Lyckad nypremiär för dansband på Udden

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Det har under sommaren genomförts danskurs på Udden.

I fredags kan man lite skämtsamt säga att det var examen för de som dansat på den anrika dansbanan.

Det när Casanovas intog scenen till alla danssugna stora glädje.

Det är 100% Socialdans Bugg & Fox Mora som i sommar har sett till att det åter ”gnuggas” på Uddens dansbana. 100% Socialdans Bugg & Fox är detsamma som äkta paret Lasse Nord och Matilda Dahl.

Paret har under tio söndagar dels haft danskurs och direkt efter kursen kört vidare med 100% socialdans.

Fast egentligen började det hela redan i mars, då Lasse och Matilda startade en buggkurs för nybörjare med efterföljande socialdans en snöig söndag i Färnäs Bygdegård.

Det fortsatte sedan på Udden i Orsa och i fredags, efter att tidigare ”svängt sina lurviga” till musik från en dator, fick så alla danssugna snurra runt på golvet till en riktig orkester i form av Casanovas.

Och att det blev en fortsättning från Färnäs till Udden, ja det kan man delvis tacka dansglada Randi Claussen.

– Jag gick på buggkursen i Färnäs och slängde bara ur mig att jag tyckte de kunde ordna söndagsdans på Udden i Orsa. Lasse nappade direkt och så blev det, berättar Randi.

Banan på Udden var dock inte riktigt redo för dans, men med hjälp av dansvänner såg Lasse och Matilda till att rusta upp dansgolvet.

– 15 000 spikar spikades ner och de 400 kvadratmetrarna slipades två gånger, berättar Matilda.

– När värmen sedan kom flyttades dansen ut till Udden där buggkurs och socialdans fortsatte. Många har under sommaren nostalgiskt kommenterat hur otroligt roligt det är att dansbanan på Udden fått liv igen, fortsätter Matilda.

Randi Claussen är en av alla nostalgiker.

– När jag var tonåring gick vi ju alltid på trivselträffarna på Udden. Då var det en mindre dansbana samt scen med artistuppträdande, men det är cirka 25 år sedan det slutade.

I fredags hade Lasse och Matilda ordnat så att Casanovas kom till Udden. Randi med flera var också med på ett hörn och såg till att arrangemanget flöt på som det skulle.

– Vi var några stycken som hjälpte till för att göra det här möjligt.

Här har vi gänget som såg till att det blev en trevlig danskväll på Udden. I grå tröja ser vi Matilda Dahl och till höger om henne Lasse Nord. Till höger om Nord ser vi Randi Claussen. Foto. MARIA NILSSON

Även vädergudarna bidrog till att det blev en lyckad tillställning.

– Det regnade både under torsdagen och på lördagen, men på fredagen sken det upp och solen strålade på Udden som visade sig från sin bästa sida, konstaterar Matilda.

Hon fortsätter:

– Åtskilliga fötter, samt lite Glatti, har sett till att golvet blivit riktigt bra efter renoveringen. Detta uppskattades av de många dansare som fyllde dansgolvet vid 20-tiden i fredags då Casanovas spelade upp.

Randi var en av många nöjda besökare.

– Då dansbanan är stor, får det inte vara för få golvet, men det kom cirka 270 personer så det blev toppen, betygsätter Randi.

Hon hade dock ett önskemål.

– Som alltid saknas det lite förare.

I övrigt var Randi mycket nöjd.

– Casanovas spelade så bra, det var bra ös på låtarna. Killarna var dessutom jättetrevliga och trummisen var så generös och lät vår yngsta dansare, Jesper Thalin (13 år), få spela trummor.

Här har vi Casanovas. Foto. LASSE NORD

Randi bor i Orsa, men det fanns även långväga gäster.

– Det var glada ansikten från både nästgårds och långtifrån. Vi pratade med ett par som rest dryga två och en halv timme i bil för att få dansa här, berättar Matilda och fortsätter:

– Alla vi pratade med var så glada att det än en gång stod ett dansband på en av Sveriges vackraste dansbanor, ett epitet som även Henke (Henrik Sethsson), sångare i Casanovas, höll med om.

Då musiken hördes långt in på campingen, lockade det även nyfikna campinggäster bort till Uddens dansbana.

– Gästerna letade sig ner till Orsasjön och tittade en stund. Det var både spanjorer, tyskar och norrmän som beundrade de
duktiga dansarna.

De som efter sommarens söndagsdanser fått blodad tand, behöver inte sörja för att danserna på Udden är slut för denna sommar. Söndagsdanserna kommer att fortsätta i grannkommunen.

– Härnäst kommer vi att flytta tillbaka till mysiga Färnäs Bygdegård och fortsätta med både söndagsdanser och kurser för att förhoppningsvis fler nya dansare ska vara med och nöta på Uddens golv nästa sommar, avrundar Matilda Dahl.

Att det blir dans på Udden även nästa år, är något som Randi Claussen ser fram emot.

– Den här sommaren har varit extra rolig. Det är en skön känsla när dansbanan fått liv igen och jag hoppas och tror att det blir en fortsättning nästa sommar.

Bilden längst upp. Närmare 300 dansglada människor hade letat sig ner till Udden i fredags. Foto. LASSE NORD

13-årige Jesper Thalin fick prova på att spela trummor. Foto. LASSE NORD

Det var full fart på dansgolvet. Foto. LASSE NORD

Trångt på dansgolvet… Foto. LASSE NORD

En liten matbit innan flera timmars dans drar igång är inte helt fel. Foto. LASSE NORD

Även Casanovas behövde lite käk innan det var dags för några timmars spelning på Udden. Foto. LASSE NORD

Dansbanan vid Udden ligger fint vid vackra Orsasjön. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Orsa pingis 2
Orsasjön 250 x 149
LG Köpman vent

Läs även:

Annonser:
Färgad egen annons 250 x 360
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360