Mer i plånboken – mest för de som har mest

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Det blir mer i plånboken för  invånarna i 13 av 15 kommuner i Dalarna.

Orsa som tillhör stödområde A är en av dem.

Den otroliga summan av 137 kronor mer i månaden, är en siffra som nämns.

Det ska jämföras med de som har höga inkomster. De gör det verkliga klippet tack vare att värnskatten slopas.

Det var i onsdags som Centerledaren Annie Lööf i olika intervjuer presenterade ett antal förslag med koppling till svensk landsbygd, där bland annat en planerad skattesänkning på 1,35 miljarder kronor ingår och där 80 av landets kommuner delas in i stödområde A och B.

En siffra som nämns är 137 kronor mer i månaden per person från och med årsskiftet om regeringens förslag går igenom.

– Vi ser en skatteklyfta mellan stad och land, där inte minst glesbygdskommuner har en mycket högre kommunalskatt än övriga Sverige samtidigt som dessa kommuninvånare får sämre service tillbaka. Då tycker vi det är rimligt att göra en riktad skattesänkning till dom nästan 900 000 människor som bor i de 80 mest utsatta kommunerna i Sverige, förklarar Annie Lööf skattesänkningen i en tv-intervju.

Hon låter stolt över att låginkomsttagare får 137 kronor mer i plånboken per månad, det trots att det egentligen bara är cirka 1/3-del av ursprungsförslaget.

Undrar vad man ska hitta på med den svindlande summan av 137 kronor mer i månaden…

Man kan inte annat än hålla med den som ringde in till Radio Dalarna och kommenterade det hela med: ”Allt under 500 kronor i skattesänkning är ett hån.”

Ännu mer hån blir när det pratas om en annan skatt: Värnskatten.

I SVT:s Morgonstudio konstateras att Sverige på tio år gått från att ha haft de minsta inkomstklyftorna av våra nordiska grannländer till att ha de högsta.

De blir extra tydligt när värnskatten slopas. De som har en inkomst på över 703 000 kronor om året, vilket cirka 345 000 svenskar har, kommer att få ett rejält tillskott i kassan nästa år. Där är det inte frågan om några 137 kronor i månaden, här pratar vi 10 000-tals kronor mer i plånboken per år.

Men då ska man alltså vara höginkomsttagare. Folk som redan har det bra, får det ännu bättre.

Det är regeringens uppgörelse med Centern och liberalerna som gör det möjligt att slopa värnskatten.

Till dem hör bland annat Centerledaren Annie Lööf. Hon tycker att det är bra att folk som inte har det så fett, som till exempel pensionärer, får 137 kronor mer i plånboken i månaden. För Lööf själv blir det cirka 40 000 kronor mer om året tack vare den slopade värnskatten, som hon själv varit med och beslutat om.

Nyamko Sabuni, Liberalerna, som också var med och förhandlade fram att värnskatten slopas, kommer också att få runt 40 000 kronor mer att röra sig med på ett år.

– Jag, och alla som är i det här inkomstläget, är väl dem som behöver det här minst. Det är mycket pengar som kommer in och det är viktigt är att vi konsumerar, ju mer vi kan konsumera, desto bättre för landet, konstaterar Sabuni för SVT:s reporter.

En normalinkomsttagare hade säkert också kunnat bidra med mer konsumtion om man fått 40 000 kronor mer om året, men vi vanliga dödliga får nöja oss med 137 kronor i månaden och utslaget på ett helt år blir ju det faktiskt 1 644 kronor.

Det är väl inte direkt 40 000 kronor, men det är ju ett första steg i alla fall, som Lööf konstaterade.

Det ska bli intressant att se hur mycket det andra steget ger. Och när det steget kommer…

Slopad värnskatt ska inte belasta statskassan. Det menar i alla fall de som kan det här med ekonomi.

– Vi tror ju inte att det här kommer att kosta någonting egentligen, på sikt. Det som är problemet är att det bidrar till ökade inkomstskillnader och det är alla överens om, säger Lars Camfors, professor i nationalekonomi, till SVT.

Bilden. 137 kronor i månaden till låginkomsttagare och 40 000 kronor extra per år till höginkomsttagare. Så ser det ut i Sverige 2020. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Här kan ni se politikerna prata om både värnskatt och den otroliga skattesänkningen av 137 kronor i månaden:

Dela sidan:
Annonser:
Plåt-Sven
Brottsofferjouren
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360