Nu har mopeden hamnat i Lillån

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Orsasajten hann inte mer än berätta att eldsjälar städat Lillån.

Bara några dagar senare hittades en slängd moped i vattnet.

I övrigt har vi lite ”gott & blandat” att berätta när det gäller blåljushändelser.

Ett par gånger har vi uppmärksammat mopeden som tycks sakna ägare och som stått övergiven en tid vid Kyrkbyskolan. Nu har någon tydligen flyttat på den och slängt den i Lillån.

– Den ligger mitt i mellan långbryggan och där man gick ner till den gamla flotten, berättar Sandra Lundgren för Orsasajten.

Hon har fotat mopeden i vattnet och lagt ut den i Facebookgruppen ”Samverkan mot brott i Mora/Orsa”. En annan person berättar där att hon ägt mopeden, men att hon sålde den till en kille, som sedan fick den stulen.

Återstår att se om nye ägaren tar reda på sin moped, även fast den inte är i det skick som när han köpte den.

I Lillån ska den ändå inte ligga och skräpa, inte minst med tanke på de eldsjälar från Orsa Konståkningsklubb som nyligen plockade upp över 30 kilo skräp plus tre cyklar ur Lillån. Här har de gjort en hjälteinsats för miljön och städat Lillån och så skickar någon ner en moped i vattnet.

När Orsasajten gjorde en koll med polisen om blåljushändelser inom Orsa kommun under helgen, kan man sammanfatta det som lite ”gott & blandat”.

Någon formell brottsanmälan har inte kommit in från helgen, i alla fall inte vad presstalespersonen kunde se.

Men däremot har en person lagt ut i ovan nämna Facebookgrupp att denne haft inbrott i sitt förråd efter Älvgatan.

– Det var inget av värde som stals. Ett gammalt chassi till en dator fattas och småsaker, dörren var trasig och låset borta, berättade den drabbade för Orsasajten under onsdagen (12/6).

Det är svårt att säga exakt när stölden skedde.

– Jag har tyvärr inte varit ner och kollat på ett tag och det var när vi letade efter en försvunnen katt i källaren som vi märkte att dörren var trasig.

Någon anmälan till polisen har inte gjorts.

– Det är alltid bra att anmäla om man blivit utsatt för någon typ av brott, poängterar polisens presstalesperson Stefan Dangardt.

Dangardt kunde berätta om någon som verkade ha dåligt ölsinne. Ordningsvakterna på Bowlinghallen begärde i fredags förstärkning av polisen för att avvisa en stökig person. En polispatrull kom och körde helt enkelt hem mannen.

– Det blev aldrig någon brottsanmälan av det här, påpekar Dangardt.

Dagen efter kom det under sena lördagseftermiddagen in ett larm från Coop om en person som uppträtt hotfullt. En polispatrull hittade i mannen och skjutsade denne hem.

En annan som behövde skjuts hem var den person som var så berusad att han låg utanför en restaurang, oförmögen att ta hand om sig själv. Polisen kom till platsen, men behövde inte ”erbjuda” skjuts den här gången, utan här ställde snälla kompisar upp med färd hem till sköna sängen för den trötte personen.

– När patrullen ändå var vid restaurangen, så gjorde man en kontroll där. Dock utan anmärkning, allt var i sin ordning, berättar polisens presstalesperson.

Ett samtal från en annan restaurang handlade om en aggressiv kvinna som vägrade lämna lokalen.

– Polispatrull kom till platsen och pratade med kvinnan, som bad henne att lämna restaurangen, vilket hon då gjorde. Det blev ingen brottsanmälan om det här.

Sedan har det inträffat ett par mindre bränder i fredags. Först kom det in ett larm klockan 20.40 om en brand i Lisselhed och 21.48 att en tall brann i Höghed efter ett blixtnedslag.

– Men de här två bränderna var inget som vi gjorde någon utryckning på, berättar Dangardt.

Det kom även ett larm från Kungshaga, om en brand där.

– Det var ett automatiskt brandlarm som sattes igång, men när räddningstjänsten kom till platsen fanns det ingen eld. Det är oklart vad som orsakade brandlarmet.

När vi ändå är inne på fredagens åskoväder så bidrog det till att många blev strömlösa en tid.

Under söndagseftermiddagen körde en personbil på ett rådjur. En jägare kallades till platsen och förkortade lidandet på rådjuret. Föraren klarade sig oskadd och det blev heller inga skador på bilen.

Innan helgen berättade Dangardts kollega, Christina Hallin, om ett misstänkt narkotikabrott.

– Personen, som var i 20-årsåldern, fick följa med på provtagning, sedan får vi se vad det visar, sa Hallin.

Dessutom har det kommit in en anmälan om att en person hotat en annan. Verkar vara en missnöjd köpare som var besviken på den vara som levererades.

– Det här ska handla om en bilaffär, där köparen har hotat säljaren. Det är väl det jag kan säga om det här, ärendet är under utredning, berättade Christina Hallin i fredags.

Bilden längst upp. Den här mopeden stod en tid vid Kyrkbyskolan, nu har den hamnat i vattnet i Lillån. Foto. SANDRA LUNDGREN

Den moped som nu ligger i Lillån, är troligen samma som under en längre tid stått vid Kyrkbyskolan. Nu har den dock förflyttats till vattnet, vilket måste anses som väldigt onödig och miljöfarlig nedskräpning. Foto. PRIVAT

Läs även:

Dela sidan:
Annonser:
Brottsofferjouren
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
LG Köpman vent

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360