stor del av släkten över till USA för att följa finaldramat på plats.
– Men när de spelade i Las Vegas, fick bara föräldrarna, Pär och Carina (dotter till Lisa och Sven-Olof) och deras sambos, samt Christians syster Patricia se matchen på plats. Resten fick följa via storbilds-tv.

En stolt mormor, Lisa Wohlmer, med barnbarnet Christian som i Gävle fick visa upp den anrika pokalen inför släkt, vänner och fans.

Och hemma i Orsa följde mormor och morfar nattdrabbningarna via tv och höll tummarna så att de knakade.
– Om det hade gått till en sjunde och avgörande match, då hade jag sagt att jag skulle åka över, men det blev inte så.
När dansken Lars Eller 12.23 in i den femte matchens tredje period, petade in en retur som innebar 4-3 till Washington, blev det finalseriens sista mål och Washington tog klubbens första titel efter 4-1 i matcher.
Inte lär det bli någon resa till USA:s huvudstad kommande säsong heller för morföräldrarna.
– Sven-Olof är 80 år och pigg, jag är nyss fyllda 76 år. Men vi är för gamla för att resa, så vi blir hemma och håller tummarna.
Men när barnbarnet förra lördagen (11/8) skulle firas i Gävle, då fanns mormor och morfar på plats.
– Det var en helt fantastisk dag. Först var det samling i Gavlerinken kl 09.00. Där fick allmänheten chans att ta foto tillsammans med Bäckström, Chrille och bucklan. Det sägs att det var mellan 2 500 till 3 000 personer som sökt sig till Gavlerinken.
Där höll såväl Christian Djoos som Nicklas Bäckström tal.

Christian Djoos, till höger, får här ta emot jättebucklan, bara minuter efter slutsignalen i den femte finalen. Bilden tagen från Viasats sändning.

Sedan fortsatte firandet hemma hos Christians mamma Carina i Strömsbro.
– Tur det var så fint väder. Egentligen var det för varmt, men bättre med värme än åskoväder som det var i Valbo dagen efter, konstaterar Lisa.
– Det var runt 75 personer som hade samlats i Carinas trädgård. Det var släkt och vänner och så kom amerikanerna med bucklan och Washington Post hade skickat med journalister för att skriva om det hela.
Det var vid lunchtid. Därefter fortsatte firandet till golfklubben för middag där och sedan avslutades den stora dagen med att Christian hyrde en nattklubb för speciellt inbjudna.
– Jag smakade lite champagne ur den stora bucklan. Kul att se pokalen med alla namn inristade som vunnit och snart får Christian dit sitt namn, säger en stolt mormor.
Efter varje match skickar hon sms till Christian eller skypar med NHL-stjärnan. Så kommer det att fortsätta även den säsong som snart drar igång på andra sidan Atlanten.
– Det är så kul, inte minst då vi varit med hela vägen, från det att han som 3-åring första gången kravlade ut på isen. Det här kunde man väl inte tro då, avrundar en stolt Lisa.

Christian Djoos, med rötter i Orsa, fick lyfta Stanley Cup-bucklan redan efter sin första säsong i NHL. Bilden är från Viasats sändning.

Dela sidan:
Annonser:
Orsa pingis 2
Brottsofferjouren
Orsasjön 250 x 149

Läs även:

Annonser:
Färgad egen annons 250 x 360
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360