Malin har Dalarnas snyggaste kor

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Dalarnas snyggaste kor. Och nummer tio bland landets alla bondgårdar.

Dessutom tvåa i specialkategorin ”SARA-kon” för extra hållbara kor med favoriten Pärlemor.

De finns hos Malin Sundin Grindals gård i Orsa.

– Kul att man äntligen fick komma in på topp 10-listan, säger en stolt Malin.

Varje år gör SRB-föreningen en ranking av Sveriges vackraste SRB-kor.  Bedömare åker land och rike runt och bedömer korna som finns på landets mjölkgårdar. Varje år görs två besök på varje gård som är med i föreningen.

Det de bedömer är bland annat hur stark kons rygg är och framför allt hur juveranfästningen ser ut. Man bedömer i princip allt på kossan och hur nära hon motsvarar rasens optimum i exteriör.

– Kon ska ha lagom vinklade och torra ben. Benen får inte vara grova eller svullna, poängterar Malin.

När bedömningen sammanställs så är det hela gårdens kobesättning som ingår. Så det går inte att plocka fram sina två, tre vackraste kor, utan här bedöms samtliga och så tas det fram ett medelvärde för hela besättningens kvalité.

– Det här kan jämföras med en en uppfödarklass på hundutställning, men mycket, mycket svårare. Att komma bland topp tio är fruktansvärt bra, menar Malin och utvecklar det hela.

Malin med sin kära Pärlemor, som blev tvåa i specialkategorin ”SARA-kon” . Foto: ROSANNA THYRÉN

– Jag är väldigt intresserad av avel, men har bara varit mjölkbonde i tio år. De som tar sig in bland topp tio brukar vara 60-plusgubbar och de har ju haft en chans att forma sin besättning i decennier. Därför är det extra kul att redan efter bara tio år ta sig in på topp 10-listan.

Bedömningen görs av Rasklubben och tidningen som redovisar listan på landets snyggaste kossor kom nyligen ut med sitt nummer.

– Det första jag kikade på i tidningen var om jag hade kommit med bland de främsta och jag blev så glad när jag såg att vi var tia i landet och etta i Dalarna.

– Det är så kul att hålla på med avel, man följer generation efter generation och det är skoj att se hur besättningen utvecklas år från år.

Malin driver sin gård tillsammans med maken Mattias Hult Grindal och i djurbesättningen ingår 40 kor, där alltså samtliga bedöms.

– Vi har 40 kor att förädla och samtliga är röda kor, poängterar Malin.

– Om någon åker förbi en hage i södra Orsa och bara ser röda kor, då är det antagligen våra eftersom vi bara har SRB, svensk rödbrokig boskap.

Mattias flyttade upp från Småland till Malin för snart fem år sedan och de har tillsammans tagit över jordbruket efter Malins föräldrar, Erik och Kristina Sundin.

– Vi kompletterar varandra oerhört bra då jag har mitt extrema kointresse och Mattias sitt stora intresse för odling och åkrarna.

Medelvärdet för en kobesättnings exteriör ligger på 80 poäng. Gårdens kor kom upp i 84,3.

– Fyra poängs skillnad, det är jättemycket, påpekar den stolta bonden.

– Alla kossor bedöms och får mellan 70-95 i poäng. Över 90 då är det ”top of line”, alltså excellenta, men det är väldigt få kossor som kommer upp i högsta poängen. Jag har haft totalt tre genom åren. Gården som var etta hade 86 i genomsnittspoäng, så våra 84 är otroligt bra.

Malin med den andra kon som hon visade upp på Elmia, 5-åriga Frida. Foto: ROSANNA THYRÉN

För cirka en månad sedan var Malin och Mattias till Jönköping på Elmias stora koutställning. De åkte den långa resan med två kor, varav det gick riktigt bra för gamla Pärlemor.

– Där fick jag gå och visa upp mig med 600 kilos kossa i en hand och vi skulle gå vackert och värdigt, säger Malin med ett skratt.

– Varje steg bedöms och kon ska visa style, rätt steglängd samt styrka och balans i kroppen.

Agria delar på Elmia ut ett specialpris till den mest hälsosamma och hållbara kossan. Det var fyra kor som uppnådde de tuffa uttagningskraven och bland kvartetten fanns Malins Pärlemor.

– De som är med här bland de fyra, det är verkligen ”top of line”. Fantastiska hållbara kor som man bara kunde önska att man hade fler utav! Uttagningskraven är bland annat fruktsamhet, hälsa, mjölkkvalité, exteriör och mjölkmängd och det var bara fyra kor som kvalificerade sig att bli bedömda i finalen på mässan.

Malins Pärlemor var faktiskt favorit, men Orsaduon nådde inte ända upp och fick glädja sig åt en fin andraplats.

– Normalt brukar den äldsta kon vinna det här priset och det var Pärlemor. Domaren från Australien bedömde dock den ”yngsta” kossan som nummer ett. Han tyckte att Pärlemor var fantastiskt trevlig och välvisad, men menade också att juvret satt lite onödigt lågt.

– Det är väl inte undra på då hon har kalvat sex gånger och gett nära 70 000 liter mjölk jämfört med den som vann, som kalvat fyra gånger. Vinnarkossan hade mjölkat en bit över 30 000 liter, medan de tre andra kossorna i finalen också låg på 60 000 – 70 000 liter totalt.

Den som visade upp vinnarkossan bor faktiskt också i Orsa: Marie Arvidsson.

– Marie visade upp sin pappas kossa och han bor i Småland. Hennes kossa var perfekt stylad och den kunde verkligen uppföra sig i ringen, den är oerhört vacker och med ett fantastiskt juver.

Så här idylliskt ser det ut när Malins kor går och betar. Foto: PRIVAT

Malin hoppades på att få ta förstaplatsen med sin Pärlemor, men trots att förhandstipsen talade för Orsakon, blev det smålandskossan Rossy som blev nummer ett.

– Bara Pärlemor håller sig frisk, så får vi ta revansch på Marie och Rossy om två år. Pärlemor är ett unikum som ger 11 000 liter mjölk per år och är frisk och fin. Hon har allt, man skulle haft fler såna kor, säger Malin.

– Men vi har även yngre kor som kan bli riktigt fina. Det här med avel är riktigt roligt. Jag är noga med att välja ut rätt tjurar och det är skoj att sedan ändå kunna jämföra hur mycket de liknar sina släktingar på mödernet, säger hon som äger Dalarnas snyggaste kor.

Gården har blivit prisad för Dalarnas snyggaste kor och är  topp 10 i landet samt att Pärlemor var ytterst nära att vinna utställningen på Elmia.

Under onsdagskvällen var det dags igen att återigen prisas, den här gången i samband med Arlas julbord.

– Vi fick ta emot en bronsplakett efter åtta års prickfri leverans av mjölk, berättar en, med all rätt, nöjd Malin.

Bilden längst upp. Malin Sundin Grindal med favoritkossan Pärlemor efter andraplatsen på Elmiautställningen. Foto: ROSANNA THYRÉN

Bronsplaketten som Malin fick ta emot under onsdagskvällen. Foto: PRIVAT

Bilden är från Elmia och uppställningen på mässan där Malins kossor var placerade ”på första parkett” vid avelsföreningens monter. Den brunvita kon är Pärlemor. Foto: ROSANNA THYRÉN

Här är det Frida som betar på Malin och maken Mattias gård på Näset. ”Frida är perfekt för sin ålder (5 år) och har stor potential för att bli långlivad med sin fina exteriör”, säger Malin. Foto: PRIVAT

En till bild på ”ungdomen” Frida, 5 år, och Malin från koutställningen i Jönköping.  ”Stark rygg, fantastiskt bra juveranfästning och lagom vinklade, torra ben – Målbilden för hur en ko ska se ut”, konstaterar Malin. Foto: ROSANNA THYRÉN

Dela sidan:
Annonser:
LG Köpman vent
Plåt-Sven
Orsasjön 250 x 149

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin