Öborna fick oväntat besök

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

I klassiska westernfilmer ser man ridande cowboys föra boskap framför sig.

Nu är det nya tider.

2020 driver man nötkreatur med båt ute på Orsasjön.

– Ja, det här var verkligen en ko-misk upplevelse, skojar Kurt Hedin.

Det var en något udda upplevelse som Kurt och övriga som har stugor på ön Jannisaholmen i Orsasjön var med om under torsdag förmiddag.

Helt plötsligt fick de oväntat besök och det hela var som hämtat ur en reklamfilm för kaffe.

– Vi räknade till att det var 25-30 kvigor som ville komma upp på ön, men vi gjorde allt för att försöka mota bort dem. Det var riktig cirkus ett tag, berättar Kurt med ett skratt.

Hade djuren kommit upp på land, så kunde de förstört en hel del för de boende.

Oväntat besök. Ja, det fick verkligen de som har stugor på Jannisaholmen vara med om när 25-30 kvigor försökte komma iland. Foto. KURT HEDIN

– Vi är åtta stycken som har stugor här och alla har vi gräsmattor och planteringar som kvigorna kunde ha trampat sönder om de kommit upp på land.

Det var med andra ord ”Kolabalik på Jannisaholmen”, som Kurt Hedin skämtsamt beskrev det hela i Facebookgruppen ”Vårt vackra Orsa”.

– Men det gick ju bra till slut, berättar han för Orsasajten.

Om vi tar det från början så var det torsdag förmiddag som kvigorna från sin inhägnad vid Lindänget började sin utflykt och den bar ut i svalkande Orsasjön. Efter en stunds ”travande” i det grunda vattnet nådde så kvigorna Jannisaholmen.

Och där ville de tydligen gå upp, men tyvärr var de inte välkomna där av öbor som var rädd att få sina gräsmattor och planteringar söndertrampade.

Kvigorna var envisa och ville upp på land, men öborna var lika envisa och gav sig inte. Foto. KURT HEDIN

– Det var en tjej som först upptäckte vad som var på väg att hända och hon ringde mig och berättade om alla kvigor som var på väg upp på ön.

Efter ett mobiliserande så fick Kurt med flera ihop sju, åtta vuxna plus några barn som satte igång att mota och skrämma bort djuren, för upp på ön skulle de inte få komma.

Men det var inte helt lätt, konstaterar Hedin.

– Ön kanske är 500 meter lång och kvigorna gick ungefär runt halva.

Djuren ville absolut upp på Jannisaholmen.

– Vi gjorde allt för att mota iväg dem och till slut lyckades det.

Här driver man kvigorna från ön med båt. Foto. LARS HANSSON

För att de skulle komma ända hem, så fick kvigorna sällskap hela vägen.

– Vi körde båt bakom och klappade på någon kviga ibland för att få fart på dem, som riktiga kofösare, säger Kurt och skrattar på nytt.

Som åskådare till den något udda händelsen var Lars Hansson, flitig fotograf, men oftast är det fåglar som han ”plåtar”. Nu fick han rikta kameran mot något större djur, en stor flock med kvigor.

För Lars var det ingen överraskning att kvigorna tog en promenad i Orsasjön.

– Nej, jag är inte alls förvånad. De går ju och betar i Lindänget där jag ofta spanar på fåglar. När jag såg att de var på väg ut på Jannisaholmen ringde jag till bonden Peter Paulsson.

Ägaren av kvigorna blev förstås tacksam att Hansson hörde av sig.

– Det är ju ingen ”hit” att djuren rymmer. Sedan såg jag hur folket på holmen lyckades mota ut dem i sjön igen och tillbaks in i hagen och då passade jag på att ta ett gäng bilder, berättar Lars som gärna visar upp dem för Orsasajtens läsare.

Här slår man med åran i vattnet för att kvigorna ska gå hem. Foto. LARS HANSSON

I över en timme kämpade Kurt och hans ö-kompisar med djuren som var på rymmen.

– Från det de kom till ön tills vi drev dem tillbaka till fastlandet, så höll vi väl på 1-1,5 timme. Sträckan i vattnet gissar jag att den kanske var 500-600 meter.

– Vi räknade till att det var 25-30 kvigor och de hade inte bråttom, poängterar Kurt.

För Hedin och de övriga som har boende på holmen, var det här inte första gången som fyrbenta djur kommer på besök vadande över sjön.

Här är kvigorna på väg upp på holmen, men stöter på patrull. Foto. LARS HANSSON

– Den förre ägaren hade stängsel en bit ut i vattnet, så att djuren kunde gå i och svalka sig, men sedan kom de inte längre.

– Men numera finns det inget stängsel, är det lite vatten i sjön så kan djuren bara knalla iväg. Det har hänt några gånger tidigare att de kommit till oss på ön.

Men slutet gott, allting gott.

– Ja, det var tur vi var där på ön, annars hade de säkert trampat sönder mycket. Men nu slutade det bra efter ”Kolabalik på Jannisaholmen”, konstaterar kofösare Hedin.

Bilden längst upp. Här ser vi hur man försöker driva kvigorna med båt. Det är Kurt Hedin som sitter ner i båten och den andre ”kofösaren” är Göran Matslofva. Foto. LARS HANSSON

Dela sidan:
Annonser:
Orsasjön 250 x 149
Plåt-Sven
LG Köpman vent

Läs även:

Annonser:
Färgad egen annons 250 x 360
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin