Omtänksamma Elsa drabbad av näthat

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Hon tänker på andra och skrev nyligen uppmärksammat brev till de som mår dåligt.

Själv mår Elsa Granström inte heller särskilt bra för närvarande.

12-åringen har blivit utsatt för näthat av värsta sorten.

Det här var först tänkt att bli ett positivt reportage om en ung tjej som vill ge hopp till dem som har det jobbigt. Men i stället kommer den här artikeln att främst handla om det näthat hon blivit utsatt för.

Men om vi tar det positiva först, så är det den respons hon fick efter att ha satt upp en lapp på Coop. Där riktar hon i sin text ett meddelande till alla dem som mår dåligt för att ge de här personerna hopp.

Hon skriver bland annat: “Även fast det känns som ett rent helvete, så kommer det att bli bra.”

– Fast man mår riktigt dåligt, så kommer det att ordna sig, det är jag säker på, förtydligar Elsa.

Det är det budskapet hon vill få fram.

Brevet i sin helhet finns att läsa här nedan.

Varför skriver då en 12-åring ett brev till de som mår dåligt och sätter upp lappen på anslagstavlan i en mataffär?

– Jag hade tråkigt och kände då för att skriva en fin text till de som mår dåligt, förklarar Elsa och fortsätter:

– Jag skriver ofta, det är ett bra sätt att rensa huvudet. Sedan tänkte jag; “Why not” och bad mamma skjutsa mig till Coop så att jag fick sätta upp lappen där.

Mamma Eva var först lite tveksam, men gjorde till slut som dottern bad om.

– Det verkade betyda så mycket för henne att få sätta upp det här meddelandet. Sedan var det kul att se att folk tog åt sig vad Elsa skrev, de hade verkligen läst. Det fick större genomslag än vi hade tänkt oss, menar Eva.

– Jag bryr mig om andra och jag tänkte att det kanske i alla fall är några som läser vad jag skrivit.

Mamman berättar om sin dotter som alltid sätter sina medmänniskor i första hand.

– Redan som liten när hon fick godis, så delade hon alltid med sig.

Elsa är snäll och omtänksam, men det bryr sig inte nättrollen om. När vi träffas läser Elsa upp en del av de vidrigheter hon fått ta emot.

– “Hoppas att du tar livet av dig, för vi på jorden kommer att festa då för då är du i helvetet.”

Elsa har laddat ner appen Tellonym, där folk kan vara anonyma när de skriver till varandra. Det är där hon fått ta emot dessa hemska påhopp.

I Norge har många kommuner valt att spärra appen. Expressen gjorde i mars ett reportage om Tellonym, där föräldrar till barn som varit utsatta för påhopp i appen gick ut och varnade andra föräldrar och att inte låta sina barn ladda ner vad de kallar för “mobbningsappen”.

Mamma Eva har fått se allt vad dottern fått ta emot via Tellonym och hon är närmast chockad.

– De kan skriva “hora, äckel, jäkla fitta.”

– Varifrån kommer allt det här hatet? Bara för att man kan vara anonym så får man inte hata, jag får inte ihop varför människor beter sig så här, menar Eva.

– Ingen borde uttala såna här fruktansvärda ord, men det är så lätt att komma undan när man kan vara anonym.

Elsa själv undrar vad hon gjort som framkallar sånt hat hos vissa människor. Men hon har sina funderingar på vad som orsakat denna hatstorm mot henne.

– Jag är ganska privat av mig och berättar inte så mycket. Jag fick lite elaka kommentarer tidigare, men sedan jag blev tillsammans med min pojkvän, så har det blivit värre kommentarer på nätet, konstaterar Elsa.

Pojkvännen är ett år äldre än Elsa och hon själv och mamma Eva är övertygad om att det är ungdomar i samma ålder som håller på att skriva dessa hatkommentarer.

– Jag hoppas att det här väcker tankar hos föräldrar vad deras barn skriver om på nätet, säger Eva i ett hopp om att få slut på trakasserierna mot hennes dotter.

Elsa har förstås tagit mycket illa vid sig av alla dumma kommentarer som kommit till henne via appen Tellonym.

– Det har gått så långt att jag knappt vågar gå ut. Jag är rädd att gå ut på Orsa, rädd för att få ta emot ännu mera hat. Det känns som det hade varit bättre att flytta till en annan ort, funderar Elsa.

Men Elsa och hennes mamma vill inte flytta från Orsa och därför går de ut och berättar helt öppet om det här.

– Spelar ingen roll vad som görs, bara det blir ett slut på det här hatet, menar Elsa.

När Orsasajten träffar mor och dotter, berättar de att de kommit överens om att Elsa de närmaste veckorna ska avhålla sig från att vara inne och läsa de meddelanden som skickas till henne via Tellonym.

Att Elsa avhållit sig från att vara inne på det en del kallar “mobbningsappen”, har gett ett lyckat resultat. Det berättar mamma Eva ett par dagar efter att vi träffades hemma hos mor och dotter.

– Elsa mår mycket bättre nu. Vi har fått många reaktioner på att det är bra att det här uppmärksammas, hälsar Eva apropå att hon via Facebook uppmanat föräldrar att prata med sina barn om hur viktigt det är att inte skriva en massa hat på nätet.

Elsa får ta och läsa sin egen lapp och ta fasta på det hon själv skrivit: “Även fast det känns om ett rent helvete, så kommer det att bli bra. Du är stark. Du är helt underbar, kom ihåg det.”

– Jag vill bara få ett slut på det här hatet, vädjar 12-åringen.

Efter noga övervägande har mor och dotter anmält de vidriga kommentarerna som Elsa fått ta emot till polisen.

– Man blir alldeles mörkrädd hur folk ibland uttrycker sig på nätet. Många förstår inte att det är kriminellt att uttrycka sig på det här viset, kommenterar polisens presstalesperson Stefan Dangardt.

Dangardt medger att det är svårt att få någon fälld för att ha skrivit kränkande ord på nätet, men näthatarna kan ändå inte känna sig allt för säker, menar han.

– Vi kan ju via IP-adressen få fram från vilken dator som det skrivits från, men sedan ska det ju bevisas vem som suttit bakom tangentbordet. Men visst finns det dem som åkt dit för förtal, poängterar polisens presstalesperson för Orsasajten.

Bilden längst upp. Elsa Granström är en positiv och glad tjej som gör allt för att uppmuntra sina medmänniskor. Hon har bland annat satt upp en lapp (se nedan) för att ge ett budskap till alla dem som mår dåligt. Men själv får hon ta emot näthat och nu gör Elsa tillsammans med sin mamma Eva allt för att få stopp på alla dumma kommentarer som hon fått ta emot via appen Tellonym. Foto. JÖRGEN WÅGER

Den här lappen sitter på Coop. Ett meddelande från Elsa till de som mår dåligt att det kommer att bli bättre. Foto. ELAINE LUNDGREN

Dela sidan:
Annonser:
Plåt-Sven
Orsagrisen
Brottsofferjouren

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin