När sker första olyckan?

Jörgen Wåger Nyheter

Fåren som strövar fritt efter länsväg 296 har blivit en lång följetong.

I stort sett dagligen får polisen ta emot samtal.

Det är efter vägen mellan Skattungbyn och Furudal, på gränsen mot Rättvik, som de flesta rapporterna kommer in om får som går helt fritt och som ibland är uppe på vägen och strosar, vilket Ricky Hermans bild också visar.

– Fåren har tydligen företräde, enligt trafikledningscentralen, så bilisterna får snällt vänta tills fåren gått av vägen, sa polisens presstalesperson Stefan Dangardt till Orsasajten i fredags.

Då (i fredags) hade det kommit in flera samtal bara den dagen. Ett samtal berättade om 40 får, medan en annan person ringde in och sa att det var “100 får spridda efter en kilometer”.

– I lördags fick vi in ett samtal om ett 50-tal får på vägen och i dag har vi också fått in flera samtal om får på vägen, dock inte hur många, berättade Dangardt för Orsasajten tisdag eftermiddag.

Fåren strövar som sagt helt fritt omkring, så det gäller, som vi varnat om tidigare, ha ögonen öppna när man åker efter länsväg 296 mellan Skattungbyn och Furudal.

– I dag var dom (fåren) in mot Rutberg, berättade Jonas Thalin för Orsasajten vid 16-tiden tisdag.

– Kanske dags att sätta upp en skyltar som varnar för lösa får, så slipper polisen en massa samtal, föreslog Orsasajtens läsare Carola Eld.

Enligt en annan läsare ska det finnas skyltar uppsatta som varnar för fåren.

I övrigt kan vi berätta att en traktor började brinna i lördags. Ägaren försökte först släcka själv, men lyckades inte.

Men som tur var fick han hjälp av en person som sett att traktorn brann. Ägaren av traktorn andades in rök och fick (troligen) åka in till Mora lasarett för undersökning.

– Det var något elfel som gjorde att traktorn började brinna, sa presstalesperson Dangardt.

I lördags skickades en polispatrull att kontrollera en bil som hade framförts vingligt, enligt anmälaren, när den färdades efter E45 norr om Orsa.

– Det blev ett stopp utan anmärkning, konstaterade Stefan Dangardt.

Bilden. Det här är en vanlig syn för bilförare som färdas mellan Skattungbyn och Furudal; får på vägen. Foto. RICKY HERMANS

Dela sidan:
Annonser:
Brottsofferjouren
Orsagrisen
LG Köpman vent

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin