Oroligt i Orsa den senaste tiden

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Tänk att vakna upp mitt i natten och höra att någon okänd är i huset.

Det var precis vad som hände Lisbeth Gunnars natten till torsdag.

Det hela slutade med att Lisbeth skjutsade hem den rädda inkräktaren.

I övrigt är det framför allt cykelstölder som dominerat de senaste dagarna.

Det har varit oroligt i Orsa den senaste tiden och mest skärrad blev nog Lisbeth Gunnars, som fick något oväntat besök mitt i natten mot torsdagen.

– Det var vid 02-tiden som jag vaknade av att det var en person uppe på vinden. Jag klädde på mig och gick ut i trapphuset precis när han kom ner, berättar Lisbeth.

Den hon mötte i trappen var en rädd yngling.

– Han sa sig vara 14 år. Han påstod sig ha blivit jagad av någon och då sprungit och gömt sig. Det var två från början som hade blivit jagad av missbrukare och han trodde att de hade kniv. Han och kompisen hade kommit ifrån varandra, berättade killen för mig.

Troligen hade inte låset nere hakat i ordentligt, det kan hända, menar Lisbeth är anledningen till hur ynglingen tog sig in i huset.

Efter den här otäcka händelsen, lär hon både dubbel- och trippelkolla låset innan hon går och lägger sig om kvällarna.

Lisbeth försökte få ut ynglingen ur huset, men han var så rädd och vägrade ge sig av. Hon hotade att ringa polisen, men det hela slutade med att hon i stället skjutsade hem den unga grabben som sökt skydd i Lisbeths hus.

Lisbeth har gjort en polisanmälan om händelsen.

– Det stämmer, det finns en anmälan om olaga intrång, bekräftade polisens presstalesperson Stefan Dangardt för Orsasajten under torsdagen.

Det här är inte det enda som hänt. Som vi  redan skrev under onsdagen skedde en stöld av vespa samt att det inträffade några cykelstölder. En cykelstöld vi inte berättade om var den på Bonandervägen som skedde under tisdagen. En person besökte en butik. När han sedan kom ut ur butiken var cykeln borta. Ägaren lyckades dock hitta i cykeln och den som stal den.

– Det var vid Kyrkbyskolan som han kom ifatt två personer på cykel, varav den en hade hans cykel. Ägaren höll först kvar den som stal cykeln i väntan på polis, men av någon okänd anledning avvek den som stal cykeln. Det är oklart om cykelägaren släppte honom, men han lämnade i alla fall platsen.

En fräck cykelstöld inträffade även på Strandellvägen under onsdagen vid 16-tiden.

– Det var tre män i 20-årsåldern där två redan hade cykel, som kom in på gården och tog cykeln. Målsäganden såg att den som var utan cykel stal den här och hade då skrikit: ”Nu är ni fångad på film”. Men de hade bara flinat och cyklat iväg, berättade Dangardt.

– Den cykeln som blev stulen här var en röd Cresent, damcykel. De två som redan hade cyklar (kanske stulna de med?) var en blå och en orange cykel. Killarna var klädda i bomberjackor, beskrev målsäganden.

Här kan vi också berätta om ett lyckligt slut när det gäller en cykelstöld häromdagen. En Cresent blev stulen under tisdagen, vilket vi berättade om under onsdagen.

– Cykeln kom tillbaka i dag. Eller kom och kom. Jag upptäckte ett gäng som cyklade på den och konfronterade personerna i fråga. Efter lite tjafs om hur oartig jag lät, så fick jag tillbaka den utan omsvep, berättade ägaren för Orsasajten torsdagen eftermiddag.

– Jag har berättat för polisen om min konfrontation, så jag hoppas de här cykelstölderna tar slut snart.

I Facebookgruppen ”Samverkan mot brott i Mora/Orsa” berättar en person om en bensinstöld som denne råkade ut för förra helgen.

– Natten mellan fredag och lördag slangade någon ur bensinen (en full tank) ur vår bil på parkeringen bakom lokstallet i Orsa. Inga brytmärken syns på den låsta luckan.  Vill bara meddela att nu har vi även införskaffat ett låsbart tanklock och kommer heller inte ställa bilen fulltankad igen, skriver den drabbade.

Vi kan också berätta om en dispyt som inträffade i centrala Orsa. Onsdag klockan 15.45 kom ett larm om att en person uppträtt hotfullt mot andra personer i en lägenhet.

– Det var en otrevlig person som hade hotat de andra. En patrull skickades dit och grep klockan 18.20 mannen som är född 1981. Han blev sedermera anhållen och är misstänkt för olaga hot. Utredning får visa bakgrunden till det hela, berättade Stefan Dangardt för Orsasajten.

Sedan har en person under torsdagen anmält för polisen att det vid Kyrkbyns skola står en moped av märket Chuan och att den ska ha stått där några dagar.

– Den är inte min, kunde Daniel Bröms konstatera efter att ha kollat på den efter tips om det eventuellt kunde vara hans.

Daniel blev av med en vespa, en blå Yamaha, under onsdagen.

– Jag har inte fått tillbaka den, berättade Daniel för Orsasajten under torsdagen.

Någon som saknar den här cykeln? I samband med att en annan cykel stals på Strandellvägen under onsdagen, så färdades en av tre grabbar på en blå cykel. Det kan vara den här. Kedjan hade hoppat av och låg slängd efter Moravägen, skriver den som fotat cykeln i Facebookgruppen ”Samverkan mot brott i Mora/Orsa”. Foto. PRIVAT

Är det någon som känner igen den här? Har stått utanför musikskolan vid Kyrkbyskolan den här veckan och stod fortfarande kvar fredag morgon, berättade en läsare. Foto. PRIVAT

Dela sidan:
Annonser:
Orsa pingis 2
LG Köpman vent
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360