Orolig natt i Orsa

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

För mindre än två veckor sedan avvek tre ynglingar från ett behandlingshem i Orsa.

Natten mot måndagen var det dags igen. 

Två ungdomar, 14 och 15 år, har varit ute på vift under natten och stulit minst två bilar.

– Men de är tillbaka på behandlingshemmet. En fick polisen jaga, men fick tag i honom efter en liten språngmarsch medan den andre kom gående självmant till hemmet när polisen var där med den de fick jaga efter, rapporterade polisens presstalesperson Christina Hallin vid lunchtid måndag.

Om det är samma ungdomar som fick tråkigt på hemmet i slutet av augusti gick inte att få svar på. Men den 28 augusti var det tre ynglingar som ”härjade” i bilar, medan det nu var en duo som var ut på ”lite skoj”.

Minst två bilar har duon fått igång, men den ena kom bara några meter innan det tog stopp i en stenmur, medan de kom längre med den Volvokombi som de stal på Ivar Kistis väg. Den hittades senare på Storgärdet. Oklart dock om det är några skador på bilen.

– Jag märkte att bilen var borta när jag skulle till jobbet i morse. Jag har inte hunnit kolla om det är några skador på bilen, så jag har ingen aning om i vilket skick den är, sa ägaren till Volvon, Jonathan Lundin vid 11.30-tiden måndag.

Oroligheterna började efter 02.00 söndag natt. Åtminstone var det då den första rapporten kom in.

– Klockan 02.10 hade en person på Malmtorget sett två ungdomar gå runt och lysa in i bilar, men att de försvann på cyklar. Sedan kom det in fler samtal under natten att två ungdomar försökte göra inbrott i bilar, berättade presstalesperson Hallin.

Vid halvfyra på natten vaknade en person på Taltrastvägen då han hörde att ”några” försökte ta sig in dennes bil. Förövarna lyckades få igång den, men kom inte långt.

– De backade in i en stenmur med skador på både bilen och muren som följd. Ägaren såg två ungdomar springa därifrån och signalementet stämde överens med de vi fått in tidigare.

Under natten fick polisen information att två ungdomar avvikit från ett särskilt boende i Orsa. Det tog dock några timmar innan polisen lyckats få tag i ynglingarna.

– Klockan 07.57 fick vi en anmälan att någon ska ha sett en bil framföras på ett väldigt konstigt sätt. När personen tittar in i bilen tycker han se att det är ett barn som kör.

Den bil ungdomarna sitter i då är Jonathan Lundins Volvo.

Lite senare får en polispatrull syn på ynglingarna som stulit Volvon. En av ungdomarna fick polisen springandes jaga efter, men plockades in snabbt. När de sedan skjutsade grabb nummer ett till det behandlingshem som de avvikit ifrån, så kom grabb nummer två gåendes mot hemmet självmant.

– En har precis fyllt 15 år, så han är straffmyndig, men det var ändå inte tillräcklig grund för att frihetsberöva honom. Den andra grabben är 14 år, så det blir ett fall för socialtjänsten, såvida inte åklagare beslutar om något annat. Båda är i alla fall tillbaka på hemmet de avvek ifrån, informerade Christina Hallin.

– Vi får se om det kommer in några fler anmälningar under dagen gällande de här båda, men det är det vi vet nu i alla fall. Det har gjorts anmälan om tillgrepp av fordon och skadegörelse när det gäller de här två, sa polisens presstalesperson vid lunchtid.

På sociala medier kan man läsa om att ”det varit flera inbrott i bilar i natt”, skrev någon i en kommentar måndag morgon. En av de drabbade är Ronny Stenström, som nu fick påhälsning i bilen för andra gången på mindre än två veckor.

– Liksom förra gången förstörde de inget, då jag inte kan låsa bilen. Då försvann runt 20 kronor, nu kanske 5-10 kronor. Jag får nog sluta med att ha växelpengar i bilen, sa Ronny.

Liksom Ronnys bil, var även den stulna Volvon olåst. Dessutom låg bilnycklarna inne i bilen, vilket man ska akta sig för. Vill det sig illa kan man få böter om man lämnar bilen olåst med nycklar i.

– Det kan bli fråga om brott mot trafikförordningen om man lämnar bilnycklarna i bilen. Man är skyldig att ta ur nycklarna för att försvåra att den blir stulen. Jag vet en kvinna som fick böter för att hon lämnade bilnycklarna i bilen. Sedan kan man glömma nycklarna, men det är en annan sak. Lämnar man medvetet bilnycklarna kvar, då kan det bli fråga om böter, informerade Hallin.

Något att ta till sig för dem som utan att tänka sig för lämnar sin bilnycklar kvar i fordonet.

Förutom ovanstående fick polisen besöka Noppikoski det senaste dygnet, då det skett ett inbrott i en bostad där.

– Inbrottet ska ha skett någon gång från ca 21-tiden söndag kväll fram till att anmälan kom in, klockan 23.35. Någon ska ha plockat bort ett fönster och tagit sig in. Huset håller på att renoveras, så det var oklart vad som blev stulet när rapporten skrevs, berättade Christina Hallin.

Dela sidan:
Annonser:
Brottsofferjouren
LG Köpman vent
Orsasjön 250 x 149

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin