Multiskidbanan börjar ta form

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Den 1 oktober påbörjades bygget av det som till slut ska bli en multiskidbana i Grönklitt.

En bana som ska passa alla åldrar och även de med funktionsnedsättning.

– Det här kommer att bli ett lyft för hela regionen, ja hela Mälardalen, menar Orsa SK:s ordförande Hans Stjernqvist.

Multiskidbanan har redan skapat stort intresse, det långt innan ens första spadtaget hamnade i jorden, berättar en entusiastiskt ordförande.

– I slutet av 2015 hade vi jobbat fram så mycket att vi kunde presentera den här idén. Efter det har vi hela tiden fått massor med frågor om hur det går med multiskidbanan.

– Närmaste bana nu är i Idre och det här kommer att bli ett lyft för så många i den här regionen.

Inte minst ur säkerhetssynpunkt är multibanan viktig.

– Då kan vi få bort ungdomarna från vägen. Det är inte frågan om, utan när det händer en olycka. Det är farligt att åka rullskidor efter de vanliga vägarna, konstaterar Hans.

Stjernqvist berättar om stor enighet i kommunen när beslutet togs att ekonomiskt stödja byggandet av multiskidbanan.

– Jag och Mikael Thalin (kommunalråd) har jobbat hand i hand i det här projektet, berättar han.

Hans Stjernqvist är ordförande i Orsa SK och han berättar med stor entusiasm om multiskidbanan i Grönklitt. Foto: PRIVAT

Och det fanns heller ingen tvekan från kommunens sida, poängterar Stjernqvist.

– Det var enighet i alla instanser och det är helt fantastiskt. Det är inte alla beslut som har så här stor enighet och därför känner jag mig så stolt över Orsa kommun.

De orden kommer från en före detta Stockholmare, som tillsammans med sin fru, Margareta, flyttade till Orsa 2011.

– Jag och frun tycker om skidåkning och vi var mycket här innan vi flyttade hit och vi flyttade ju inte till Orsa för att det är tråkigt här, konstaterar han med ett skratt.

Orsa SK insåg att i den forne huvudstadsbon fanns det en stark kraft som framför allt brinner för längdskidåkning och sedan 2013 är han ordförande för klubben.

– Jag är 73 år nu och har sagt att jag kan vara ordförande tills jag fyller 75, sedan får det vara bra.

Innan Hans pensionerar sig från ordförandeskapet får han vara med om invigningen av multiskidbanan. Planen är den att banan ska stå klar i september 2019. I början av den här månaden drog schaktningsarbetet igång med maskiner som förbereder det som till slut ska bli en modern multiskidbana.

– Vi kommer att köra på med schaktningsmaskinerna ända tills Längdcentrum vill lägga spår efter banan. Sedan fortsätter vi i vår igen, efter att skidsäsongen är slut, berättar Hans.

Multibanan, som på längsta sträckan blir fem kilometer lång, är tänkt att kunna passa alla, även de med funktionshinder.

– Ja, den ska passa alla, såväl barn och ungdomar och de med funktionsnedsättning. De mindre barnen får ju inte åka efter vägarna, men här ska de kunna lära sig åka. Banan är indelad i tre etapper, med lite svårare och längre partier, för de som är mer van.

Det ska finnas elbelysning runt banan, så när det blir allt mörkare på hösten ska inte det innebära något hinder för de som vill träna.

Här ska en fin multiskidbana stå klar om mindre än ett år. Foto: BROR NILSSON

Dessutom läggs det fiber efter banan.

– En bit av Orsa stadsnät ska gå runt hela banan. Det här är mer för framtiden och fibersystemet innebär att man kan koppla i mätutrustning och olika hjälpmedel, berättar Stjernqvist.

Zebastian Modin, som har två brons från paralympics, är med i projektet med multibanan i Grönklitt.

– Meningen är att även blinda ska kunna träna här och det utan ledsagare, som de annars behöver hjälp av under sin träning. Med hjälp av fibernätet kan man få GPS-baserad positionssystem, där en sensor talar om vart Zebastian ligger i banan och han kan styra efter den.

– Systemet ska också varna om det skulle vara något i vägen, om exempelvis två personer står och ”gaggar” mitt i banan, då varnar systemet för det.

Som Orsa SK:s ordförande poängterar, ligger det här i framtiden. Chalmers tekniska högskola är involverad i projektet som inte minst ska underlätta för blinda och högskolan har fått ett rejält bidrag från ESA för att utveckla den här tekniken.

– Chalmers har fått 500 000 kronor för att utveckla en plattform och ESA delar inte ut pengar hur som helst. Bara till det som de verkligen tro på, poängterar Stjernqvist.

Men det där är som sagt framtiden. Det är gott nog att inom ett år få till en multibana som ska passa alla kategorier av åkare.

– I Grönklitt finns allt vintertid, nu får man i multiskidbanan en ny produkt till barmarkssortimentet. Vi kan ta emot olika grupper, förbundet får bättre förutsättningar, vi kan erbjuda läger. Vi planerar också en nationell rullskidtävling.

– Det är en jätteförfrågan efter en sån här mulitskidbana och den kommer att betyda mer än vi någonsin kan tro, menar Hans Stjernqvist.

Dela sidan:
Annonser:
LG Köpman vent
Plåt-Sven
Brottsofferjouren

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin