Orsa fortsatt utanför coronalistorna

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Orsa fortsätter vara utanför listan på antalet smittade.

Det innebär att covid-19 inte tagit fart i kommunen.

I Mora har det ökat med två och där har totalt 72 personer drabbats av corona.

Falun har gått om Borlänge när det gäller antalet smittade.

Siffrorna som Region Dalarna redovisade under torsdagen gäller för vecka 25, alltså till och med förra veckan, ska poängteras.

Viktigt att påpeka är också att norra Dalarna, med Orsa, Mora och Älvdalen, ännu inte har något dödsfall.

Bland övriga tolv kommuner är Borlänge klart mest drabbat med 58 dödsfall sedan det första dokumenterade coronafallet den 11 mars.

11 mars, vecka 11, är något slags startdatum från då corona kom till Dalarna, men det har ju kommit fram uppgifter den senaste tiden som talar för att folk i länet varit drabbade av covid-19 långt tidigare än så.

Men vi publicerar de siffror som Region Dalarna redovisar och när det gäller dödsfall, så är Falun näst värst drabbat med 29 avlidna i covid-19.

Lite anmärkningsvärt då att Falun gått om Borlänge när det gäller antalet smittade, som nu har 401 mot Faluns 414. Borlänge har ju legat i topp länge även i den dystra statistiken, men numera är Falun värst. Det innebär att Falun ökat med 29 fall på en vecka, då orten stod på 385 smittade veckan innan.

Vi kan nämna att Ludvika börjar närma sig 100, men är med sina 91 smittade långt efter de två största och värst drabbade kommunerna i länet.

Därefter kommer Mora som tillsammans med Gagnef står på 72 smittade. De båda kommunerna följs åt med en ökning av två smittade sedan veckan innan.

När det gäller Orsa är kommunen fortfarande utanför listan när det gäller antalet smittade, då Region Dalarna som vi poängterat inte presenterar siffror i de kommuner så länge antalet smittade inte överstiger 20.

Även Älvdalen samt Malung-Sälen står utanför listan.

Däremot är Malung-Sälen med på listan över avlidna i covid-19 med två döda.

Orsa är tillsammans med Mora och Älvdalen de enda kommuner i länet som än så länge inte drabbats av något dödsfall, enligt siffrorna från Region Dalarna.

Från och med nästa vecka (V27) kan personer i Dalarna med symptom på covid-19 boka tid för provtagning med PCR-prov på sin vårdcentral. PCR-prov, även kallat virusprov, visar om den som provtas har en pågående covid-19-infektion.

– Provtagningskapaciteten har successivt byggts upp och regionen gör nu bedömningen att alla medborgare i länet, som har symptom som skulle kunna vara covid-19, kan provtas, säger Roger Larsson, chefsläkare Region Dalarna, på deras hemsida.

Roger Larsson fortsätter:

– Även om analyskapaciteten inte på något sätt är obegränsad, så är bedömningen att den är tillräckligt hög för att kunna erbjuda alla med misstänkta symptom kostnadsfri provtagning, säger han till Region Dalarnas hemsida.

Enligt de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten, som presenterades fredag eftermiddag, så har 5 280 personer avlidit med covid-19 i Sverige. Det är 50 nya inrapporterade dödsfall sedan torsdagen.

Totalt har 65 137 personer bekräftats smittade, vilket är 1 247 nya inrapporterade sedan i går, torsdag (26/6).

Bilden. Här ser vi delar av personalen på Orsa vårdcentral. De har hittills inte behövt arbeta med coronasmittade patienter, men till veckan ska den som vill kunna boka tid för provtagning med symptom på covid-19 även i Orsa, informerar Region Dalarna på sin hemsida. Foto. ORSA VÅRDCENTRAL

Här kan ni läsa hur man jobbar på Orsa vårdcentral i dessa coronatider:

Dela sidan:
Annonser:
Plåt-Sven
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Brottsofferjouren

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin
Färgad egen annons 250 x 360