Misstänkt oljeutsläpp var naturlig process

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Måndag kväll vid 21-tiden kom det in ett larm om ett förmodat oljeutsläpp på Orsasjön.

Någon hade larmat om något i vattnet som såg klart misstänkt ut som olja.

Men det oljeliknande som syns är en naturlig process, enligt miljöchef Camilla Björck.

Efter larmet om ett eventuellt oljeutsläpp i Orsasjön, åkte räddningstjänsten ut för att kontrollera det hela.

– Vid framkomst kunde man tydligt se en hinna som såg ut som olja utspritt över ett stort område på flera hundra meter längs stranden, men det luktade ingenting och var inte kladdigt, skriver Brandkåren Norra Dalarna på sin Facebooksida.

Räddningstjänstens personal tyckte det hela verkade märkligt och tog därför kontakt med miljökontoret. Som tur var kunde miljöchef Camilla Björck ge lugnande besked.

– Det var ofarligt. Det är en naturlig process och bildas av järnoxid, informerade miljöchef Camilla Björck, står att läsa på Brandkåren Norra Dalarnas Facebooksida.

I övrigt när det gäller blåljushändelser under påskhelgen har vi lite ”smått o gott” att berätta. Vi kan börja med två händelser som inträffat efter Järnvägsgatan. Måndag morgon upptäckte en bilägare att båda framdäcken var punkterade, ett rent sabotage.

– Någon hade skurit sönder båda framdäcken och det här ska ha skett från någon gång mellan lördag vid 16.30 fram till personen upptäckte skadegörelsen på däcken i går morse, berättade polisens presstalesperson Stefan Dangardt för Orsasajten tisdag eftermiddag.

Efter Järnvägsgatan såg en boende som varit bortrest ett par dagar att någon kastat in ett ”okänt föremål” genom en ruta till bostaden. Det här upptäcktes onsdag kväll. Ingenting har blivit stulet och ingen annan åverkan, förutom att en ruta var trasig.

Innan påskhelgen har någon ”roat” sig med att tända på en personbil efter Slaggatan.

– Det finns ingen naturlig orsak till branden, så vi misstänker att den är anlagd, berättade Dangardt.

Det framgick inte hur mycket skador det blev på bilen.

En viltolycka inträffade under påskhelgen efter länsväg 296, vid Täktsberg. Den påkörda älgen sprang till skogs. Det blev inga personskador och knappt några skador på bilen. Jägare hittade i älgen och kunde konstatera att den klarat sig från skador.

Samma tur hade inte den älg som under Påskdagen gick genom isen på Finntjärn. Räddningstjänsten kämpade länge för att få upp älgen på fast mark, men när de väl lyckades så var det för sent. Älgen var för svag och avlivades, vilket Orsasajten berättade om i söndags.

Sedan kom det under måndagen i en anmälan om att någon brutit upp en pantsamlare som står i Grönklitt och stulit pant ur samlaren.

– Det ledde aldrig till någon utryckning, men vi känner till personerna. Vi har gjort en minnesanteckning om det här, men i övrigt gjorde vi inget, berättade polisens presstalesperson.

Bilden. Så här kan det se ut på Orsasjön, men det är ingen fara. Det oljeliknande som syns är en naturlig process, enligt Mora/Orsa kommuns miljöchef Camilla Björck. Foto. BRANDKÅREN NORRA DALARNA

Dela sidan:
Annonser:
Plåt-Sven
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Orsasjön 250 x 149

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Färgad egen annons 250 x 360
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360