OIK:s tredje seger mot Ludvika i treans toppmöte

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Det bjöds på toppmöte i hockeytrean under fredagskvällen när Ludvika kom på besök.

Orsa hamnade i underläge 0-2, men visade till slut varför laget leder serien med god marginal.

Segern mot tabelltrean skrevs till 6-3, för övrigt tredje raka vinsten mot LHF.

– Det här var vår bästa match för säsongen, jag är riktigt nöjd, sa OIK-coachen Linkan Lindkvist.

Men efter knappt 13 minuters spel såg det inte så ljust ut. Först satte Victor Enmalm 0-1 efter 11.41. Sedan tog det bara lite drygt minuten, så var den förre Moraspelaren framme igen och satte tvåan för bortalaget.

– Vi hade en dipp på några minuter i mitten av perioden, där de gjorde två mål. Sedan hade vi en liten dipp i slutet av andra perioden, annars är det en kanonmatch vi gör, berömde Linkan sitt manskap.

I drygt tre minuter fick Ludvika ha en tvåmålsledning, sedan vaknade Orsa och inte minst lagkaptenen Markus Tomt till liv. Han är mer känd som framspelare, men mot Ludvika inträffade något näst intill unikt. Inte en enda assistpoäng från Tomts klubba.

Men däremot svarade han för tre mål.

– Det kunde ha blivit fler för Tomt, jag tror han hade fyra skott i ramen, sa Lindkvist.

Den 28-årige lagkaptenen reducerade till 1-2 efter 16.21 och knappt två minuter senare satte Tomt även kvitteringen.

I början av andra perioden fick Ludvika chansen i numerärt överläge. Men det var Orsa som skapade de bästa chanserna, trots en man mindre.

Sedan fick hemmalaget PP, men inte heller OIK fick utdelning, trots en man mer.

Emil Arvidsson sätter här viktiga 3-2 och Orsa var i ledningen för första gången i matchen. Foto: JÖRGEN WÅGER

Men åtta minuter in i mittperioden fick Emil Arvidsson ett fint pass och avslutade säkert bakom en annars storspelande Mikael Gråbo.

Där tog OIK riktigt tag i taktpinnen och Mattias Mårten satte 4-2 några minuter senare. Visserligen reducerade Ludvika och det skilde bara ett mål inför tredje perioden, men hemmasegern var aldrig i fara.

Markus Tomt satte sitt tredje mål för kvällen i början av tredje i spel fem mot tre och Emil Arvidsson spikade resultatet 6-3 med mindre än två minuter kvar av matchen.

– Det var två ganska identiska mål, sa en nöjd Arvidsson om sina fullträffar.

Emil som med sina 29 år tillhör de mest rutinerade i laget.

Fast så van målskytt är han inte. Inför fredagens toppmöte stod han på ett mål på elva matcher, men mot Ludvika gjorde han två.

– Jättekul för Arvidsson, tyckte Lindkvist.

– Lite roligt att få sätta ett par, jag har missat så många lägen tidigare, tyckte tvåmålsskytten själv.

– Trots 0-2, så tyckte jag vi hade kontroll. Men Ludvika är absolut ett bra lag, det ska man inte ta ifrån dem, de är stora och tunga att möta vid sargen, berömde Arvidsson tabelltrean.

Även suveräna tabellettan Orsa fick beröm av motståndaren. Förre Leksandsspelaren Gabriel Karlsson, Ludvikacoachen, var imponerad av hemmalaget.

– ”Gabbe” tackade för lektionen, berättade Lindkvist.

– Det är inte ofta jag är så här nöjd, men i dag var hela laget strålande. Hade de inte haft en så bra målvakt (Gråbo), så skulle vi vunnit betydligt större.

– Utan att ljuga, så tror jag vi hade tio stolp- och ribbträffar och så var Gråbo som sagt riktigt duktig, sa Orsacoachen.

Markus Tomt satte tre mål, men hade närmare fem ramträffar, här kommer en av dem. Och notera flexen på klubban. Foto: JÖRGEN WÅGER

Orsa leder serien överlägset, nio poäng före tvåan Häradsbygden. Det mest spännande är vilket lag som följer Orsa IK till kvalet mot division 2. Leksandslaget har sex poängs försprång, efter sin seger under fredagskvällen mot Björbo (5-3), i kampen med Ludvika. Häradsbygden har också en match mer spelad än konkurrenten, ska påpekas.

– Sedan ska vi möta Häradsbygden och Ludvika och Häradsbygden ska möta varandra. Man kanske inte ska säga så och ta ut något i förskott, men det är riktigt spännande att se vilket lag vi får med oss, för vi bör vinna serien, menade Emil Arvidsson.

Förutom att Lindkvist ville framhålla hela laget, plussade han för Robin Gren, nyförvärvet från division 1-laget Surahammar.

– Han kommer mer och mer och är oerhört nyttig för oss, berömde OIK-tränaren.

Sedan måste vi nämna överlägsne ledaren av poängligan i trean; Markus Tomt. Han noterade visserligen tre mål, men har ändå gjort dubbelt fler assist totalt.

Det säger en hel del om lagkaptenens kapacitet. Med sina 20 mål och 45 (65 p) assist är 28-åringen, med meriter från Mora IK i allsvenskan, hela 21 poäng före Mattias Mårten. Lagkamraten Mårten har noterat 34 (20+14) poäng så här långt.

En lite rolig anekdot när det gäller Tomt är att han var inblandad i tio raka Orsamål. Han noterade en assist vid 10-0 mot Björbo. Matchen därefter var han inblandad i samtliga sju mål (7-1 mot Vansbro) och svarade mot Ludvika för de två första målen, som till slut blev ett hat trick för OIK-kaptenen.

Orsa ser ut att vinna trean med bred marginal. Man öppnade med tio raka vinster, innan enda plumpen så här långt kom mot Häradsbygden. Man kan också avsluta med tio raka vinster, om det vill sig väl, det här var fjärde i rad.

Men OIK nöjer sig inte med det, laget försöker rusta för ett tufft kval, för det spelar ingen roll hur stort man vinner division 3 med, det är i kvalet det gäller.

– Vi har en eller två nyförvärv på gång, nyförvärv av bra klass, mycket mer vill jag inte säga, sa Lindkvist som hoppas på en och annan joker in för stundande kvalspel.

– Skönt att få fira jul efter en sån här match.

Orsatränaren Lindkvist har en önskan så här nära jul.

– Framöver hoppas jag det kommer mer publik som får se vårt fina spel.

Orsa IK:s  nästa match är borta mot Kvarnsveden den 4 januari.

Dalatrean

Orsa IK-Ludvika HF

6-3 (2-2, 2-1, 2-0)

Orsas mål: 1-2 Markus Tomt, 2-2 Markus Tomt, 3-2 Emil Arvidsson, 4-2 Mattias Mårten, 5-3 Markus Tomt, 6-3 Emil Arvidsson.

Skott: 48-32 (19-14, 14-11,  15-7).

Utvisningar, OIK: 3×2. LHF: 1×10, 8×2.

Domare: Douglas Hurtig.

Publik:  ca 50.

Emil Arvidsson (18) gratuleras efter sitt 3-2-mål. Foto: JÖRGEN WÅGER

Tim Nilsson var som vanligt bra i OIK-kassen. Foto: JÖRGEN WÅGER

Hård kamp om pucken. Foto: JÖRGEN WÅGER

En liten lätt hakning… Foto: JÖRGEN WÅGER

Timmy Hammargård hade här en av många OIK-chanser, men Mikael Gråbo storspelade i Ludvikamålet. Foto: JÖRGEN WÅGER

Anton Melin gick mållös av isen för en gångs skull. Foto: JÖRGEN WÅGER

 

Timmy Hammargård trampar ifrån sina bevakare. Foto: JÖRGEN WÅGER

Mikael Gråbo, som har rutin från division 1-spel, höll Ludvika kvar i matchen. Foto: JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Brottsofferjouren
Orsa pingis 2
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Färgad egen annons 250 x 360
Karl Hedin