Nära frontalkrock i Kallholen

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Direkt snön kommer blir det betydligt farligare efter vägarna.

Det fick verkligen Bror Nilsson erfara onsdag morgon.

– Men vi hade tur, det var bara bilarnas sidospeglar som gick sönder, konstaterar Bror.

Det kom en hel del snö natten mot onsdag, så mycket att plogbilarna inte hann med och det var väl det som låg bakom incidenten som Nilsson råkade ut för.

– Det här hände i kurvan vid kalkbruket (som inte finns mer). Jag kom söderifrån och det var bara plogat på min sida. Helt plötsligt dök det upp en bil i kurvan som kom på min sida. Jag gjorde allt jag kunde för att undvika att krocka, berättar Bror ett antal timmar efter skräckupplevelsen.

Att den andre föraren kom över på fel sida, menar Bror berodde på att det var oplogat i den mötande bilens körfält.

– Det blir väl naturligt att man åker där det är plogat.

Att göra det när det är fri sikt är en sak, men här var Nilsson precis på väg ur kurvan när han mötte den andre föraren en bit in på hans eget körfält.

Men efter en snabb manöver från Bror, så lyckades han undvika en frontalkrock.

Den här gången blev det bara ett par demolerade sidobackspeglar som blev resultat av något som kunde ha slutat i en tragedi.

Annat var det en februaridag 1998, då Bror råkade ut för en frontalkrock efter samma väg.

– Den gången var det också en bil som kom över på fel sida. Jag känner igen det där jag läste om de från Älvdalen som nyligen hade krockat, att det först small och att det sedan blev alldeles tyst.

Bror ådrog sig lindriga skador och det har han sin bil att tacka för den gången.

– Det var på den tiden jag hade en Volvo 745. Hela motorn hade tryckts in och det enda som var intakt var där jag satt.

– Ambulansförarna sa att det var tack vare Volvon som jag klarade mig så pass bra. Hade jag kört en annan bil, då hade jag hade dött eller i alla fall fått betydligt allvarligare skador än jag nu fick, minns Bror.

Allvarligare skador blev det i den mötande bilen i olyckan som inträffade den 12 februari 1998.

Under onsdagen var det ytterst nära en liknande frontalkrock och det efter samma sträcka. Det som hände för drygt 20 år sedan, kan ha räddat Bror och den mötande föraren den här onsdagsmorgonen.

– Jag tänker alltid på den olyckan när jag åker den här vägen. Och nu när det hade snöat så under natten, så hade jag i bakhuvudet; ”Här gäller det att passa sig, det kan hända nåt…”

Olyckan den där februaridagen för snart 22 år sedan, bidrog till att Nilsson var extra uppmärksam och sin tur hann styra undan så pass mycket att han undvek en frontalkollision den här snöiga dagen i slutet av november 2019.

När Orsasajten gjorde en kontroll med polisen onsdag eftermiddag, fanns det inga rapporter om olyckor inom Orsa kommun den 27 november. Det som hände Bror och den mötande bilen anmäldes inte.

Den här gången gick det bra, men det är läge att utfärda varning till alla som färdas efter vägarna.

– Det ska ju komma mer snö här mot torsdagen, varnar Bror.

Så ta det lugnt ni som är där ute och kör.

När det gäller trafiken kan vi berätta om en viltolycka som inträffade i lördags. Det var ett rådjur som blev påkört i Åberga tidigt på morgonen. Inga personskador, men djuret dog av kollisionen.

Bilden. Så här demolerad blev backspegeln på Bror Nilssons bil och det såg säkert likadant ut på den mötande bilens sidobackspegel då bilarna touchade i varandra i kurvan vid gamla kalkbruket. Foto. BROR NILSSON

Dela sidan:
Annonser:
Orsasjön 250 x 149
Brottsofferjouren
Orsa pingis 2

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin
Färgad egen annons 250 x 360