Marab Årets företagare i Dalarna

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

I april fick Marab ta emot pris som Årets företagare i Orsa.

Nu har robotföretaget prisats igen.

Marab har blivit utsedd till Årets företag i Dalarna.

– Vi är jätteglada och stolta. Det här var skitkul, säger en lycklig Matilda Bastman till Orsasajten dagen efter att hon och pappa Sten hos Rolf Ericson bil i Borlänge fått ta emot utmärkelsen som Årets företagare i Dalarna.

Lika överlycklig var han som grundade Marab 1999; Sten Bastman.

– Jag blir alldeles rörd. Tack så förbannat mycket, sa Sten Bastman till Dalarnas Tidningar då han och dottern hyllades under evenemanget Misstagens mästare.

Marab startade sin verksamhet i Mora, men köpte Orsa kättingfabrik för fyra år sedan.

– Vi renoverade under första året, så i tre år har vi varit i våra nuvarande lokaler, berättar Matilda för Orsasajten.

Marab har kunder i Sverige och Norge. Utmärkelsen i Borlänge under tisdagen är inte den första för företaget. Bland fick pappa Sten ta emot priset som Årets företagare i Mora 2008.

Vad är då förklaringen till att företaget går så bra?

– Vi har satsat under flera år och jobbat på med det vi håller på med. Och vi tycker det är kul det vi gör, poängterar VD:n.

– Sedan uppmuntrar vi unga som välja teknikutbildningar och framför allt är vi duktiga på det vi gör, är Matildas framgångsrecept.

Med Sten och Matilda jobbar elva personer i företaget.

– Det är två som nyligen gått i pension och vi håller på att nyanställa, men just nu är i elva stycken i företaget med mig och pappa.

2013 kom Matilda in på allvar i Marab och när verksamheten flyttade till Orsa, tog dotter Bastman över rollen som VD efter pappa Sten.

Sten som för övrigt börjat börjat trappa ner.

– Ja, efter semestern blev pappa deltidspensionär.

Trots att hennes far tar något steg bort från företaget, innebär det inte att hennes ansvar blir så mycket större, enligt VD:n själv.

– Jag har varit VD i tre år och jag tror inte det blir en så jättestor omställning bara för att pappa provar på livet som pensionär, menar Matilda.

Så här lyder motiveringen:

”Årets företagare i Dalarna är i ständig utveckling.

Hos vår vinnare finns ett genomtänkande engagemang för att få fler att söka sig till en bransch som är både rolig och nytänkande.

Ett gediget värnande om det lokala i en internationell miljö stärker också årets företagare som en förebild.

Man måste inte finnas i en storstadsregion för att driva innovativa processer.

Årets företagare är inspirerande ledare som dessutom är levande föredömen på lyckade skiften genom generationer. Det krävs mod att lämna, det krävs mod att ta över.”

Bilden längst upp. Här ser vi Sten och Matilda Bastman få ta emot pris som Årets företagare i Dalarna. Till vänster har vi Eva Cooper, Företagarnas regionchef i Dalarna och Gävleborg. Foto. OLA GRANHOLM

Matilda Bastman tackar för utmärkelsen Årets företag i Dalarna medan stolte pappan Sten, grundare av Marab, håller sig lite i bakgrunden, som nybliven deltidspensionär han är. Foto. OLA GRANHOLM

Dela sidan:
Annonser:
LG Köpman vent
Orsasjön 250 x 149
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin