Orsa Station blev Michaels drömhus

Jörgen Wåger Löpsedel, Nyheter

Han lämnade Skåne 2015 och köpte Orsa Station.

Fyra år senare står Michael Olofssons drömbygge äntligen klar.

– Jag har rötterna här och har alltid trivts i Orsa, förklarar Michael sin satsning.

Michael är från Kristianstad, men var som ung mycket upp till Orsa. Han tröttnade till sist på Skåne och gjorde, ska vi kalla det, en vild satsning när han köpte stationshuset som Inlandsbanan ville sälja.

I mars 2016 började renoveringen och efter drygt tre år långt projekt var det så förra onsdagen en smyginvigning i samband med att en motorvagn visades upp utanför stationen. Motorvagnen är tänkt att, om allt går i lås, från och med i höst trafikera Orsa Mora för de pendlare som jobbar eller pluggar eller för den delen bara vill besöka grannorten.

Blir det pendeltrafik kommer det förstås att gynna Orsa Station, som inte bara erbjuder bed and breakfast utan stationen har även ett café.

– Vi har inte bakelser och tårtor utan vi erbjuder smörgåsar med till exempel korv från Skattungbyn. Vi satsar mycket på det lokala och miljötänk. Det ska vara så lite svinn som det bara är möjligt, poängterar Michael.

Framöver ska man också kunna ta sig en matbit på Orsa Station.

– Vi kommer att utveckla menyn under året och kommer att ha en lättare matmeny där vi även har lättare barnrätter. I höst kommer vi även att servera soppa, berättar Anders Svensson som ansvarar för köket.

Vill man skölja ner smörgåsen eller den lättare maträtten med något starkt i glaset, så går det bra, kan tilläggas.

Om vi återgår till skåningen som hamnade i Orsa så har han släktband här.

– Min gammelfarfar var finsnickare och gammelfarmor drev en kiosk på Byxtorget. Jag har varit mycket i Orsa sedan barnsben och älskar bygden här, förklarar Michael.

Men att köpa Orsa Station och göra bed and breakfast av det verkar lite vågat. Michael hade dock större planer än så.

– Det är ju bara fyra rum, så en av anledningarna var att jag även skulle ha ett café här. Enbart bed and breakfast hade inte fungerat, konstaterar han.

Han har lagt ner mycket pengar på Orsa Station. Men hur mycket vet han inte, säger han.

– Det kan jag berätta när jag räknat ut det.

Däremot har han fått ett rejält bidrag för att rusta upp byggnaden.

– Jag har fått EU-bidrag på 1,2 miljoner kronor. Utan den hjälpen hade det här aldrig gått.

Ett av kraven för att få EU-bidraget är att Olofsson har anställda.

– I dag har jag nio anställda, men alla har inte heltid. Jag söker mer folk, men det är problem att få tag i.

Orsa Station hade som sagt en smyginvigning förra onsdagen i samband med visningen av motorvagnen.

Dagen efter skedde den officiella invigningen av Orsa Station. På plats fanns då bland att Orsa Folkets Hus förening med Anders Rosell, ordförande, och Olof Herko, kassör, som representanter.

De överräckte en gåva på 10 000 kronor till konstnärlig utsmyckning.

– Michael Olofsson öppnar café och bed & breakfast. Orsa Folkets Hus förening vill uppmuntra honom i sitt engagemang med att bidra till Orsas utveckling, motiverar Anders Rosell gåvan.

Om vi återgår till den tänkta pendeltrafiken med motorvagn mellan Orsa och Mora. Den behöver inte Michael själv använda för att komma till jobbet.

–  Jag bor ju här i stationshuset, så jag har verkligen nära och behöver aldrig skrapa några rutor när jag ska till jobbet, säger han med ett skratt.

– Det känns härligt att äntligen fått allting klart, tillägger skåningen som numera är mas.

Bilden längst upp. Här har vi ett gäng som jobbar på Orsa Station, från vänster; Harriet Justrell, Irma Häggström, Maria Axelsson och ägaren Michael Olofsson. Bakom kvartetten ser vi Anders Svensson, kock, kallskänka och köksansvarig. Foto. JÖRGEN WÅGER

Michael visar här ett av rummen. Foto. JÖRGEN WÅGER

Michael Olofsson utanför sitt drömhus, numera vackra Orsa Station. Foto. JÖRGEN WÅGER

Torsdagen den 27 juni var den officiella invigningsdagen för Orsa Station. Då uppvaktade Orsa Folkets Hus förening, som uppmuntrade Michael Olofsson i sitt engagemang med att bidra till Orsas utveckling. Ordförande Anders Rosell delade ut bidraget på 10 000 kronor från föreningen, medan Olof Herko, kassör i Folkets Hus, förevigade ögonblicket. Foto. OLOF HERKO

Här ser vi ett annat rum. Det finns fyra totalt för uthyrning plus att Michael bor i huset, så han har verkligen nära till jobbet. Foto. JÖRGEN WÅGER

Här kan man sitta och fika och ta sig något läskande om man vill det. Foto. JÖRGEN WÅGER

Så här ser det ut i caféet. Foto. JÖRGEN WÅGER

Michael spexar lite med kaffekannan i högsta hugg inför en av sina anställda; Maria Axelsson, som skrattar gott åt sin chef. Foto. JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Orsagrisen
LG Köpman vent
Orsa pingis 2

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin