Ny anlagd brand på Storgärdet

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Nu har det brunnit på Muragränd igen. Denna gång två mindre gräsbränder.

För fjärde gången på kort tid har brandkåren fått rycka ut och släcka bränder på Storgärdet.

– Det här är ett jädra gissel, konstaterar Orsas räddningschef Per-Erik Jonsson.

Så sent som i onsdags brann det i ett servicehus på Storgärdet, där brandkåren lyckades rädda själva byggnaden, men där det brann i ett förråd och prylarna där blev förstörda.

Tidigare hade det brunnit i en soppåse på en balkong och även en gräsbrand har brandkåren tvingats rycka ut för att släcka på Storgärdet den senaste månaden.

Under måndagen var det dags igen. Vid 14-tiden kom det in ett alarm om två mindre bränder bakom Murargränd 12, mot järnvägen.

Den ena branden var inte långt ifrån en förrådsbyggnad till en villa.

– Det var runt tio kvadratmeter gräs som brann på båda ställena och även denna gång finns det ingen naturlig orsak, säger räddningschef Jonsson bestämt.

Det är alltså någon som roar sig med att tända eld lite här och var på Storgärdet.

– Klart det känns olustigt, det är bara att tänka sig själv hur det skulle kännas om det brann flera gånger i ens närhet. Det här är ett jädra gissel.

Det är tur att brandstationen ligger så nära som den gör, det är bara ett par hundra meter att åka till Storgärdet.

– Ja, det är väl enda fördelen, det går snabbt för oss att ta oss dit, konstaterar Per-Erik Jonsson.

Polisen försöker förstås ta reda på vem eller vilka som har det här sjuka beteendet. Hittills har ingen människa kommit till skada och det är tur det. Men tänk om det här fortsätter, kanske det är ett hyreshus som brinner nästa gång. Hemska tanke.

– Vi misstänker att branden är anlagd och vi har en polispatrull på plats som försöker ta reda på vem som gjort det här, informerade polisens presstalesperson Stefan Dangardt för Orsasajten vid 15-tiden måndag.

I övrigt kunde Dangardt berätta att det har inletts en förundersökning gällande brott mot jaktlagstiftningen.

– Det har anträffats en slaktplats i Orsbleck där vi har goda grunder att misstänka att någon olovligen ska ha skjutit en älg.

Dangardt ville dock inte säga något om det finns någon misstänkt person i det här läget.

– Det jag kan säga är att utredningsläget ser ganska gott ut, men sedan får vi se vad det blir av det hela. Jaktbrott brukar vara svåra att bevisa, menar polisens presstalesperson.

När vi är inne på älgar, så kan vi också berätta om en viltolycka som inträffade söndag kväll vid 23-tiden. En älg fick sätta livet till efter att en lastbil kört på den efter E45 vid Born.

– Det måste ha varit en rejäl smäll då framrutan gick sönder och lastbilen fick skador på hela fronten.

Bilden. Än en gång har räddningstjänsten tvingats rycka ut till Storgärdet för att släcka, den här gången två mindre bränder som någon anlagt under måndagen (13/5). Foto. BRANDKÅREN NORRA DALARNA

Dela sidan:
Annonser:
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Orsagrisen
Plåt-Sven

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin