Maten till trygghetsboendet uteblev

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Malung-Sälens kommun har slutat med matdistribution till pensionärer.

Orsa kommun har beslutat att gå samma väg.

Förra veckan blev ett trygghetsboende i Malung utan mat.

Anhöriga till de äldre i Orsa vill ha kvar matdistributionen och händelsen i Malung har knappast bidragit till att göra de mer lugna gällande beslutet att matdistributionen i kommunens regi helt ska upphöra från och med 1 maj.

– Det är sorgligt att se hur det kan bli, vilka problem som kan uppstå. Varför ska man ändra något som fungerat så bra, man borde väl i stället utveckla och förbättra det system man har och inte försämra som det nu blir av beslutet att ta bort matdistributionen, säger Pär Nyman.

Som Orsasajten uppmärksammade i en artikel i torsdags (se länken nedan), kommer Orsa kommun sluta med sin matdistribution till pensionärer som fortfarande bor hemma.

– Det här är ett politiskt beslut och det handlar om att det inte längre är ett kommunalt uppdrag att tillhandahålla mat till äldre som bor hemma. Med det här beslutet följer vi bara den väg som många andra kommuner gått, förklarade Jesper Karlsson, omsorgschef i Orsa.

Bland annat hänvisar man till Malung-Sälen, där kommunen rätt nyligen har slutat med sin matdistribution.

I fredags så uppmärksammade SVT Dalarna hur det kan bli när inte kommunen ansvarar för maten till de äldre. I tisdags i förra veckan fick de boende på trygghetsboendet Kringlan i Malung inte den mat som en restaurang tidigare levererat dit.

– Vi får ingen lunch och det här är inget som vi har haft någon kunskap om att det skulle hända, sa en kvinna på boendet till SVT Dalarna, står att läsa på kanalens hemsida.

Att matleveransen för luncher till trygghetsboendet uteblev, berodde på att restaurangen, som hade tagit på sig uppdraget att leverera maten, höll på att renoveras.

Restaurangen förser dels de som har kommunens hemtjänst med varm lunch. Utöver dessa så levereras även mat till andra på boendet som har beställt maten på eget initiativ. Enligt uppgifter till SVT Dalarna fick ingen kategori någon mat under några dagar förra veckan, skriver SVT Dalarna på sin hemsida.

– De har uppmanats att själva gå och handla eller att vända sig till en annan restaurang. Men det finns ju en anledning till att de bor på den här typen av boende – de är inte särskilt rörliga och behöver hjälp med maten, sa en upprörd anhörig till SVT Dalarna.

Inslaget, som var med både text och rörlig bild, publicerades på SVT Dalarnas hemsida vid 17-tiden i fredags (10/1).

I tv-inslaget och i texten hävdar man från kommunens sida att problemet skulle vara löst för de som har hemtjänst.

Men enligt SVT Dalarnas undersökning, som pratat både med boende och anhöriga, hade man när inslaget publicerades i fredags, inte sett till någon lunch de senaste dagarna förra veckan.

– Hemtjänsten har kanske handlat åt dem, men de lagar ju inte varm lunch till dem, sa en anhörig till SVT Dalarna.

Orsa kommun å sin sida för dialog med flera olika leverantörer för att upplysa om möjligheten att sälja mat direkt till de äldre, skriver man på sin egen hemsida.

– Ja, om de skulle kunna få en restaurang att leverera mat, så hade väl det varit okej, men när och om det blir så, när vet man det då, undrar Inga-Lill Nyström.

Liksom Pär Nyman har Inga-Lill en äldre mor som bor hemma och får hjälp med matdistribution av kommunen. Inga-Lill vill helst, liksom Pär med flera, att kommunen ska fortsätta laga maten och distribuera den till deras anhöriga.

– Jag läste i oktober en artikel om hur stort och fint kök det är på Lillåhem och sedan tog det bara ett par veckor, så fick vi informationen om att de äldre som bor hemma från 1 maj inte längre ska kunna få köpa matlådor av kommunen.

Totalt är det runt 50 personer i Orsa som berörs av den här ändringen.

– Det det stod ju i reportaget att det var ett så himla bra kök på Lillåhem, varför kan inte de som drabbas av beslutet fortsätta få mat från Lillåhems fina kök?

– De slår på de äldre och svaga som inte orkar protestera, då får vi anhöriga göra det i stället. Jag tycker vi ska ha en stor manifestation, vi måste göra allt för att försöka få ha kvar som det varit. Jag tycker det här beslutet är skitknäppt, säger en upprörd Inga-Lill.

Hennes mamma bor, som Inga-Lill beskriver det, ”ute i skogen”. Hon har dålig syn och är på väg att bli blind.

– Jag har försökt få in mamma på ett boende, men det finns inget, får jag höra. Ja, när hon väl är blind, då måste de ordna plats. Men nu går hon hemma, hon ramlar ofta. Hon har lite hjälp av hemtjänsten och borde väl egentligen ha mer, men hon är envis, berättar Inga-Lill om sin 89-åriga mors situation.

Hon vill att hennes mor ska fortsätta få varm mat från Lillåhem. Men i ett första steg mot att avveckla matdistributionen helt (i maj 2020) har kommunen börjat leverera mat färre dagar i veckan och den är numera kall.

– Visst kan mamma värma på en låda, än så länge, men hon blir allt sämre i synen.

Just att de tagit bort den varma maten tycker Pär är än mer förvånande.

– Först gör de en stor förändring (kall mat) som de äldre har svårt att förstå vad det innebär och så några månader senare blir det ytterligare en stor förändring. Man kunde väl åtminstone fortsatt köra ut varm mat till 30 april.

Men från Orsa kommun kom svaret att man inte längre kan hålla värmen på maten. Varför det har gått tidigare, men inte nu, det gavs det ingen förklaring till.

En annan anledning till att kommunen valt att köra ut kall mat till de äldre var att ”många vill äta senare”.

Pär Nyman, Inga-Lill Nyström, systrarna Björnebo (se separat artikel) med flera tänker fortsätta kämpa för att deras anhöriga även i fortsättningen ska få mat i kommunens regi.

– Kommunen har möjlighet att laga specialkost som glutenfritt, laktosfritt, lökfritt, fritt från kål med mera.

– Om det nu inte finns någon restaurang som tar sig an uppdraget att ordna mat till de äldre, då återstår att hemtjänsten ska köpa matlådor i affären och färdiga maträtter i butik finns inte med specialkost.

– Jag själv äter laktosfritt. Får jag i mig fel, mår jag illa och blir helt slut, säger Pär.

Nyman fortsätter:

– Det är flera som har hört av sig till mig och vi måste se till att det blir debatt om det här. De måste ändra det här beslutet och fortsätta matdistributionen i kommunens regi.

Och Inga-Lill skräder inte orden.

– Ska det vara så svårt att se till att de till antalet, cirka 50, som bor hemma och köper mat av kommunen, att de ska kunna få fortsätta med det?

– Vi får väl ta plakat och gå ut och demonstrera för att få de styrande att ändra sig. Det här beslutet är för jäkligt, de puttar de gamla utför slänten och säger; ”Nu får ni klara er själva.”

I sin kamp att förmå de styrande att ändra sitt beslut funderar Pär Nyman starkt på att ta kontakt med TV-programmet Uppdrag granskning.

– Men det finns även andra som också kan gräva lite.

– De (som styr) måste förstå att vi vill hålla koll på vad de gör och att de verkligen nu jobbar för pensionärernas bästa och inte för sina politiska idéer och ideologier.

Fortsättning lär följa…

Bilden. Striden om maten till pensionärerna ska distribueras av kommunen eller inte går vidare. Beslutet är taget att matdistributionen upphör från 1 maj, men de som kämpar för sina anhöriga har inte gett upp, de vill att kommunen ska riva upp beslutet. Foto. PÄR NYMAN

Läs även:

Dela sidan:
Annonser:
LG Köpman vent
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Orsasjön 250 x 149

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Färgad egen annons 250 x 360
Karl Hedin