Orsa i rörelse motion för alla

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Att det är viktigt att röra på sig, håller nog så gott som alla med om.

Men att göra något åt det hela, att själv ta ansvar för sin motion och hälsa, är lite svårare att ta tag i för en del.

För de som tycker det är tråkigt motionera på egen hand, finns ett ypperligt alternativ i träningsgruppen Orsa i rörelse.

– Kom igen, kör på, 40 sekunder till… 30 sekunder kvar… Bra kämpat, bara lite till.

Fredrik Byströms kommando ekar över Bergets fotbollsplan, där Orsa i rörelse håller till denna onsdagskväll när Orsasajten kommer på besök.

– Bra jobbat, ge er själv en klapp på axeln, fyller Julia Limby i när den runt 20 personer stora gruppen pustar ut efter att ha i stegrande tempo sprungit runt en bana markerad med konor.

Orsa i rörelse drog igång 2015 och de som håller i det hela är de före detta elitskidåkarna, äkta paret Julia Limby och Fredrik Byström.

– När jag bodde i Östersund läste jag idrottsvetenskap på universitetet, med inriktning på friskvård. Det är viktigt att ta hand om sig själv, både när det gäller kost och att röra sig, och när vi efter tio år i Östersund flyttade till Orsa 2013, så tyckte vi båda att det var något som saknades här. Då bestämde vi oss för att starta Orsa i rörelse och vi såg även det här som en bra grej för Fredrik att lära känna människor här i Orsa, berättar Julia hur det kom sig att paret drog igång den här träningsgruppen.

De flesta känner nog igen Julia som en äkta Orsatjej medan Fredrik är från Örnsköldsviktrakten. Julia har meriter från den traditionella världscupen medan Fredrik satsat på långlopp. I Vasaloppet har han en 11:e-plats som bäst, från 2017.

Julia lade av med sin elitsatsning för ett antal år sedan, medan Fredrik är nybliven ”skidpensionär”.

Det här blir första säsongen som han inte tävlar mot världens främsta långloppsåkare.

– Jag har hållit på så länge och kände mig färdig. Det känns bra att kunna lägga av när man själv vill och inte tvingas sluta på grund av skador, konstaterar han.

Innan han lade elitsatsningen på hyllan, var Fredrik ett av Lager 157:s toppnamn i världscupen och han tävlade också i Orsa SK:s dress. Grönklitt har blivit den 36-årige ångermanlänningens hemmabana och numera jobbar Fredrik åt Längdcentrum.

– Perfekt att man får fortsätta hålla på med skidor, konstaterar han.

Och förutom det så försöker han tillsammans med frun Julia att få Orsafolket att röra på sig mer.

– Vi försöker vara med båda två, men ibland går det inte att få ihop pusslandet med barnvakt, men i kväll gick det då barnens mormor (Karin) kunde ta hand om våra två barn.

Här ser vi ”slavdrivaren” Julia i förgrunden medan hennes och makens adepter pustar ut efter ännu ett svettigt träningspass med Orsa i rörelse. Foto: JÖRGEN WÅGER

Och de 20-talet som hade kommit till säsongens näst sista träning på Berget fick slita rejält, kunde Orsasajten konstatera.

Men det är absolut ingen elitträning, poängterar Julia.

– Här kan alla vara med, påpekar hon. Målet med det här är att fånga upp de som inte tränat alls och få dem självständiga och träna på egen hand.

– Vi kör mycket intervall, pulshöjande övningar. Och man behöver absolut inte känna sig dålig. Man kan gå i intervaller, huvudsaken man rör på sig, menar Julia.

Orsa i rörelse har en Facebookgrupp med hela 140 medlemmar. Medlemmar gruppen fått ihop under sina tre år. Orsa i rörelse brukar träna vår och höst och under vintern försöker man även få till träffar i Grönklitt.

– I år var första gången vi körde med vårträning.

– Den här hösten har vi varit mellan 18-23 personer som tränat. Under alla träningar kör vi någon form av intervall, men vi har även inslag av styrketräning, då med egen kroppsvikt. Många som tränar kommer och går och en del fastnar för det här, vi har några stammisar. Men viktigast är att det är väldigt många som fortsatt träna efter att ha börjat med oss, berättar Julia och fortsätter:

– Trots att passen är ganska snarlika, så är träningarna uppskattade. De som är med här, tycker om att bli trött och jag vet själv att när jag tränade, så tog jag alltid i ännu mer om någon stod bredvid och skrek.

När Orsasajten förra onsdagen gjorde sitt besök var det merparten ”mogna tjejer” som slet under Fredrik och Julias ledning. Två killar kämpade också på och samtliga verkade nöjda efter en timmes träning.

I kväll (onsdag den 17/10) klockan 18.30 är det dags för den sista träffen denna höst med Orsa i rörelse på Bergets skidstadion.

– Vi hoppas de ska bli självständiga och fortsätta träna på egen hand. Vi har som sagt fått en del som inte tränat något innan de började med oss, som hittat glädjen och som fortsatt att träna.

– Det är väldigt roligt att vara ledare för den här gruppen och det ger väldigt mycket till en själv, poängterar Julia.

Läs också: https://www.orsasajten.se/nyheter/fran-soffpotatis-till-att-trana-for-tjejklassikern/

Här löps det runt i mörkret på Bergets fotbollsplan. Foto: JÖRGEN WÅGER

Här kämpas det med ”plankan”. Foto: JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
LG Köpman vent
Orsa pingis 2
Brottsofferjouren

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Färgad egen annons 250 x 360
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360